gerilim düşümü

arkadaşlar merhaba emo 2018 ajandasına göz gezdirirken gerilim düşüm formülne raslatdımda .mutlak gerilim düşümü formülünü tam anlayamadım açıklayabilir msiniz????birde bağıl gerilim düşümü nedir??
''Rcos(fi)+Xsin(fi) formülü nereden geliyor.açıklarsanız çok sevinirim.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2018-02-22 at 11.40.20.jpeg
    WhatsApp Image 2018-02-22 at 11.40.20.jpeg
    81.7 KB · Görüntüleme: 44
Formül; gerilimlerin ve akımların vektörel olarak çizilmesi ile bulunur.

IEEE 141' e göre gerilim düşümü için vektörel gösterim ve hesap aşağıdaki gibidir. Döküman ingilizce ancak matematiksel formüllerin anlaşılacağını düşündüğümden türkçeleştirmedim.

Voltage DRop.jpg

Vektörel gösterime baktığımızda V=I.R.cosfi + I.X.Sinfi değerinin gerçek gerilim düşümü olmadığını yaklaşık gerilim düşümü olduğu söylenmektedir.

Peki Adem bey bu V:I.R.cosfi+I.Xsinfi nin ispatı nedir nereden geliyor normalde güçte cosfi veya sinfi olur örneğin;P:I.V.cosfi bu cosfi akım ile voltaj arasındaki faz farkıdır .peki buradaki cosfi ve sinfi nedir

V:I.R.cosfi+I.Xsinfi nin ispatı nedir

Yukarıdaki gösterimden anlayabileceğinizi düşünmüştüm ama sanırım anlayamadınız. Biraz daha detaylı olarak şöyle açıklayalım öyleyse;

Kaynak, kablo ve yükten oluşan devrenin basite indirgenmiş çizimi ve gösterimi bu şekilde olacaktır.

ger-düş1.png

Şimdi de hattan geçen akımın hat elemanları(direnç ve reaktans) üzerindeki gerilimlerini vektörel olarak gösterelim.

ger-düş2.png

Şimdi de bu vektörleri ve açılarını kullanarak IZ yani DV değerini bulmaya çalışalım.

ger-düş3.png

Sonuç: Görüleceği üzere, güç faktörü fi olan ve Ih=Iy akımı çeken bir P yükünün, Rh ve Xh'den oluşan bir kablo direnci üzerindeki gerilim düşümü;

DV=IRcosfi+IXsinfi olur.

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri