güneş pilleri fotovoltaik piller

elektrikçicüneyt

Profesyonel Üye
Katılım
6 Ağu 2007
Mesajlar
3,699
Puanları
1,306
Yaş
48
Konum
kocaeli
arkadaşlar,bir kaç gündür güneş pilleri hakkında araştırma yapmak istiyorum.ama bir kaç siteden temel bilgi bulabildim.bana 12 volt 30 veya 40 amper üretebileceğim.bir güneş pili lazım ama fiyatı ne kadar bilen var mı?nerden bulabilirim.internette bir kaç tane firma buldum.ama çoğunda ya fiyatı yazmıyor yada amperi çok düşük.gerkirse kendim de üretme imkanım var mı?eğer bu konular hakkında bilgisi olan varsa lütfen bilgi versin.güneş pilinin parçalarını nerelerde bulabilirim.cam kolay ama güneşten elektrik üretecek elamanları türkiyede kim üretiyor.kaça üretiyor gibi.
ve rüzgar enerjisi hakkında bilgi sahibi olan varsa onlardadn da bilgi rica ediyorum.
 
bildiğim kadarıyla türkiyede güneş pili üreten firma yok,
uzakdoğu ve özellikle çin de bu işi yapan bir sürü firma var ama özellikle çin
mallarında bir kalitesizlik sorunu var,
shell marka güneş pilleri çok kaliteli oldukları genel bir kabul ama hiç kullanma şansım olmadığı için
kesin bişey diyemem, geçen sene bir proje için tekli almıştım yanlış hatırlamıyorsam 2000 eura gibi bir fiyat verdiler
 
için yabancı mı?bazı üniversite hocaları ve araştırma görevlileri bu konularda yazıları var.nasıl güneş pili(fotovoltaik) üretebileceğimizden bahsediyorlar.anladığım kadarıyla hammaddesi çok da pahalı değil.silisyum transisörler le bile bunları üretebiliyorsunuz.istediğiniz volt ve amperde(seri ve paralel bağlayarak)yanlız burada hayal kırıklığına uğradım.burada elektrik teknisyenleri,teknikerlari,ustaları ve mühendisleri var ve yazdığım bu konuya cevap alamadım.yazıya ilgimi yok bu teknoloji türk elektrikçileri için yabancımı?
 
özür dilerim transistörler yazacaktım ve bunları televizyon tamircilerinden bile bulabileceğimizi söylüyorlar.
 
silikonun işlenmesi öyle kolay değil. yüksek teknoloji gerektiren şeyler. güneş pillerinin verimleri çok önemlidir. şu an piyasada olan değişik güneş pilleri mevcut. tek kristalli, çok kristalli ve amorf güneş pilleri. bunların verimleri %15 ile %5 arasında değişiyor. transistörden yapacağını söylemişsin ama verimi çok düşük olur. ben daha önce siemens sp36 solar panel kullanmıştım. aşağıdaki linke bak fiyat konusunda bir fikir edinebilirsin.
http://www.solar-tec.com/SiemensSolarModules.htm
 
Bende merakliyim bu İŞe uzun zamandir araŞtirma yaptim bİr cok kaynak verİye ulaŞtim fakat alipta deneme Şansim olamdi malİyetİ yÜksek cİhazlar olduĞu İÇİn araŞtirmada kaliyo ama sana tavsİyem bİr cok sİte var İlgİlenİrsen yazrim youtube gİbİ sİtelerden gÖrsel vİdyolar ve deneylerİ İzleyebİlİrsİn İŞe yariyo evde kendİn ÜretebİleceĞİn solar panellerİ gÖsterİyor ancak sadece deney amacli kÜÇÜk verİmsİz İlgİlenİrsen ben burdayim eve kurmayi pİlanliyorum 22 kw Üreten paneller var 7 bİn ytl satiliyo kendİn kulaniyosun hemde tedaŞa sataiyosun ama henÜz bİraz daha zaman gecmesİ gerek cok pahali 10 yilda ancak amortİ edİyo kendİnİ tÜrkİyede neden bÖyle Üretİmler yapilmiyo anlamiyorum cok harİka olurdu aslinda fİrmalar destekmİ cikmamiz gerek param olsa İlk İŞ bu pnel Üretmek olurdu geleceĞİ parlak bİr sermaye
 
