İşte karmaşa burada.redresör çıkışı 0db de 1V okunduğunda transistör devreye bağlı ibre uçları ölçümü 0.397V
İbre tam son çizgiye geldiğinde 1mA olması lazım.Redresör TP gerilimi 1V ölçtüğümde ibreye 0dB gösteriyor amper ölçümü yaptığımda ibredeki değer 0.59mA oldu.
Bu amperi yükseltmek için -15 V trimpotunu çevirmeye başladım.ibre +5 dB e yaklaştığında ampermetre 0.80mA e çıktı.Ancak diyot alev gibi ısındı ibre ileri geri gidip gelmeye başladı.Ben de testi iptal ettim.Aslında bizim TP gerilimimiz yüksek olmuş olsa bu sıkıntılarımız olmayabilir diye düşünüyorum.
Rod elliod un bu tasarımında "Doğrultucunun tam ölçek için çıkış voltajı yaklaşık 5V olacak şekilde tasarlanmıştır ve ölçüm cihazının etrafındaki 4k7 ve 220 ohm dirençler ihtiyaç duyulan zayıflamayı sağlayarak mükemmel elektriksel sönümleme sağlar." diyor.
Acaba biz bu nedenle mi sorun yaşıyoruz.
Base voltajını biz redresör çıkışından TP den transistörün base ine giriyoruz.Benin anlamadığım eğer 0.7V un altına düştüğü zaman bu transistör nasıl tetikleme yapıyor?Tr beys voltajımız ne olursa olsun emiterden akan akım bizi ilgilendiriyor.
Buraya kadar sorun yok. İbrenin max akımını bilimsel olarak test ettiğimize göre şunu deriz ki, bre dibe kadar saptığında üzerinden 1mA geçer.Yamyam hocam ayarlamayı +4 0dB olacak şekilde kalibre ettiğimde 0.77mA oluyor.
Buna göre desibellerin olması gereken mA değerleri bizim ayarlarımız sonucu elde ettiğimiz mA değerleri şöyle:
0dB için 0.75mA bizim değer 0.77mA
-3 0.53mA 0,53mA
-6 0.375mA 0.36mA
-9 0.265mA 0.24mA
-12 0.187mA 0.16mA
-15 0.137mA 0.10mA
-18 0.097mA 0.06mA
-20 0.077mA 0.05mA
Biz bu ayarlamayı LM3915 led göstergesinde de yapmıştık.Sarı ledi 0dB olarak 9.led olarak ayarlamıştık.+3dB olarak da kırmızı led olmıştu.Max sapma bu ibrede +6 gibi yazılmış olsa da biz burayı +3 de yaparız 0db de yaparız. Takdir tasarımındır.
+ seviyeyi daha fazla görmek istersen örneğin max sapma durumunda +10db görmek istersen bile kimse birşey demez. Çünkü senin ölçüm kriterlerini sen belirlersin
Aslında benim istediğim belki tam profesyonel olmasa da doğruya yakın bir ölçüm yapmasını sağlamak.Mümkün olduğunca değerleri doğru görmek.Halbuki sen DIN PPM ile sevgili gibi olunca aynı ölçüm alanını bu ibreden de bekliyorsun
Tüm referansları belirlemek sana kalmıştır. İdeal olarak +3db ayarlayabilir yüksek seviyeleri de görmek isteyebilirsin. Tabi ki 0db esas seviyen biraz aşağıda kalacaktır.Biz bu ayarlamayı LM3915 led göstergesinde de yapmıştık.Sarı ledi 0dB olarak 9.led olarak ayarlamıştık.+3dB olarak da kırmızı led olmıştu.
Bu ibrelerin taksimatlarını yapıp yeniden içine yazılır mı acaba?Riskli midir?
Aslında benim istediğim belki tam profesyonel olmasa da doğruya yakın bir ölçüm yapmasını sağlamak.Mümkün olduğunca değerleri doğru görmek.
Bir de OPA2333 op-amp dan bahsediliyor bu tarz buffer devreleri için.Sizin bu op-amp hakkında bilginiz var mı hocam?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?