Generatör, alternatör ve dinamo nedir?

Bu arada uretecin cikisina diyod vs baglayip dalga formunda degisimlere neden olacaki teknik oyunlar cihazin ismini degistirir. Bu tip durumlar teknolojinin gelismesine bagli olarak gorulur.

Ornegin

DC kaynak makinasi ilk zamanlarda (Elektronigin henuz yayginlasmadigi donemlerde)

Herhangi bir motora kuple edilmis dinamo ile yapilirdi.
Sonralari redresorlu DC kaynak makineleri cikti.
Simdilerde tamamen elektronik kaynak makineleri cikti.

Hepsine verilen ortak isim kaynak makinesi.

Biraz eselersek DC kaynak makinesi.
Biraz daha eselersek dinamolu, redresorlu, elektronik kaynak makinesi.

Hatta simdilerde laser kaynak makineleri var. AC mi DC mi?

Kimine gore AC, kimine gore DC. Kimine gore hic biri.

O yuzden yirtinmayin.

(Evet laser kaynak makineleri elektrikle calismalarina ragmen gercekten cok sasirtici.)

Son düzenleme:
karıştırdığını düşündüğünüz biri mi var başkan?
Muhabbet dallanıp budaklanınca gözelim alternatörlere, dinamolara veya bazı üreteçlere LAF atılmaya başladı da :p
Bir bisiklet alternatörüne dinamo denilmesi halk tabiridir. Bu normaldir. Gerçekte bu aygıt bir alternatördür.
Üreteçler komplike cihaz anlamında kullanılır. Yani bir kaç aygıtın veya bir çok ekipmanın bir araya getirilerek tasarlanmış cihazlardır.
AC üreten bir cihaza doğrudan alternatör dersek tespihte hata yapmış oluruz.
Bir çok AC üreten cihaz bulunmaktadır. İlk mesajımda belirtmiş olduğum üzere sinyal üreten cihazlar da generatör olarak isimlendirilmektedir.
Bilenler bilmeyenlere öğretsin.
https://en.wikipedia.org/wiki/Signal_generator
https://www.tek.com/en/products/signal-generators
https://www.keysight.com/us/en/products/signal-generators-signal-sources.html
Bu aygıta da generatör demişler. Ama ne amaç için kullanıldığını ben anlamadım :p
https://www.amazon.com/Auto-Express...keywords=10kw+generator&qid=1694703444&sr=8-3

Muhabbet dallanıp budaklanınca gözelim alternatörlere, dinamolara veya bazı üreteçlere LAF atılmaya başladı da :p
Bir bisiklet alternatörüne dinamo denilmesi halk tabiridir. Bu normaldir. Gerçekte bu aygıt bir alternatördür.
Üreteçler komplike cihaz anlamında kullanılır. Yani bir kaç aygıtın veya bir çok ekipmanın bir araya getirilerek tasarlanmış cihazlardır.
AC üreten bir cihaza doğrudan alternatör dersek tespihte hata yapmış oluruz.
Bir çok AC üreten cihaz bulunmaktadır. İlk mesajımda belirtmiş olduğum üzere sinyal üreten cihazlar da generatör olarak isimlendirilmektedir.
Bilenler bilmeyenlere öğretsin.
https://en.wikipedia.org/wiki/Signal_generator
https://www.tek.com/en/products/signal-generators
https://www.keysight.com/us/en/products/signal-generators-signal-sources.html
Bu aygıta da generatör demişler. Ama ne amaç için kullanıldığını ben anlamadım :p
https://www.amazon.com/Auto-Express...keywords=10kw+generator&qid=1694703444&sr=8-3

tarih sıralamasında dinamolar daha önce bulunmuş ve endüstriyel kullanıma sunulmuş. dolayısıyla ilk dönem otomobillerde bildiğimiz dinamo kullanılmış ve şarj dinamosu olarak dile yerleşmiş. halk veya oto elektrikçi tayfası bi biçimde hala bunu kullanıyor. sana yağ, selpak mendil hikayesine benzer bi durum söz konusu. araştırmadım bilmiyorum ama bisiklet dinamolarının da ilk döneminde DC çıkış veren bi tasarımı olabilir.

siz ''generator''ün genel bi kavram olduğundan bahsediyorsunuz. evet, buna katılıyorum fakat generatorün başına AC veya DC tanımlası geldiğinde döner elektrik makinelerinde anlamın daraldığını düşünüyorum.

