Geniş ölçüm alanlı, ibreli, DIN PPM yapım ve notları

@Mr_YAMYAM hocam ben diğer kanalın devrelerini de yaptım.Test ettim çalışıyor.Ancak sormak istediğim bir konu var.İlk yaptığımız redresör devresinde LM748 kullanmıştık.Diğer kanalın redresör devresi için LM748 sipariş verdim,op-amplar geldi.Ama fark etmemişim ,açıklamasında LM748 (MC1748CP1) yazıyormuş.Bu farklılık redresör devrelerinin farklı çalışmasına sebep olur mu?Acaba her iki redresöre bir tane LM748 bir tane de MC1748 takarak eşitlik sağlasam mı?Ne önerirsiniz?Yoksa yeniden LM748 mi alayım?

Ekli dosyalar

• PPM_devreler2.jpg
    PPM_devreler2.jpg
    120 KB · Görüntüleme: 6
@Mr_YAMYAM hocam ben diğer kanalın devrelerini de yaptım.Test ettim çalışıyor.Ancak sormak istediğim bir konu var.İlk yaptığımız redresör devresinde LM748 kullanmıştık.Diğer kanalın redresör devresi için LM748 sipariş verdim,op-amplar geldi.Ama fark etmemişim ,açıklamasında LM748 (MC1748CP1) yazıyormuş.Bu farklılık redresör devrelerinin farklı çalışmasına sebep olur mu?Acaba her iki redresöre bir tane LM748 bir tane de MC1748 takarak eşitlik sağlasam mı?Ne önerirsiniz?Yoksa yeniden LM748 mi alayım?
Redresör devrelerinin ortak özellikleri.
1) Giriş empedansının mümkün mertebe yüksek olması.
2) Of-set gerilimlerinin minumum olması. (Boşta çıkışında hiç DC gerilim olmamalı)
3) 0.7V diyot toleransları. (Her bir diyodun ileri yöndeki voltajı) Örneğin bir diyot 0.700 ise ve diğeri 0.750 ise bu iki diyot DIN PPM lerde gürültü unsurudur. Her iki diyodun da 0.700 veya 0.750 (kaç ise) eşlenik olma durumudur.
Giriş empedansı FET girişli OP-AMP lar ile yüksek yapılabilmektedir. Ancak 5 ve 6 nolu bacakların off-set null özellikli op-amplar olması da istenir. Bu özellik bizim şemada R24 trimpotu ile ayarlanarak ibrenin boştaki (0) seviyesi kalibre edilmektedir.
Bu anlatımlardan sonra, LM748 eski üretim olmasına karşın, yerine daha modern ve kaliteli op-amplar kullanılması sakıncalı değildir. Önemli olan yukarıdaki kriterleri sağlamasıdır. Bu kriterler için bol bol PDF incelemeli ve varsa öncelikli olarak FET opampları ele alabiliriz. (Elimizde varsa)
748 eski üretimdir. MC1748 ise daha yeni tip üretimlerdendir. Ayarları doğru yaptığımız sürece birbirinden farklı olacağını sanmıyorum. Hatta MC1748 low-noise özellikli ise tercih sebebidir.

NOT:
Resme baktığımda gri yazılı olan LM748 lerin orijinal NATIONAL olduklarını gördüm. Bir ürünün orijinal olması ile sahte olması arasında bazı farklar olabilmektedir. Bu sebeple o LM748 lerden başka temin etme şansın varsa ve uygun fiyatlı ise bol miktarda temin et.

Forum istatistikleri

Konular
129,818
Kullanıcılar
452,634
Son üye
Mehmet_3540

Yeni konular

Geri