% değerleri yüzde olarak modülasyon veya güç oranını ifade ediyor.Yamyam Hocam merhaba LM3915 için ben ümidimi kestim.En son sizin arkadaşınız Mustafa Bey'e yaşadığımız sıkıntıyı içeren bir e-posta gönderdim.Cevap gelmedi.Dedim ya bu ürün ellerinde yok,ya da görmediler .Sonra da arayışlarım kaldı.Sağ olun yine de hep çözüm odaklı önerileriniz oldu.
Bu arada anfiden çok memnunum çok güzel çalışıyor.
Göndermiş olduğunuz analog göstergelerin skalasının üst kısmında yer alan sayılar dB ancak alt kısmında yer alan % değerler neyi ifade ediyor?
Analog Vu-metreler de çok şık.Yapmış olduğunuz fiyat karşılaştırmasına bakılırsa çok da uygun maliyetli.
Bilgiler için teşekkürler Yamyam Hocam.Bu ebay sitesindeki devre alınıp üzerindeki LM3915 ler kullanılabilirdi ancak bildiğiniz gibi Türkiye'den alamıyoruz çünkü ödeme işlemini paypal üzerinden istiyor.Direk kredi kartı ile alamıyoruz.Türkiye de paypal kullanımı durdurulduğu için çaresizlik içinde kalıyoruz. Ben daha önce ebayda bulduğum LM3915 leri size de sormuştum hatta nasıl diye alınabilir orjinale benziyor demiştiniz.Firmaya yazdım kredi kartı ile ödeyebiliyor muyum diye.Olumsuz cevap gelmişti.Paypal dışında ödeme almıyorlar.Yoksa dediğiniz gibi uygun fiyatlar.% değerleri yüzde olarak modülasyon veya güç oranını ifade ediyor.
Yani o göstergeyi ampli güç çıkışı için kullanıyorsak amplinin % kaç güç ile çalıştığını gösterecektir. Verici sistemlerinde kullanılırsa verici modülasyonunu % olarak ifade eder.
LM3915 ler yüzünden ben de projelerimi iptal etmek zorunda kaldım.
Ne yazık ki kaliteli ürün bulunamıyor. Bu proje için binlerce liralık ARGE çalışmaları yapmıştım.
En son Özgürece'ye orijinal LM3915 ve 16 lar ile DIN PPM ve LM3915 ler ile EBU PPM yapmıştım.
Artık o entegreleri bile bulamıyorum maalesef.
Analog göstergeler ile PPM yapacak olursan iki türlü ölçüm yapabilirsin.
İlki giriş seviyesini gösteren db skalalı ölçüm.
İkincisi ise güç göstergeli POWER ölçümü olacaktır.
Ancak senin ampli LM1875 25W olduğu için güç göstergesi skalası uymayacaktır. Çünkü ölçüm değeri 25W için uygun skalalı değildir.
Ancak 250W FS ölümlü ibre bulabilirsen 250W değil 25W olarak ölçebilirsin.Bu da diğer ölçeklendirmelerin 0.1 yani 10 a bölünmüş gibi olacağını ifade eder.
Yine de şunu belirtmem lazım.
Özgürece'ye yapmış olduğum DIN PPM in hassas ölçüm özelliği ve kaliteli çalışma özelliği göz önüne alınacak olursa, bu aletin kıymeti anlaşılacaktır.
Düşünsene -40db skalalı bir DIN PPM için takribi 40-50$ yani günümüz kuruna göre 280TL ila 350TL arası bir maliyet unsuru bulunmaktadır.
Gönül isterdi ki sen de orijinal LM3915 temin edip sağlıklı olarak göstergeyi yapabilesin. Ancak çaresizlik var.
Tek aklıma gelen yukardaki linkte satılan DOT-BAR özellikli alet.
https://www.ebay.com/itm/LM3915-Pre...430104?hash=item287f007c58:g:4PcAAOSwnVBc~s-M
Eğer bu alet DOT-BAR çalışıyorsa 8$ gayet makul bir fiyat.
2 Adet alınıp risk alınabilir.
İyi soruya iyi yanıt vereyim.Hocam internetteki görsellerde analog vu metre ibrelerindeki skalaları incelediğimde hep -20dB den başladığını gördüm. Sadece sizin yukarıda paylaştığınız linkte -50dB den başlıyor.Bunun sebebi var mı?Mesela bizim kullandığımız LM3915 de biz daha alt dB lere iniyorduk.Almak istediğimizde bizim bu göstegelerde dikkat etmemiz gerekenler değerler ne olmalı?Yani kaç mA veya uA olmalı ?500uA daha hassas bir ölçüm mü sağlıyor?500uA lere de baktım -20dB den başlıyor.Çalışma prensibini pek anlamadım.
Selamlar Dostlar, şöyle gelişmiş günümüz teknolojisinde alternatife denk geldim, fiyatı elbette daha makul. Ne dersiniz?% değerleri yüzde olarak modülasyon veya güç oranını ifade ediyor.
Yani o göstergeyi ampli güç çıkışı için kullanıyorsak amplinin % kaç güç ile çalıştığını gösterecektir. Verici sistemlerinde kullanılırsa verici modülasyonunu % olarak ifade eder.
