Herkese iyi günler. Bulunduğum 2000 kişilik ve 1000 odalık yurtta tek trafo bulunmakta, ve bu yurdun kompanzasyon sistemin 4 senedir giderilemeyen bir arıza bulunmaktadır. Toplam 12 sistem odasında bulunan gbic adı verilen fiberoptik ışık enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren aletlerin yanmasıyla başlayan problem, yine internet dağıtım sistemleri olan switchlerin ve ayrıca kullanılan adsl modemlerin yanmasına sebep olmaktadır.
3 ay önce yapılan ilk tespitler sonucuna açıklanan rapora göre yurttakı tek faz tüketiminden doğan nötr akımlarda (yurtta florasan, bilgisayar adaptörleri, ani su ısıtıcıları neredeyse her odada kullanılmata) problem görülmüş, ayrıca voltaj değrleri biraz fazla görüldüğü için düşürülmüştür. Ayrıca açıklanamayan şalter açmaları mevcuttur. Fakat ne yazıkki 3 ay süren ölçümlerden sonra filtre bobinleri takılmış ama sonuç alınamamış ve diğer ölçümler sonucunda (ben sonuca ulaşamıyorum, kurumdan istersem paylaşabilirler belki) sadece aşağıdaki sonuçlara ulaşılmış ve problem hala giderilememiştir.
Yapılan çalışmalarda harmonik ve elektriksel kirlenme diyebileceğimiz sorunlara yönelik olarak kompanzasyon sistemi iyileştirilmiştir.
Topraklama değerleri ölçümlerinde mükemmele yakın değerler elde edilmiştir.
Elektrik trafosu ve besleme hatlarında yapılan ölçümler sonucunda herhangi bir sorunla karşılaşılmamıştır.
Odalara enerji sağlayan, katlarda mevcut elektrik panolarının tümünde hassas kaçak akım röleleri bulunmaktadır.
Kullanılan elektriksel değerler (volt, akım vb.) standartlar ölçüsündedir.
Elektrik ile ilgili yapılan çalışma ve ölçümler sonucu tüm elektriksel değerlerin standartlara uygun olmasına karşın mevcut arıza nedeniyle blokları besleyen şalter açmaları nedeniyle olumsuz etkilenme devam etmektedir.
-----
Elektrik ile hobi olarak ilgilenmem dışında ileri düzeyde bir bilgim yok fakat yetkili elektrik mühendisini tanıyorum ve ona alternatif oluşturması açısından fikirlerinizi bekliyorum, kendisine iletip aldığım cevabı burada paylaşacağım. Ayrıca şalter açma problemini de (kompanzasyon sistemi olmasına rağmen) biri açıklayabilirse sevinirim. Teşekkürler.
binanızda sanırım paratoner tesisi var........
sayaçtan önce ..... B sınıfı veya kombine [B+C snıfı ] sayaçtan sonra C sınıfı veya kombine [B+C] sınıfı kat dağıtım panolarında ise
C veya D sınıfı parafudr kullanınız.....
aslında paratoner tesisi olan tesislerde ag parafudr uygulaması mutlaka yapılması gerekli... ayrıca yüksek şarj sayısı olan bölgelerde paratoner olsun olmasın parafudr uygulaması yapınız....
şöyleki ...bakımını yaptığım zirai sulama kooperatiflerinin sık sık yanan sayaçlar,zaman röleleri ,m.korumalar dan baş edemeyip tr baralarına parafudr uygulaması yaptık haftada 6-7 arıza sayısı ayda 1 e düştü.
daha yeni 1 hafta oldu işletmede yağışlı havada[paratoner tesisatı var ama ben parafudr takmamışım ne hikmetse] 3 adet allen bradley sürücü ve telefon santrali sizlere ömür [allahtan sürücülerde 1 yıl koşulsuz değişim var ama santral bize kaçtı]parafur korumasını yaptım şimdi
1-B sınıfı parafudr yıldırıma karşı koruma koruma [sayaçtan önce]
2-c sınıfı ,, aşırı gerilim sınırlayıcı dagıtım panoları için
3-d sınıfı parafudr ,, ,, ,, dağıtım kutuları kat panoları için
kombine sınıfı [B+C] OLANLAR 1 ve 2 nin yerine kullanılabilir...
kullanmanızda fayda var umarım yardımcı olmuşumdur.....