Geniş ölçüm alanlı, ibreli, DIN PPM yapım ve notları

Fare azimli daşı delecekşu R39 sona kadar çevirdim ibrede aşağı veya yukarı hiç hareket ettirmiyor. Bu sorunu aşabilirsek işler kolaylaşacak.
R38 çalışıyor. Büyük adımlar olmasa da yaklaşık 4db kadar aşağı yukarı ibreyi hareket ettiriyor.

-10db giriş verdin mi?
R39 belli sınırlar dahilinde -10 seviyesini ayarlar.

-10db giriş verdin mi?
R39 belli sınırlar dahilinde -10 seviyesini ayarlar.
Yaptıklarımı tekrar özetlersem sizin işarediğiniz rakamlara ibrenin gelmesi için;
1-PPM i açıyorum.İbre aşağıda duruyor. 0 konumu için R24 ile yarını yaptım.Sorun yok.

2-Ayarlarda diyorki 1kHz -4db de ibre 3 de olmalı.Gerekirse R4 ile ayarla.Ama biz bu devreyi yapmadık R4 ayarını yapamıyorum.Tabi bu devre bizim için gerekli mi bilmiyorum.

3-Ben +8dB veremediğim için ibrenin 6 için ayarını R38 ile yapamıyorum.

4-1kHz -10dB verdim. İbreyi 1½ pozisyonuna ayarlamak için R39 trimpotunun hiç etkisi olmuyor.

1kHz 0dB verince ibre sona geliyor.Bu ibreyi 4 e nasıl indireceğiz hocam?

Ekli dosyalar

• BBC SCALA.png
    394 KB · Görüntüleme: 1
R24 ibre çalışıyorken ama girişte hiçbir sinyal yokken 0 değerini ayarlamak için kullanılır. Girişte milivoltlar seviyesinde bile sinyal olmaması için girişin 600ohm dirençle kapatılması gerekmektedir. Bir ucu boşta olan herhangi bir kabloda bile bir miktar gerilim indüklemesi olabilir ve bu ölçümü yanıltır.
R4 kazanç gerektiren devrede olduğu için bizim pek işimiz yoktur. Ancak ters mantıkla düşünürsek R4 belki de kazancı (giriş gerilimini) düşürüyorsa o zaman R4 yerine girişi başka bir ayarlı direnç ile düşürebiliriz. Yani R4 ü opamp olmaksızın doğrudan devre girişine pot gibi bağlayabiliriz. Bu durumda giriş sinyalimiz 0db 1V olsa bile redresöre giriş gerilimimiz düşük olacaktır. Bunu dikkate alarak girişe bir ayarlı direnç bağlayabilirsin.
Bu trimpot ile seviyesini bildiğin bir 0db sinyali ibre ortada olacak şekilde ayarlayabilirsin.

Yamyam hocam girişe şu şekilde trimpotu bağlasam çalışır mı?

Ekli dosyalar

• Redresör _trimpot.png
    56.1 KB · Görüntüleme: 3
Yamyam hocam girişe şu şekilde trimpotu bağlasam çalışır mı?
Çalışmaz. POT gibi bağlamalısın. Orta uç redresöre gidecek.

LOG ampli için ayar çekiştirme prensibi..

Log yükseltmede minumum level ile max level kalibrasyonları bulunur.
Referans seviyenin belirlenmesinden sonra, artı gerilim seviyesi ile eksi gerilim seviyesi PPM kalibrasyon değerlerine göre ayarlanır. Verilen değerlerde 8db olarak verilmesi her bir çizginin 4 db olmasından kaynaklanır. Tam bir kalibrasyon için (+/-0.2db) ibre kalınlığı kadar hata kabul edilir. İbrenin tam çizgi üzerindeki seviyeler 4 ün katları olacaktır. Bu sebeple doğru kalibrasyon db olarak 4 ün katları olarak yapılmaktadır. -10db nin ise minumum kazanç ayarında özel yeri vardır. Ancak -12db verilip ilk çizgiye göre kalibre edilmesi de doğrudur.
Kalibrasyon yapılırken alt seviye fazla çekilir de sündürülürse referans seviyeyi kaydırabilir. Keza + seviyelerde de durum aynıdır. Referans seviye ilk olarak kalibre edildiğinde alt ve üst seviyelerin kalibrasyonlarından sonra ibre referans noktasından kayarsa ayarları yeniden yapmak gerekecektir.