LM3915 ler yüzünden ben de projelerimi iptal etmek zorunda kaldım.
Ne yazık ki kaliteli ürün bulunamıyor. Bu proje için binlerce liralık ARGE çalışmaları yapmıştım.
En son Özgürece'ye orijinal LM3915 ve 16 lar ile DIN PPM ve LM3915 ler ile EBU PPM yapmıştım.
Artık o entegreleri bile bulamıyorum maalesef.
Analog göstergeler ile PPM yapacak olursan iki türlü ölçüm yapabilirsin.
İlki giriş seviyesini gösteren db skalalı ölçüm.
İkincisi ise güç göstergeli POWER ölçümü olacaktır.
Ancak senin ampli LM1875 25W olduğu için güç göstergesi skalası uymayacaktır. Çünkü ölçüm değeri 25W için uygun skalalı değildir.
Ancak 250W FS ölümlü ibre bulabilirsen 250W değil 25W olarak ölçebilirsin.Bu da diğer ölçeklendirmelerin 0.1 yani 10 a bölünmüş gibi olacağını ifade eder.
Yine de şunu belirtmem lazım.
Özgürece'ye yapmış olduğum DIN PPM in hassas ölçüm özelliği ve kaliteli çalışma özelliği göz önüne alınacak olursa, bu aletin kıymeti anlaşılacaktır.
Düşünsene -40db skalalı bir DIN PPM için takribi 40-50$ yani günümüz kuruna göre 280TL ila 350TL arası bir maliyet unsuru bulunmaktadır.
Gönül isterdi ki sen de orijinal LM3915 temin edip sağlıklı olarak göstergeyi yapabilesin. Ancak çaresizlik var.
Tek aklıma gelen yukardaki linkte satılan DOT-BAR özellikli alet.
https://www.ebay.com/itm/LM3915-Pre...430104?hash=item287f007c58:g:4PcAAOSwnVBc~s-M
Eğer bu alet DOT-BAR çalışıyorsa 8$ gayet makul bir fiyat.
2 Adet alınıp risk alınabilir.
Teşekkürler Yamyam hocam.Anlaşılır güzel bir açıklama olmuş.Ama geceden sabaha kadar aradaki pekiştireçler kaybolmuşİyi soruya iyi yanıt vereyim.
-20db skala için ibrenin 100mA FS (Full Skala) olması lazım. (Yanlış değilsem )
.. İbre hassasiyeti FS için akım kapasitesince belirlenir.
Yani FS de 100mA akım ölçen bir ibre -20db ölçüyorsa, 1mA FS ölçebilen bir ölçüm aleti yani İBRE takribi -50 veya -60db ölçebilir.
Bu sebepledir ki düşük akımda tam sapma değeri olan YAAF İBRE'ler çok daha BAHALIDIR.
Olayın temel mantığı ise...
Düşük akımda sapabilen yani hareket edebilen ibreler çok daha düşük sinyal seviyelerinde hareket edebilirler.
Bu da demektir ki -20db 1V referans seviyesine göre 100mV ise -60db ölçebilen ibreler takribi 1mV ölçebilen aletlerdir.
Çok fazla ARGO kelime kullandım. Umarım @by lent bana kızıp köteklemez
Merhaba @by lent paylaşımlar için teşekkürler.Bu ürünleri teknolojik olarak güzel ve görselliği ön planda olan müziğe göre yanıp sönen ledler olarak düşünüyorum.Ama standartları olan bir vu-metre olarak ölçüm yapmak için nasıl kullanılır bilmiyorum.Biz Yamyam hocamla bu ppm vu-metre işine başlarken bana şunu söylemişti.Amacımız müziğe göre hoplayıp zıplayan ışıklar yapmak değil. Tuner ,cd player,deck tape gibi gerçek ses üreticisi standart cihazlarla çalınan müziğin ses seviyesini veya kayıt seviyesini ölçebilmek demişti.Yani eksiklerim belki olabilir ama ben böyle anlamıştım.O nedenle yaptığımız her çalışmada datasheet lerdeki değerler,devre kartlarının üzerinde kullanılan malzemeler, calibreleri bizim için önemli oldu.Sayın Yamyam Hocam hep bilimsel olarak çalışmalara yaklaştı.Açıkçası benim de en sevdiğim özelliği budur.Neden, nasıl, niçinin cevapları kendisinde hep mevcudtur ve cevabı olmayan hiç bir şeye olur demez. Sonuçta elde ettiğimiz şu oldu; örneğin cd player de çaldığımız CD deki bir müziğin seviyesinin dB cinsinden nerelerde olduğunu görebiliyoruz.Kayıt seviyesi düşük mü ,yüksek mi dB olarak görülebiliyor.Selamlar Dostlar, şöyle gelişmiş günümüz teknolojisinde alternatife denk geldim, fiyatı elbette daha makul. Ne dersiniz?
Bizdeki fiyatı https://urun.n11.com/arduino-urunleri-ve-setleri/vhm-902-demonte-stereo-vu-metre-devresi-P404114109
Yurt dışı fiyat https://tr.aliexpress.com/item/4001...earchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
Video https://filmy.elektroda.pl/17_1606037653.mp4
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?