Gelin Rüzgar Türbini Yapalım

şefim ben yeni olmama rağmen verdiğin bilgiler için tşk.ederiz.bir evin ihtiyacı için silecek motoru yeterli olur mu.veye ne önerirsiniz.bu enerjiyi 220 volta nasıl çeviririz.bu parçaları temin için önerebileceğiniz bir yer varmıdır.
 
Sayın üçer hocam !
Silecek motoru ile değil bir evin ihtiyacını karşılamak, 12 v. küçük bir lamba dahi yakmanız imkansızdır. Neden derseniz ;
Silecek motorlarının mil çıkışında sonsuz dişli vardır, sonsuz dişli bulunan bir motoru milinden çevirmek mümkün değildir. Silecek motoru 12 v. ve 3000 d/dak. dır. Tam emin değilim ama takriben 40 - 50 w. gücü vardır. Diyelimki bir şekilde bu motoru 3000 d/dak. da dönderdiniz, alacağınız güç te en fazla 50 w. olacaktır. Bir evin ihtiyacını karşılamak için 2000 w. elektrik üretebilen alternatöre ihtiyaç vardır.

Ben 2 yıldır alternatörler üzerinde çalışmalarım devam ediyor. Her yaptığım bir sonraki için iyi bir done oluyor.

Bir şekilde ürettiğimiz 12 v. veya 24 v. dc gerilimi ile akü doldurup, akü çıkışını da invertör denilen cihazla 220 v. ac. ye çevirebiliriz. Bu invertör İstanbul Karaköyde bolca bulunmaktadır.
 
Ya ust al arkadaşım, birden fazla akü kullan ayrıca sana tavsiyem A sınıfı cihazlarda bu sistemi kullanman olacaktır. normal şartlarda 6 akülü bir sistem de 10 saate kadar kullanabilirsin. 1 tv. aydınlatma ve a sınıfı bir buzdolabını. bahçede biz bu şekilde kullanıyoruz. ayrıca marş motoru kullanırsan çok daha güzel oluyor. 70-80 model bir kamyonun marş motoru düşük devirde yüksek amperde güzel iş görür
 
Sayın şef usta yazılarınızı bir haftadır takip ediyorum ve tüm yazılanları okudum.Bu konu benimde dikkatimi çekti ve bende birşeyler düşünmeye başladım.Anladığım kadarıyla tiribün kanatlar her şey tamam sadece dinamo eksik gibi duruyor.Bu dinamoyu hazır bulmak zor kendimiz değişiklikler yaparak bu dinamoyu yapmamız gerekiyor. kullanacagımız dinamo sabit mıktatıslı olacak bu mıknatıs piyasada ne şekilde satılıyor bilmiyorum daha araştırma yapamadım.aklıma söyle bir fikir geldi asenkron motor ucuz ve hurdacılardan temin edilebilir.asenkron motorun rotorunu çıkarıp rotor şeklinde mıknatıs taksak ve stator sargılarını ana göre sarsak.acaba piyasada bu tür mıknatıs bulabilirmiyiz.siz iki yıldır araştırma yapıyorum demişsiniz sizce böyle mıknatıs varmıdır eğer varsa büyük bir yol kaydetmiş oluruz.fikirlerinizi bekliyorum.
 
Sayın oonurr kardeşim !
Bahsettiğiniz şekilde asenkron motorunun bobinlerini değiştirerek çok verimli bir alternatör yapılabilir. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken bir çok husus var.


--Oyuk sayısı en az 36 oyuklu olmalı, 48 veya daha fazla oyuklu bulabilirseniz daha iyi olur. İç çapı ne kadar büyük olursa o kadar iyi olur. Mıknatısları yerleştirmek rahat olur.

-- Bobinleri trifaze olarak sarıp, bağlantıyı yıldız yapmalı.