ArkadaŞlar bende merakliyim ama detayli dÖkuman bulamiyorum ben 12v 5-6a lik bİr gÜneŞ pili hakkinda verİ ariyorum fİyati veya nasil yapildi bulamiyorum yardimci olursaniz sevİnİrİm
 
Bu konun yanıtı okadar basit ve kolayki sadece biraz pratikle halledebilir bir yöntemi bile Var :
2N3055 diye metal kılıflı bir transistör var bunun üst kılıfını bir kıl testere yardımıyla açtıktan sonra kollektör emiter uçlarını kısa devre ettikten sonra kısa devre edilen uçlarla baz ucu arası potansiyel bir gerilim oluşturur fakat bu milivolt ve mili amperler cinsindendir tahmini 0.7 V 20 mA tabi seri bağlama yöntemi ile bunu artırmak mümkün mesela 2 adet 2n3055 transistörü kılıfı üst kısımdan açılıp anlatılan biçimde bir led diyoda bağlanırsa bunu rahatlıkla yakabilir yani düşünün ve ihtiyacınız olan V ve A kadar hesap yaparak istediğiniz Güneş pilinizi kendinizde yapabilirsiniz
Not: Transistorlerin Sağlam veya bozuk olmamasını önemi yoktur!!!GüneşeTutmayı unutmayın Transistörleri!!
Saygılar!!!!!
 
Güneş Pili Yapımı ( Alıntıdır ) Sn. genç arkadaş'a teşekkürler.


1- Önce sabır gerekiyor,unutmayın ki başlamak,bitirmenin yarısıdır.

2- Sabırla , Televizyon-Radyo tamircilerini gezip, alabildiğiniz kadar TO-3 kılıfında (2N3055 kılıfında olan)
arızalı ,yanık çıkma silisyum power transistörleri toplamakla işe başlıyoruz.
Ne kadar toplarsak o kadar akım ve voltaj demektir.
SORU :
Neden arızalı , yanık dedim ?..
CEVAP : BEDAVA DA ONDAN!..
Fazla ince düşünen arkadaşlar Sağlam transistörlerden de yapabilir. (Maliyeti var).
Yapacağımız panellerin çalışmasında arızalı yada sağlam transistörler ,aynı çalışır UNUTMAYIN.
Toplanacak olan arızalı,yanık transistörlerde tek dikkat etmeniz gereken şey :

Sadece : (Beys-Emiter) yada (Beys-Kollektör) arası kısadevre çıkmasın yeter.
3- Şimdi herbir metal transistörün şapkalarını , içlerindeki Jonksiyona zarar vermeden çıkarın yada kesin.Yani kafalarını uçurun.
4- Tek tek transistörlerin Emiter-Kollektör bacaklarını birbirine lehimleyin.

5- Elimizde bir tane güneş pili duruyor işte.
Nasıl pillerin iki kutubu varsa,elimizdeki transistörün de (Şimdi güneş pili oldu tabii) iki kutubu oldu.
Nasıl yani ! der gibisiniz.. :
Bir ucu-----------------------> BEYS oldu.
İkinci ucu ise----------------> Emiter-kollektör ucu (Birleştirdik ya).
Dikkat edin power transistörlerin hemen hemen hepsi NPN yapıdadır . Dolayısıyla pilimizin (-) ucu BEYS , (+) ucu ise diğer ikili uç (E-C) oldu.

6- Böyle oluşturduğumuz her bir pil hücresi, 0,7Volt 2mA sağlıyor.

7- Kaçtane seri bağlarsanız o sayı kadar voltajı artırmış olursunuz. Yani 10 adet seri bağlarsanız :
Toplam Voltaj =10x 0,7Volt= 7Volt üretir. (Tabii akımı da hala 2ma).
8- Bu seri gruplardan kaç tane yapar ve birbirine paralel bağarsanız da o kadar çıkış akımını katlamış olursunuz.