Son düzenleme:
Yamyam hocam ayar tuttu.

Trimpotu taktım.(Resim-1)
-4dB verdim ve ibreyi 3 e ayarladım.Resim -2
-10dB verdim ve ibreyi 1½ a ayarladım. Resim-3
-8dB verdim ibre 2 ye geldi. Resim-4
-12dB verdim ibre 1 e geldi.Resim -5
0 dB verdim ibre 4 e geldi.Ama burada azıcık ibre ileride kalıyor.
Çalışmaz. POT gibi bağlamalısın. Orta uç redresöre gidecek.
Tahmin ettiğim için sormadan iş yapmak istemedim.Teşekkür ederim hocam

Ekli dosyalar

• -12dB 1.jpg
    99.5 KB · Görüntüleme: 3
  • -8dB 2.jpg
    109.1 KB · Görüntüleme: 2
  • -10dB 1½.jpg
    100.2 KB · Görüntüleme: 3
  • -4dB 3.jpg
    106.7 KB · Görüntüleme: 2
  • Redresör pot.jpg
    130.1 KB · Görüntüleme: 2
  • 0dB 4.jpg
    105.3 KB · Görüntüleme: 3
0.5db kadar referans hatası var.
Önce tam olarak bildiğin 0db 1V sinyal vererek R4 ile 4. çizgiyi ayarla.
Daha sonra kalibrasyon prosedürlerini yap. Her ayarlamadan sonra ref seviye yine kontrol edilmelidir.
NOT :
Artı seviye için PC mümkün ise sırayla 4db, 8db ve hatta 10db sinyal vererek üst seviyeyi ayarlamaya çalışabilirsin. PC ses kartın bu kadar yüksek sinyalleri veremiyor olabilir. Bunun için PC çıkışını adobe audition olan bir PC ye girerek kabaca test edebilirsin. Auditionda VECTOR SKOP'ta baklava şeklinde veya zener şeklinde çizgiler görmüyorsan PC de bozulma yok demektir. Bu bozulma hem çıkışında hem de girişinde olabileceği için ses kartlarının kalitesi önemlidir. Ancak +4db seviyelerde bozulma olmayabilir.
Yani bozulma olmayan ayarın +4db ise 5. çizgiyi nişanlamalısın.

Son düzenleme:
0 db de ibre 4 de çok az ileride kalıyor ,diğerleri tam oturuyor.4 ü tam oturtunca diğerleri kayıyor.Bunu 4 de tutmanın başka ilacı var mı sizde?
Ses kartı maalesef desteklemiyor laptop olunca. Peki biz BBC skala ile + değerleri hiç bir zaman okuyamayacağız.Biz kendimiz referans değerlerini kaydırsak - desibellerde doğru ölçüm yapabilir miyiz?

Son düzenleme:
O işin ilacı hassas ölçüm ve bilimsel disiplin ile mümkündür.
Amatör bir çalışma için 0.5db hata neredeyse yok gibidir.
Artı seviyeleri okuyabilirsin ama kalibre etmemişsen ölçümlerinin ve ibrenin kaç gösterdiğini bilemezsin.
Yapmış olduğun devre profesyonel bir cihazın olduğu için şimdilik en iyi kıyaslama senin PC deki BBC modundaki PPM olacaktır.
PC de çalan bir eseri PC de BBC PPM ile izlerken aynı şekilde senin BBC PPM de de görüyorsan artı seviyeler doğru demektir.
Gidişat.
PC de BBC PPM açılır ve PC deki sinyaller ölçülecek şekilde yapılandırılır.
PC den 0db seviyesinde tonton sinyali verilir ve her iki PPM de 4. çizgide mi bakılır. Test tamam ise vurdulu gırdılı bir müzik çalınır. Her iki PPM de aynı şekilde hareket ediyorsa üst seviye ayarları yaklaşık doğrudur.
BBC PPM leri ecik inceleyip mıncıkladıktan sonra, ayarları shift etme çalışmaları yapabiliriz istersen.
Ancak bazı şeylerin de bilinmesi gerekmektedir. Burada FAST PPM ler ile VU metre ve QUASI PPM leri anlamalısın.
Bu firma profesyonel LOUDNESS Monitör yapan bir firmadır. Ürünleri VU metre, PPM veya fast PPM olarak izleme için üretilmişlerdir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…