Garip bir klima tipi

Sent from my GT-I8190N using KontrolKalemi.Com Forumu mobile app
 
Olayı size anlatayım :) içinde elektronikle ilgili ne var diye sorarsanız öyle pic işlemci diyot felan yok :)
En altta su için ayrılmış geniş bi hazne var. Tüm altı su ile dolu. Yan kapaklarda bıçakla herhangi bi sopayı soyarken ortaya çıkan kabuklar var ya işte onlara benzer kabuklar var. kavaktan mı çamdan mı yada başka bir ağaçtan mı bende bilmiyorum bizim oraya ıraktan getiriliyor . En alttaki Suyun içinde küçük bir pompa var bu pompa vasıtasıyla etrafındaki kapaklara yani kabuklara su gidiyor. Onları ıslatmak için her bir kapağın üstünden su pompasina bağlı kucuk borularla su boşaltılıyor. aşağı inen su tekrar en alttaki hazneye doluyor ve bu şekilde sürekli devam ediyor. Diğer bir parça, İçinde hava oluşmasını sağlayan vantilator var. Biraz değişik tabi sonra bunun dönmesini sağlayan bitane motor var. Baska birsey yok. Sistem şöyle çalışıyor. Hız olarak İki kademelidir. Fişi takar takmaz su devir daim pompası kapakları ıslatmak (sogutmak) üzere calismaya başlar. Çünkü içeri hava uflerken dışardan yani kapaklardan aynı zamanda hava akışı olduğu için ıslak kabuklara çarpan hava biraz daha soguyuyup vantilatorden içeri girer. Ve son derece güzel naturel bi hava akışı olur :D

Sent from my GT-I8190N using KontrolKalemi.Com Forumu mobile app



Sent from my GT-I8190N using KontrolKalemi.Com Forumu mobile app
 
Güç tüketimi olarak da birkaç yüz vat vs. harcıyormuş herhalde. Hani tasarrufluca uzun süre kullanılmayacak olduğunda. Ama nem vs. etkileri... Gerçi burada zaten kaçak kullanıyorlardır elektriği. :D
 
Inan gücüne hiç bakmadım ama en yakın zamanda eve gidince bakarım. Ayrıca nem olayından herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Gayet guzel çalışıyor :)

GT-I8190N cihazımdan gönderildi
 
Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde bir beldeye atandım da, burada daha önceden görmediğim klima görevinde cihazlar var.
Cihazlar öncelikle küp benzeri bir dış şekle sahip ve dört bir yanı da hava alacakları şekilde delikli. Deliklerin altı da radyatör gibi bir yapıda metal kaplı ama toz toprak mı başka bir malzeme mi dolu aralıkları da. Bir taraflarında da bir ağız var ve bu ağız odanın içerisinde oluyor. Ağızın içinde de bir fan var görünen sadece, bu ağızdan soğuk hava üflüyor.

Çok fazla sorup inceleme fırsatım olmadı. Lojmanın yanıdaki komşu geçen gün bir tanesinin içini açtı da, tam görmedim ama çamaşır makinesi tamburu benzeri bir silindir hariç içinde bir şey görmedim. Bir de bunlara hortum ile su tutuyorlar deliklerine, altından bir yerden buz mu çıkarıyorlar bir şeyler yapıyorlar vs. tam anlamadım. :)

Bu klimalar hakkında bilgisi olan var mı? Irak'tan falan geliyor muhtemelen bu cihazlar.
Bahsettiğiniz cihaz evoparatif soğutma cihazı diğer ve eski adı ile çöl kliması.
 
Selamun Aleyküm
Foruma seyrek katıldığımız şu zamanda, hürmetler sunarız geçenlerde gördüğümüz bu mesaja acizane ekleme yapmak isteriz.
Nemlendirilerek soğutulan havanın direk ortama verilmesi ile hava kalitesinin bozulması ve lejyoner hastalığı gibi sıhhi rahatsızlık mevzuatı nemlendirilmiş(soğuk) havanın direk ortama verilmesi haricinde ısı eşanjörü ile ortamda soğutulma yapılması ile ortadan kaldırılabilir.
Bu sistem aldığı havayı yine dışarıya atarsa, nemlendirilerek soğutulmuş kısım ve soğutulmak istenen ortam arasında kalorifer peteği tesisatındaki gibi bir akışkan( ve ya başka bir ısı değiştirici ara maddesi) ısı eşanjörü ile (kalorifer peteği, boru vb..) dolandırılırsa iç hava nemlendirilmeden de soğutulma yapılmış olur. İyi bir ısı transferi için geliştirilen sistem kompakt biçimde teferruatsız yapılabilir. Mesela havayı aldığı taraftan yine dışarı atarken iç kısma bakan tarafı soğutucu yüzey olarak kullanılabilir ve hatta bahsedilen akışkan kullanılmadan da soğutma için tasarlanabilir.
Yine rotary heat exchanger(ısı tekeri) mantığı ile iki hava akışını birbirine karıştırmadan ısı transferi yapabilen ısı değiştiriciler kullanılabilir.
Diğer taraftan nemlendiricili soğutma sistemlerinde nem alıcı maddeler kullanılarak hava kalitesi istenilen seviyelere yaklaştırılabilir olsa gerek. Reçine vb maddeler ile nem tutulabilmekte ama tabi sürekli uygulamalarını bilenlerin açıklaması lazım. Yani nem alma kapasitesi dolan bir nem tutucu madde serbest kurutulmak üzere yenisi ile mi değiştiriliyor ve ya farklı bir yöntem var mıdır. Nem tutucu madde ısıtılarak da ne kadar enerji kaybı da olsa kurutularak tekrar nem almaya devam edebilmekte.
Hayırlı günler dileriz.
 
Soguk havayla tekrar sogutmak verim cok duser zannimca

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Suyun sürekliliği bir devir daim pompası ile sağlanıyor.

Ayrıca bu cihaz adyabatik soğutma yapar. Klima gibi düşük sıcaklıklara inilmez. o anki havanın yaş termometre sıcaklığı ne ise çıkış havası o sıcaklığa doğru inmeye başlar.
 
ben mantar yetiştiriciliği yapıyorum bana hem soğutan hem ısıtan ama aynı zamandada ortam nem oranı 70 le 90 arası tutacak bir sistem lazım bu çok uygun gibi gözüküyor nasıl temin edebilirim bana yardımcı olabilecek arkadaşlar 05426877032
 

Forum istatistikleri

Konular
130,109
Mesajlar
933,196
Kullanıcılar
453,163
Son üye
gurkangunc

Yeni konular

Geri
Üst