ÖRNEK :
10'lu gruplar halinde oluşturulan 20 adet demeti , birbirine paralel olarak bağlarsak, 7Volt - 40mA gerilim elde ederiz.
Bu grupları çoğaltmak sizin elinizde..
 
slm arkadaşlar size evde yapabileceginiz basit solar panel yapabilirsiniz verdiğim adresten bakabilirsiniz
http://www.alternaturk.org/gunes_pili_yapimi.php

Basit Bir Güneş Pili Yapımı
Günümüzde kullanılan güneş pilleri eskilerine oranla çok yo aldı. Özellikle verimlilik alanındaki artışlar güneş pillerinin rahatlıkla birçok alanda kullanılmasına olanak verdi. Güneş pili alanında yapılacak farklı teknolojik çalışmaların da artmasıyla ilerleyen yıllarda güneşten elektrik üretmek yaygın bir yöntem olacak gibi görünüyor.Bu bölümde "acaba bir güneş pili elle yapılablir mi" sorusuna cevap arıyoruz. İnternet sitelerinde yaptığımız araştırmalarda işimize yarayacak bazı deneyimlere rastladık ve sizlerle paylaşmak istedik. www.scitoys.com sitesinden yararlanarak oluşturduğumuz aşağıdaki bilgiler oldukça düşük verimle çalışan bir güneş pilinin nasıl yapılacağını anlatıyor.
Henüz deneme şansı bulamadığımız bu yöntemi yakın zaman içinde deneyip onu da sizlerle paylaşmayı düşünüyoruz. Yine sinin benzer deneyimlerinizi bize göndermeniz halinde seve seve yayınlayacağımızı da belirtmek isteriz.
Malzemeler:
Bakır levha.
Oksitlenmiş bakır levha (bakır oksit)
Lehim
CD kabı
Silikon tutkal

Bakır oksit üretmek için Bakır levhayı yüksek sıcaklıkta ısıtmak gerekecek. Bunun için elektrikli bir ocak daha uygun olacaktır.
gunes_pili_yapimi.jpg

İyice kızaran bakır levha aşağıdaki görünümü almalıdır. Bu hali alana kadar bakır üzerinde oluşabilecek katmanların temizlenmesi gerekecektir.
gunes_pili_yapimi_2.jpg

Burada üretilen bakır oksitin resimde göserilen yapıda olması çok önemli.
Bu aşama atlatıldıktan sonra U şeklinde Bakır levha yapmak gerekecek.
Bakır levha ve Bakır oksit levhaya aşağıdaki gibi bağlantı kabloları lehimleniyor.
gunes_pili_yapimi_3.jpg


Şimdi sırada güneş pilimizi CD kutusu içine monte etmeye geldi. Bu işlemi yaparken silikon tutkalı da kullanmak gerekiyor.
U şeklindeki Bakır levhanın iki yüzeyi bağlantı kablosunun birleştiği yer de kapalı olacak şekilde cizgi halinde silikonla kaplanıyor.

gunes_pili_yapimi_4.jpg


Bakır oksit levhayı hazırlanan düzeneğin üzerine aşağıdaki şekilde olduğu gibi yerleştiriyoruz. Levhalar arasında silikon tabaka bulunuyor.
gunes_pili_yapimi_5.jpg

gunes_pili_yapimi_7.jpg

CD kabının dış kenarlarını da hava almasını engelleyecek şekikde slikonla kapatılması gerek
Güneş pilinin son hali yukarıdaki gibi. Güneş altında yaklaşık 40 mikro amper değerinde akım üretmek mümkün oluyor. Sağdaki resimde de görülebileceği gibi gölgede akım değeri 4 mikroampere düşüyor.

Bir de bu videoyu izleyin
 

Forum istatistikleri

Konular
130,069
Mesajlar
932,760
Kullanıcılar
453,063
Son üye
alidağ07

Yeni konular

Geri
Üst