Gelin Rüzgar Türbini Yapalım

şef hocam pekala kanattaki dilim sayısı 3 degilde 6 olsa daha hızlı dönmezmi
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
şef hocam pekala kanattaki dilim sayısı 3 degilde 6 olsa daha hızlı dönmezmi
lmuratl ustam !
Kanat sayısı arttıkça devir artmaz aksine devir sayısı azalır. Buna mukabil tork artar. O nedenle rüzgarı kuvvetli olan yerlerde 5 veya 6 kanatlı sistemlerden daha çok tork alınır.
 
şef ustam şimdi ben bitane dc dinamo buldum 12v üretiyo.sizin göstermiş oldugunuz kanatlardan yapma ya çalışıyorum dinamonun hızını artırmak için matkap ın önününde buluna dişlileri kullanmay düşünüyorum,şuandaki matkapların öndişilileri sürtünme çok,dişlilerin sürtünmesini en aza indirmeye çalışacagım bunu yapmamın sebebi matkabın mandren kısmı 1 tur dönerken rotoru 6 tur dönüyor ne dersiniz etkili olurmu
 
Sayın lmuratl arkadaşım !
Öncelikle bazı değerleri bilmemiz gerekiyor.
Elinizdeki dinamo kaç devirde 12 v. üretim yapıyor ve kaç amper elektrik veriyor.
Bulunduğunuz yerde rüzgar hangi hızda esiyor. Esen rüzgar dinamoyu direk, arada redüktör olmadan dönderebilirmi. Aslında en güzeli budur. Yani araya redüktör koymadan kanatların yüksek hızda dönmesi ile dinamoyu döndermektir.
Bu pek mümkün görünmüyorsa araya redüktör konulabilir, işte o zamanda pervanenin dönüş devri ile dinamonun üretim yapacağı devir arasındaki fark kadar orantılı redüktör kullanılır.

Sizin bahsettiğiniz şekliyle diyelimki dinamo 1400 devirde üretim yapıyor. Elinizdeki matkap mandreni çevirme oranı 1/6 olduğuna göre pervane 233 devir döndüğünde dinamo 1400 devirde dönmüş olur.

Sürtünme her dişli grubunda mutlaka olacaktır. Bana sorarsanız matkap dişlisi değilde işe yaramayan eski bir şarzlı vidalama içinde bulunan planet dişlisi bulabilirseniz o daha randımanlı olur. Planet dişlilerinde güç kaybı daha azdır. Yalnız bu planet dişlilerinde çevirme oranı kaça kaç onu bilmiyorum.

Kolay gelsin. Başarılar diliyorum.
 
şef ustam benim bulundugum yer kayseri bulundugum yerde rüzgar eksik olmaz ama rüzgar herzaman istedigimiz gibi esmiyo çok yüksek esen rüzgarda dinamo yüksek volt üretiyo bunu önlemek için şöyle bir fikir düşündüm şimdi bana gerek li olan 12v,aküler genellikle 14.4v doluyo bildigim kadarıyla ben dinamonun önüne bi adet 24v dc kontaktör kosam ve dinamo 18-24v arası bi akım ürettigin de kontaktör devreyi açıp diger 24v luk akü grubunu şarj etse nasıl olur sizce yani burda iki adet akü grubu bulunduruyoruz 12v ile 24v peki bu akü grubunu nasıl baglaya biliriz birbirine
 
sayın şefim bende yani katıldım grubunuza ve bende kendi çapımda yapmak istiyorum bana yardımcı olabilirmisiniz dökümanlarınız kendim elektrik teknisyeniyim ve ciddi olarak uğraşmak istiyorum bu konu ile
 
Sayın s ceylan arkadaş !
Öncelikle aramıza hoşgeldiniz diyorum.
Elimde döküman filan yok, bildiklerimi burada paylaştım. Benim sizden tek farkım 3 yıla yakın bir zamandır bu işle uğraşıyor olmanın verdiği bazı tecrübeler. Zaten bu tecrübeleride burada yazdım. Konuyu baştan sona üşenmeden okursanız bayağı bir bilgi olduğunu göreceksiniz. Burada olmayan ve kafanıza takılan başka konu olursa yardımcı olmaya çalışırım.

Sayın lmuratl arkadaşım !

Rüzgar hızına bağlı olarak üretilen elektrik te alçalma ve yükselme olacaktır muhakkak. Bunu önlemek ve her hızdaki rüzgarda sabit voltaj almak için gene bu konu içinde 13. sayfada 126 numaralı yazımda bir elektronik devre şeması var. Bu devre 10 - 40 v. arası değişken voltajı sabit 12 v. da tutuyor.

Çalışmalarında başarılar diliyorum. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
proje güzel ama falza bir eeletrik üretilemez ki ondan
 
Elınıze salık bılgı paylasmak guzel sey bır kelıme ogretenın 40 yıl kolesı olurum.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,053
Mesajlar
922,873
Kullanıcılar
451,325
Son üye
mincan

Yeni konular

Geri
Üst