Olayı size anlatayım içinde elektronikle ilgili ne var diye sorarsanız öyle pic işlemci diyot felan yok
En altta su için ayrılmış geniş bi hazne var. Tüm altı su ile dolu. Yan kapaklarda bıçakla herhangi bi sopayı soyarken ortaya çıkan kabuklar var ya işte onlara benzer kabuklar var. kavaktan mı çamdan mı yada başka bir ağaçtan mı bende bilmiyorum bizim oraya ıraktan getiriliyor . En alttaki Suyun içinde küçük bir pompa var bu pompa vasıtasıyla etrafındaki kapaklara yani kabuklara su gidiyor. Onları ıslatmak için her bir kapağın üstünden su pompasina bağlı kucuk borularla su boşaltılıyor. aşağı inen su tekrar en alttaki hazneye doluyor ve bu şekilde sürekli devam ediyor. Diğer bir parça, İçinde hava oluşmasını sağlayan vantilator var. Biraz değişik tabi sonra bunun dönmesini sağlayan bitane motor var. Baska birsey yok. Sistem şöyle çalışıyor. Hız olarak İki kademelidir. Fişi takar takmaz su devir daim pompası kapakları ıslatmak (sogutmak) üzere calismaya başlar. Çünkü içeri hava uflerken dışardan yani kapaklardan aynı zamanda hava akışı olduğu için ıslak kabuklara çarpan hava biraz daha soguyuyup vantilatorden içeri girer. Ve son derece güzel naturel bi hava akışı olur
Sent from my GT-I8190N using KontrolKalemi.Com Forumu mobile app
Bahsettiğiniz cihaz evoparatif soğutma cihazı diğer ve eski adı ile çöl kliması.Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde bir beldeye atandım da, burada daha önceden görmediğim klima görevinde cihazlar var.
Cihazlar öncelikle küp benzeri bir dış şekle sahip ve dört bir yanı da hava alacakları şekilde delikli. Deliklerin altı da radyatör gibi bir yapıda metal kaplı ama toz toprak mı başka bir malzeme mi dolu aralıkları da. Bir taraflarında da bir ağız var ve bu ağız odanın içerisinde oluyor. Ağızın içinde de bir fan var görünen sadece, bu ağızdan soğuk hava üflüyor.
Çok fazla sorup inceleme fırsatım olmadı. Lojmanın yanıdaki komşu geçen gün bir tanesinin içini açtı da, tam görmedim ama çamaşır makinesi tamburu benzeri bir silindir hariç içinde bir şey görmedim. Bir de bunlara hortum ile su tutuyorlar deliklerine, altından bir yerden buz mu çıkarıyorlar bir şeyler yapıyorlar vs. tam anlamadım.
Bu klimalar hakkında bilgisi olan var mı? Irak'tan falan geliyor muhtemelen bu cihazlar.