Sn. saftilki eklemek istediğim önemli bir konu,siz bu jeneratör sistemini,yalnızca sabit uyartımlı yapacak olmanız durumudur.Burada ayrıca bir konjenktör,otomobil sistemindeki gibi kullanılmaz prensip olarak.Burada ilk çalışmadan kısa bir süre sonra,2. bölümdeki rotordaki elektromıknatıs,doyuma gelerek sabit bir mıknatıs gibi dönebilen bir şekliyle ondan bir beklentimiz olacaktır(Senkron jeneratör gibi)yani alan akımını değiştirip çıkış gerilimini regüle etmek gibi bir durum söz konusu olmayacaktır.Bu çıkıştaki ac dalgalanmasını,çıkıştaki dönüştürücülerde(Ac çıkışı-belirli olmayan,değişen voltajlı ac.çıkışının trafodan eldesi-aküden önceki dc.regülayonu devresi) çözeceğiz,bunun yöntemi,uygulanması bu şekilde olacak.Normal jeneratörlerde voltaj regülasyonu,dıştaki bir regülatör kısmının,jeneratör devirini,voltajı sabit tutmak için,geri besleme yoluyla kontrol etmesi(Yani governörle daha fazla yakıtın içten yanmalı motora sevkiyatının yapılması gibi)yoluyla çıkıştaki örneğin 220 volt ac. sabitlenir.
Bizim sistemimizde ise,jeneratörlerdeki gibi governör olmayacak,konjektör de alan akımını denetlemede yer almayacak,akımın özelliklerini akü şarjıyla depolamak ve tekrar kullanabilmek için,çıkıştan sonra bunu ele alıp bunu bir regülasyona tabi tutacağız,sistem böyle işleyecektir.Sizin verdiğiniz şekillerinizden de açıkça anlaşıldığı şekliyle,iç uyartımda kullanılacak üretici(Akım sağlayıcı) ve alıcı(Elektromıknatıs sistemiyle bunun tamamına yakınını dc olarak alıp kullanacak 2. kısım) bölümleri oluşturacak 2 ayrı rotor ünitesi,ayni büyüklükte iskeletten(Kalıptan) imal edilerek yapıldığından,eğer her ikisinde de,sarımın yapılacağı bobinaj oyuklarının hacmi eşit ise işimiz çok kolaylaşacaktır,daha doğrusu en baştan yapılması gerekecek olan ince hesaplardan muaf da olabileceğiz.Bunu daha net olarak da açıklamaya çalışayım.
Her iki taraftan, birinde
Elektrik üretimi,diğerinde tüketimiyle sabit bir mıknatıs olayı(Elektromıknatıs) oluşturmamız hedefinde,bobinajların sarılacağı hacimler tıpa tıp birbirinin aynisi olacağını ideal olarak düşünelim.Birinci kısımda mağnetik alanda dönerken oluşacak oluşacak elektrik güç toplamını belirli bir kalınlıkta ve uzunlukta sarılan emaye tel,sarılacak sınırlı bir hacmiyle belirleyecek.Bu hacmi ilk bölümde akıllıca değerlendirmek(Akım şiddeti fazla gerilim az deil,akım şiddeti mümkünce düşük,gerlimi fazla verecek şekilde emaye bakır tel seçimi yaparak,dönerken geçeceği körü diyotlarda ısı şeklinde kayıp bir kayıp fazla olmadan,tamamına yakın gücü ac-dc dönüşümünden sonra döndüğü esnada,ikinci kıma iletebilmek) bizm için çok önemli olacak.
Bu şekilde akıllıca bir seçimle tel kesitini en baştan seçiyoruz,alabildiği kadar teli zorlamadan yarıklara(Rotor İskeletinde) sarıp,belirli bir ac eğeri elde etmek için uğraşıyoruz.Burada yüksek volt,düşük amperli ac. üretimi daha çok işimize geliyor,enerji iletim hatlarındaki gibi kayıbı mümkün oranda azaltıp,mille beraber dönen,milin bir yerine tespit edilmişr köprü diyota,bu gelen ac akımı uygulayıp,diyot uçlarından aldığımız bu dc. doğrultulmuş akımın tamamını ikinci kısma uygulayacak bir ikinci tel sarımını düşünüyoruz.ikinci kısnüma sarılacak emaye telin de tel çapı,birinci bölümdekinin aynisi oluyor,ayni akımın buradan da ayni oranda kaypsız olarak geçebileceği için.Yalnız ayni kesitteki telel 1. bölümde 200 sarım kullanıldıysa,2. bölümde de 1yni kesitli emaye telden yine 200 sarım sarmaya çalışyoruz ki,1. kısmda üretilen belirli bir voltaj değerli akım,ac-dc dönüşümüyle 2. kısımda tüketilirken,bu sarımlar daha kısa sarılırsa eğer,bir aşırı ısınma yoluyla,hem enerji kaybı,hem de başka bir uyumsuzluk olmasını istemiyoruz,tüm amacımız budur.Burada bobinde üertilecek voltaj da önemli değildir,biz bunu kullanmayacağız,makine kendi içinde kullanacak çünkü,yalnızca çıkış şekli,yani mümkün oranda yüksek voltaj,düşük amperajlı akımla çıkıp,kayıpsız olarak doğrultmayla da,ikinci bölüme iletilip verilebilmesi önemli bizim için.
Bakın,sn.saftilki bu daha basit haliyle hayalimde düşünemediğim(Çünkü oyuk boşluklarını her iki rotor iskeletinde ayrı ayrı hacimler olarak bir önceki yazımda düşünüp o şekliyle çözüm için ele almıştım) sistemi bu sabah bu şekliyle de düşünüp,bir çözüm önerisi olarak yeniden ele aldım.Umarım herşey düşündüğüm gibi,yani oyuklarda sarılacak bobin hacimleri eşit olarak tornada imalatı yapılabilmiş olsun ve bu sizin yapacağınız işlemler de,kolayca daha basite indirgenebilmiş olsun diyelim.Kolay gelsin.Saygılarımla.