-- Mıknatıs ölçüsü ise ;
2 oyuk mıknatıs karşılığına geldiğinde bir oyuk boşta kalmalı. Onun için mıknatıs sayısı oyuk sayısının 1/3 ü kadar olmalı. 36 oyuklu endüviye 12 mıknatıs kullanılır. Yalnız asenkron motorun endüvi uzunluğu en az 10 cm.dir. Mıknatıs uzunluğu ise 5 cm. olduğu için bir sırada 2 mıknatıs kullanılmalı. Bu da demektirki 24 mıknatısa ihtiyaç var.

-- Bobin teli kalınlığı en az 1 mm. olmalı. Tabi bunun formülü vardır ama kabaca 1 mm. telden 25 - 30 sipir sarılırsa, dönme hızına bağlı olarak bir gerilim ve akım alınır. Sabit mıknatıslı alternatörün en iyi tarafı elle bile hafifçe çevirdiğinde gerilim alırsın.

--Mıknatısı ise Adapazarı organize sanayi sitesinde AKSA MAGNET fabrikasından alıyorum. Çeşitli ölçülerde bulmak mümkün.
 
şeften vede katılımcı arkadaşlardan yol gösterici bir iki çizim ya da şema görmek istememiz ayıp olur mu?
 
şeften vede katılımcı arkadaşlardan yol gösterici bir iki çizim ya da şema görmek istememiz ayıp olur mu?

Estağfurullah sayın üçer ustam, neden ayıp olsun.
Yalnız hangi konuda şema görmek istiyorsunuz ona göre çizelim. Şayet konuyu baştan itibaren okuduysanız bazı çizim ve resimler var.
 
arkadaşlar merhaba. yaptığınız işler hayranlıkla izliyorum. Şefinde dediği gibi bende yavaş yavaş kolumu bu işe kaptırmaya başladım. sizi bir sorum olacak. sistemi kurduktan sonra alacak olduğumuz elektrik miktarı neyle alakalı. yani motorun gücümü yüksek olacak? yoksa akünün amperi mi? yoksa motorun watımı? v.b.? yardımlarınız için teşekkür ederim.
 
sayın şefim nasılsınız?
belki hatırlarsınız uzun zaman önce bende bu rüzgar işiyle bayağı bi uğraştım, benim amacım yaklaşık 5 veya 7.5 kw lık bir rüzgar türbünü yapmaktı. sonra bu işin temel probleminin altarnetör olduğunu anladım ve bi altarnetör satın almak için taa ingiltereden çine kadar araştırma yaptım, aldığım rakamlar bizim için astronomik rakamlardı ve bende kendi altarnetörümü kendim yapmak için teorik çalışmalar yaptım. sonunda bir çizim hazırladım, aslında hazırladığım çizimler sizin yapmış olduğunuz altarnetörlerden farklı değil ama ben onları biraz daha geliştirip daha güçlü yaptım. benim bu hazırladığım çizimlerin bi prototipini yapmam sanıyorum bu aralar imkansız gibi görünüyor. sizde bu altarnetörü yapacak hem zaman hem mekan hemde atelye var sanırım, yapmak isterseniz bu çizimleri size verebilirim. belki bi işe yarar diye düşünüyorum.
 
Çok teşekkürler sayın takumasato ustam, çok iyiyim.
Çizimini yaptığın alternatörü benimle paylaşmak istemen çok takdir edilecek bir davranış.
Ben de alternatör yapa yapa kendimi bayağı bir geliştirdim. Şimdi yeni yaptığım alternatör 80 devirde 12 v. veriyor. 2 adet 50 w. ampül bağladığımda çok rahat yanıyor. Daha fazla ampül bağladığımda çevirmeye motor gücü yetmiyor. Tam gücünü bulamadım. Alternatörü 200 w. motor ile çeviriyorum. Şimdi daha güçlü bir motorla denemem lazım.

Çizimleri gönderebilirseniz yapmaya çalışırım. Tekrar teşekkür ediyorum.

Hoşçakal. Allaha emanet ol.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,254
Mesajlar
934,815
Kullanıcılar
453,487
Son üye
egecam17

Yeni konular

Geri
Üst