güneş pilleri fotovoltaik piller

sevgili arkadaslar sorduğum sorulara herhangi bir cevap vermediniz. İlginize teşekkürler.
Bu pillerin çıkış uçlarına diyot bağlasam nasıl olur.

Elektrik konusunda herhangi bir bilgim yok. Sadece merakımdan böyle işlerle uğraşıyorum.
 
Güneş Paneli:


güneş panelinin verdiği enerji genelde watt olarak değerlendirilir ve watt değeri nominal voltaj ve akımın çarpılmasıyla elde edilir. Formülü Voltaj x Akım eşittir watt. örneğin; 12 volt 60 watt güneş paneli ebatları yaklaşık olarak 30 xx 66 cm olmakla beraber, nominal voltajı 17.1 ve akımı 3.5 amperdir.

V x A = W
17.1 volt çarpı 3.5 amper eşittir 60 watt. Buradaki 60 watt ı elde ediş yöntemimize dikkat etmeniz gerekiyor. 12 voltla çarpmadık ama Panel 12 voltu şarj etmektedir. buradaki voltajı maksimum verimle şarj edebilirsek bir güneş panelinden maksimum ölçüde verim alabilmekteyiz. Aksi halde bir güneş paneli sıradan bir bağlantı yaptığımız takdirde verimsiz olacaktır.


Bulunduğunuz bölgede 6 saat güneş tepe noktasını görebiliryorsanız, güneş paneli bir gün boyunca ortalama 360 watt lık enerji üretecektir; 60 watt x 6 = 360 watt-saat. Güneş ışığının güneş paneline gün boyunca etki etmesi değişiklik göstereceğinden dolayı, bizim burada bahzettiğimiz güneş tepe noktası değerini almaktayız. Sabahları ve akşama doğru güneş panelinden daha az enerji üretebilmekteyiz, öğlen saatlerinde ise daha fazla enerji depolayabilmekteyiz. doğal olarak bulutlu günlerde, bulutsuz günlere göre daha az enerji üretebilmekteyiz. bir güneş paneli sistemi hazırlarken jeolojik olarak bölgesini analiz etmeli ve o özelliklere göre sistemi hazırlamalıyız. Güneş haritasını enerji işleri etüd idaresinin sayfasından alabilirsiniz ELEKTRİK İŞLERİ ETÜT İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.


Güneş panelleri voltaj ve akım değerinin arttırmak üzere seri veya paralel bağlanabilmektedir. Güneş panellerini seri bağlayarak, panellerin voltajını arttırmaktayız, paralel bağlayarak ise akımı arttırmaktayız.

Güneş panellerinin seri bağlanması, panelin artı ucunu diğer panelin eksi ucuna bağlayarak elde edilir. mesela 12 volt 3.5 amperlik panelleri seri bağlayarak 24 volt 3.5 amperlik yeni bir panel serisi elde edebiliriz. dört tane paneli seri bağlayarak ise 48 volt 3.5 amperlik bir güneş paneli serisi elde edilmektedir.

Güneş panellerinin paralel bağlanması, panelin artı ucunu diğer panelin artı ucuna bağlayarak elde edilir. mesela 12 volt 3.5 amperlik panelleri paralel bağlayarak 12 volt 7 amperlik yeni bir panel serisi elde edebiliriz. dört tane paneli seri bağlayarak ise 12 volt 14 amperlik bir güneş paneli serisi elde edilmektedir.

http://www.cimo.com.tr

Cimo Mühendislik Güneş ve Rüzgar Enerji Sistemleri
 
Merhaba,Arkadaşlar.Bende uzun bir zaman güneş enerjisi ile ilgili kendimce araştırma ve çalışmalar yapıyorum.En son akümü daha iktisatlı ve ışıktand a ödün vermemek için smd ledlerden yaptım.Şu an evimin 3 odasının aydınlatmasını da solar enerji ile sağlıyorum.Panelimi 1 yıl boyunca parça halinde almış olduğum solar hücrelerle yaptım.Solar kontrol cihazımı ise kendim ürettim.Panelimin açık voltajı 19 volt 500 mili amper. 12 volt 7 Amperlik kuru bir akü kullanıyorum.Aydınlatmada iki tip lamba kullandım.floresan tüplerin içine yerleştirmiş olduğum 2 metrelik Smd ledlerle yaklaşık 100 watt gücünde bir aydınlatma alıyorum ve çektiği akım ise 700 mili amper.diğer iki oda da ise yine smd ledleri ampul içine monte ederek yapmış olduğum lambayı kullanıyorum.Bunlarda da yarım merrelik bir şerit led kullandım ve 25 watt aydınlatma ile 175 mili amper çekiyorlar.Toplam 150 wattlık bir aydınlatma ile 1.050 Amperlik bir sarfiyat ile 6.5 saate yakın bir aydınlatma sağlıyorum ki,çoğu zaman bu kadar zaman da oturmadığımız için ertesi güne bir şekilde enerji kalabiliyor.Bu arada çalışmalarım devam ediyor.Sistemi biraz daha büyütmek istiyorum.Güneş paneli hesaplaması üzerine ilgili bir proğramı da aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.Gerekli istediğiniz bilgileri girdiğinizde size ihtyacınız olan doneleri veriyor.
Gune=C5=9F Pili Sistemi Hesaplamas=C4=B1Çalışmalarım ile İlgili videoları ise aşağıdaki linkteki sayfadan izleyebilirsiniz.
Basri ACAR - basriacar Dailymotion'da
 
Bu arada doğaya bir nebze olsun katkıda bulunmak adına artık telefonlarımı da solar enerji ile şarj ediyorum.Bulutlu bir havada bie telefonlarınızı bu devre ile hem de 3 voltluk küçük bir solar hücresi ile free olarak her yerde şarj yapabilirsiniz...Aşağıdaki linkte devre ile ilgili test çalışmamı ve diğer linkte de devre ile ilgili türkçe kaynaklı siteyi inceleyebilirsiniz,Arkadaşlar...Devre oldukça basit ,çalışması kolay ve mükemmel bir devre.
Dailymotion - Düşük güçlü solar hücre ile telefon şarjı - Bilim ve Teknoloji Kanalı
derinelektronik.com-Güneş Enerjili Telefon Şarjı
Bu arada tüm çalışmalarımı herkese açık olan Türkiye free enerji çalışmaları adına açmış olduğum bir sayfada seviyeli bir şekilde paylaşıma sunmakta olup ilgilenen tüm arkadaşlarımın da çalışmaları ile ilgili olan katkılarını beklerim,saygılar...
Sayfamızın linki;
Türkiye Free Enerji Çalışmaları | Facebook
 
PV pillerin yakın zamanda ekonomik olarak kullanılabilir olacağını düşünmüyorum
(şebeke enerjisine ulaşmanın zor olduğu yerler hariç)

onun yerine konsantre güneşten buhar elde ederek, klasik türbinlerle
Elektrik enerjisi elde etmek oldukça avantajlı.
Alman yatırımı ile İspanya'da kurulan 3 adet 50 MW gücünde
güneş tarlası güzel bir örnektir.


http://www.solarmillennium.de/upload/Download/Technologie/eng/Andasol1-3engl.pdf
 
Ben de güneş pili yapımı hakkında ve evde kendi başımıza Elektrik üretimi hakkında bir araştırma yapmaya başladım.verdiğiniz bilgiler için teşşekkür ederim.
 
geçen yıl ev arkadaşım 12v güneş pili projesi yapmıştı. dökümanları elindeyse yardımcı olmaya çalışırım.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,806
Mesajlar
930,281
Kullanıcılar
452,608
Son üye
murat620

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst