haberleşme mi? medikal elektronik mi?

sonyozgat

Üye
Katılım
2 Nis 2008
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
40
Tobb Ekonomi Ve Teknoloji Üniversitesinde Yüksek Lisans'a başlayacağım.Fakat "Haberleşme" üzerine mi yoksa

"Tıp Elektroniği(medikal Elektronik)" üzerine mi Yüksek Lisans yapayım karar veremiyorum.Tavsiye ve görüşleri

ile yardımcı olabilecek varsa bu konuda çok sevinirim.Gerçekten çok kararsızım.


Kararsız kaldığım 2 alanın yüksek lisans konuları

-------------------------------------------------------------
Biyomedikal Mühendisliği
Tıbbi Görüntüleme
Biyomedikal Sinyal Işleme
Biyomalzeme
Biyoelektrik Olaylar
Biyoelektrik ve Biyomanyetik
Biyomedikal Optik
Elektromanyetik Dalgaların Biyolojik Etkileri
Biyomekanik ve Doku Biyomekaniği
--------------------------------------------------------------
Optik
Fotonik
Optik Haberleşme
Fiberoptik Sistemler
Kablosuz Haberleşme
Haberleşme Ağları
Uydu Haberleşme Sistemleri
Dijital Haberleşme
Radar Ve Sonar Sistemleri
Mobil Haberleşme Sistemleri
Mikrodalga Elektroniği
CMOS VLSI Tasarımı
Analog Tümleşik Devreler
İleri Analog Tümleşik Devreler
CMOS Karışık İşaret Tümleşik Devreler
Analog Süzgeç Tümleşik Devreleri
Radyo Frekansı Tümleşik Devreleri
Mikrodalgalar
Antenler ve Yayılım
Elektromanyetikte Sayısal Metotlar
 
İlgi alanınıza göre değişir ben olsaydım haberleşme seçerdim.
 
bi çok alan var.bu 2 si ile ilgileniyorum aslında.ama 2 sinden birini seçmede karar veremiyorum.hangisinin önü daha açık?
 
Haberleşme sürekli gelişen bir dal .biomedikal ise eleman ihtiyacı olan bir bölum gerçekten kalifiye eleman sıkıntısı çekiyorlar.sonuç itibari ile bence biomedikalın önu daha açık ama ben olsam haberleşme seçerdim .biomedikal deha çok teorik bilgi gerektiriyor bence
 
Sn. sonyozgat,

Sizinle çok benzer düşünceler içerisindeyiz aslında. Almış olduğum eğitimin %90 ı haberleşme üzerineydi. Lisansta "Introduction to Biomedical Engineering" dersini aldım ve eğer yaparsam biyomedikal üzerine yaparım diyorum. Bu seçim aslında sizin ne üzerine eğitim aldığınızla da ilgilidir.

İzninizle size bildiğim kadarıyla yüksek lisansta neler öğretildiğinden bahsedeyim:

Haberleşme seçerseniz-eğer lisansınızda da gördüyseniz daha iyi anlarsınız-ağırlıklı teorik görürsünüz. Bahsetmiş olduğunuz CMOS VLSI(Very Large Scale Integration) konusu üzerinde Boğaziçi Üniversitesi'nde ileri düzeyde çalışmaların olduğunu ve bunları da INTEL'in desteklediğini duydum. Bunu da bir dipnot olarak söyleyeyim.

Yazmış olduğunuz konuların bir miktarını-Haberleşme üzerine-ben lisansta gördüm. Birkaç tanesi açıklayacak olursak;

Dijital Haberleşme: "Information Theory" konusuyla başlarsınız ki bu konu sayısal haberleşmenin temelidir. Çok fazla teorik içerir. Bazı temel metodlar ile başlayarak(Gram-Schmidt Ortonormalizasyonu) vektör uzayına geçiş yaparsınız. Vektör uzayındaki modellemelerden sonra modülasyon tiplerine geçersiniz. (PAM, QAM, FSK, BPSK vs.) Bunlardan sonra en zevkli kısımları başlar çünkü neden analog haberleşme değil de dijital haberleşme kullanıldığı öğrenirsiniz.(SNR hesaplamaları, Transmit edilen mesaj sinyalinin çeşitleri sınırlı olacağından Receiver'ın herhangi bir gürültü oluştuğunda tahmin kabiliyetinin artması, vs.)

Mikrodalga Elektroniği : Eğer lisansta Elekromanyetik Dalga Teorisi dersini aldıysanız, dersin başlangıç kısmı bunlarla ilgilidir. (Maxwell Denklemleri vs.) Daha sonraları ise "İletim Hatları"na giriş yaparsınız ki dersin muhtemelen büyük bir kısmı bunun üzerine geçer. Bunun uygulamasının bir örneğini verecek olursak; Yeraltı telefon hatlarının bir bölümünün kopması durumunda, bu kablonun neresinin koptuğunu anlamak için bu yöntem kullanılır: "Source" kısmından EM dalga gönderip "Load" kısmına geçemeden yansıyan EM dalganın geri gelme zamanından mesafeyi hesaplarsınız. Dersin son bölümlerinde ise yüksek frekans filtre tasarımına girersiniz. Burada bilinen temel alçak geçiren filtre tasarımında kullanılan "Butterworth, Chebyshev" alçak filtrelerinin sönümleme (sönümlemeye kabaca EM dalganın yayılmasıyla etkisinin azalması diyebiriz) cinsinden analizlerine bakarsınız. Üniversiteden üniversiteye değişmekle birlikte bunların bir kısmını Antenler ve Yayılım bölümünde de öğrenebilirsiniz.

Gelelim Biyomedikal seçerseniz muhtemel karşılaşacağınız konulara;

Biyomedikal Sinyal İşleme :Muhtemelen lisansta "Sinyal İşleme" dersini almışsınızdır. Aynı yöntemler ve algoritmalar ile başlangıç yaparsınız. Daha sonraları ise EKG ve EEG sinyallerinin analizlerini yaparsınız. EKG analizini ise muhtemelen MATLAB ile yaparsınız. Eğer forumda bakmak isterseniz, Tıp Elektroniği-Biyomedikal bölümünde elimden geldiği kadar açıklamaya çalıştım ve paylaşımlar yaptım. EEG sinyallerinin analizini de yine aynı şekilde MATLAB'da yaparsınız. Ki en meşhur analiz yöntemlerinden "EEG Segmentasyon" ile uzunca bir müddet uğraşırsınız.

Eğer benim fikrimi sorarsanız, size Biyomedikal üzerine çalışmanızı öneririm. Nedeni ise benim fikrime göre haberleşmeden daha hızlı ilerlemesidir. Yanlışsam düzeltiniz, bildiğim üzere kendi cihazlarımızı üretmiyoruz. Ancak Canada ortaklı bir firmanın ülkemizde üretime geçeceği hakkında duyumlar aldım.

Haberleşme konusu için biraz daha zaman geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Aslına bakarsanız haberleşme benim ilgi alanlarımın başında yer alır. Çünkü gerçek hayatta uygulamarını görebileceğiniz ve daha iyi anlayabileceğiniz bir konudur.

Umarım açıklayıcı olabilmişimdir. Seçiminizde hayırlısı olmasını diler, iyi çalışmalar dilerim..
 
Türkiye'de haberleşme alanında iş bulmak daha kolaydır, örnek verecek olursam savunma sanayi gibi yerlerde Elektronik-haberleşme mühendislerine çok ihtiyaç vardır fakat Tıp elektroniğinde ise Türkiye'de geniş çapta bir üretim yoktur, ancak alım satım arıza tespit gibi işler yapılır.
 
haberleşmede her türlü işi bulursun az paraya ;) medikalde iş zor bulursun ama sırtın yere gelmez herşy para yani :)
 
haberlesmede kendi işini yapabilme sansın oldugunu düşünmüyorum fakat biyomedikal teknolojisinde öyle değil istersen kendi şirketini açarsın.önceki arkadasların da bahsettiği gib tıp sektörünün genişlemesinin yavaslayacagını hiç düşünmüyorum.gelecek biyomedikalde;tabiki sadece para anlamında değil.
 
Haberleşme alanında iş bulmak daha kolay , ama tıp elektroniğinde uzmanlaşırsan daha iyi para var...
 
iyi de tıp elektroniğinde yüksek lisans yapmaya ne gerek var?bugün ilanlara bakın aranan elemanlar servis müh. pozisyonu için hep.Bu pozisyon için fizik,fizik müh.,Elektrik,Elektronik,bilgisayar hepsi de kabul edilebiliyor.Ülkemizde üretim olmayınca o alanda yüksek lisans yapmaya gerek yok bence.Haberleşme ise hem önü açık hem de ar-ge yapan firmalar var ben olsam kesinlikle haberleşmeyi seçerdim.Saygılar..
 

Forum istatistikleri

Konular
129,800
Mesajlar
930,210
Kullanıcılar
452,598
Son üye
Pavantanwar

Yeni konular

Geri
Üst