HGN1.png

HATİCE≠NETİCE (2)
GÜLCE≠
NETİCE (1)

Zaten ben de halk dilindeki söylemlere değil teknikteki izah edilişlerinden bahsediyorum.
Teknik ile ilgili ve bilgili olan kişiler ile, Halktan kişilerin yorumlarını ayırmamız gerektiğini ifade ediyorum.
Konumuz içerisinde bilgili olmayıp ta herhangi bir ürüne DOMATES demesi bizi bağlamamalıdır. Bizler önce teknik olarak doğru ifadeleri kullanmalıyız.
Bir ustanın yanına çırak olarak gitmiş bir eleman düşünelim. Usta koca jenaratörü sökmüş, bakmış ki alternatörü arızalı. Çırağa demiş ki...
''Oğlum git sanayiden 10KW alternatör fiyatlarını ve bulabildiğin broşürleri topla ve gel demiş olsun.
Çırak'cık gidip de jeneratör fiyatlarını ve katalogları toplayıp gelirse ayaklarına yazık :p
Eğer jeneratörün sonuna AC veya DC kavramları konulmazsa da yanlış olacaktır.
Genel olarak bir Şebeke elektriği üreten cihaza kısaca jeneratör denilmiştir. Şebeke elektriği hemen hemen standart olduğu için genel anlamda karmaşa olmaz. Ancak ihtiyaç duyulan jeneratör 3 fazlı veya DC gerilim ise o zaman ayrıntının önemi büyümektedir. Çünkü AC gerekirken DC üretici almak yanlış ürün demektir.
Hele hele 220V üreten bir AC jeneratör ile 24V DC üreten bir jeneratörü ayırmazsak külliyen hapı yuttuk demektir.

güzel arkadaşlar, Türkçe yaşayan bir dildir, yabancı dillerden bir çok sözcük dilimize girmiştir. kısaca üreteç demek en yakın tanımlama olsa da. güzel dilimizde tam karşılığı olmayan bir terimdir. o veya bu şekilde herkes kendi kafasındakini, yani bildiği anlamda kullanıyor. yazılışından okunuşuna sorun olan bu nanenin üzerinde tartışmak bence saçma. yanisi ac üreteç dc üreteç yada frekans üreteci.

hayır. teknik camiada alternator, dinamo, ac generator, dc generator veya takogenerator dendiğinde aynı şeyin anlaşılmasını istiyorum. örneğin eskide kaldığı söyleniyor ama otomobillerde hala şarj dinamosu efsanesinden bahsediliyor. başka bi örnek, adamlar jeneratör yapmışlar ve dc akım üretiyorlar. üstelik buna DC generator diyorlar ve kullandıkları makine alternator. diyotlarla AC gerilimi DC gerilime çeviriyorlar. kendileri yaptıkları makineye DC generatör diyor fakat yapısında dinamo yok. bu bahsettiğim kavramları doğru kullanmak ve başkaları kullandığında da doğru anlamak istiyorum. umarım ne demek istediğimi açıklayabilmişimdir.

daha önceki mesajlarımın birinde amacımı yazmıştım.

• bahsi geçen elektrik makinelerinin bulunuşu ve tarih içinde ilerleyişi
  • kullanımlarıyla birlikte adlarının dile yerleşmesi
  • ekoller arasında farklı değerlendirmeler (alman, ingiliz, amerikan...)
  • zaman için bazı tip ve tasarımların daha çok öne çıkması
  • teknolojik gelişmeler

anlam karmaşasının nedenleri olarak görüyorum ya da her şey süt limandır sıkıntı benden kaynaklanıyordur :D

Dynastia:
"Bir ülkeyi yöneten aynı soydan veya aileden gelen hükümdarların ırkı veya ardıllığı"
Orta Çağ Latincesinden dynastia, Yunanca'dan dynasteia "güç, efendilik, egemenlik"
Dynasthai:
"Muktedir olmak, güce sahip olmak, yeterince güçlü olmak"
Dynamis: "güç"
Dinamo:
Yunanca, dynasthai kökünden dynamis "güç",
Almanca'dan "Dynamoelektrischemaschine" dinamo-elektrik makinesi", mucidi Alman elektrik mühendisi Ernst Werner von Siemens (1816-1892)
Mekanik dönüşü elektrik enerjisine dönüştüren elektrikli makine.

Gene:
genə-, Ayrıca gen-, "doğurmak" anlamına gelen Proto-Hint-Avrupa kökü olup, türevleri üremeye ve ailesel ve kabilesel gruplara atıfta bulunur.
Generate:
Latince Generatus, generate"doğurmak, üretmek"
Generator:
Latince'de "doğuran, sebep olan veya üreten kişi"generator"

Alternus: Birbiri ardına, dönüşümlü, sırayla, karşılıklı.
Alternare: "Bir şeyi yapın, sonra diğerini yapın"
Alternatus: Latince'den "sırayla yapın" (geçişli),
Alternator: Alternatif akım üreten elektrikli makine

Benden bu kadar. Yorumlar sizin...

ABD savunma bakanlığı tarafından hazırlanan şahane bi belgesel. ''DC Generator'' kavramının resmi olarak kullanıldığına da şahit olabilirsiniz.

ayrıca tarihi sureç içinde ''DC Dinamo''dan da bahsedildiğini görebileceğiniz bi video:

bu da konu içinde adı geçen ''şarj dinamosu'' için iki örnek:

Harikasın @kocamanusta. Videolar uzunmuş ama ilk videodaki konuşma tarzı efsane bana izlettirir. Tam belgesel tadında.
Artık parmak arası terlik ve fistanla bunları tamir eden hindistan ya da pakistanli güzide ustalarımızın konu hakkında fikrinin alınmaması , videolarının paylasilmaması beni gönülden yaraladı 🤔

Forum istatistikleri

Konular
129,725
Kullanıcılar
452,445
Son üye
mutluneset

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri