Hakediş-Keşif-Metraj Çıkarma

Osa, Hastane projelerinde en çok dikkat etmen gereken konu İZALATÖR TRAFOSU'dur. Bunu genelde normal bir trafo gibi algılar bazı arkadaşlarımız. Bu trafonun bedeli 6-10bin TL arasıdır. Ameliyathane panolarında yer alır. Bunun dışında çok büyük bir fark yoktur diğer projelerle. Uygulaması da hastanenin kolaydır.
 
aynen soruyu soruyorum.:)
yanlış anlaşılma olmasın,şu an toki'nin bir hastane şantiyesindeyim.keşiflerde önde gitmem gerektiğini,malzeme listelerini çıkarmam gerektiğini düşünüyorum.uygulama esnasında trafik sıkışıyor.ki toki projeleri malum,bürokrasi kısmı ağır olan projelerdir.

özetle,toki hastane projeleri için neler söylersiniz?

teşekkürler.
 
şu an topraklama aiamasındayız.açıkçası izalatör trafosu için ön çalışma yapmıştım.şartname de geçiyor.

şartnameyi ezberlemek lazım diye düşünüyorum bu tür projelerde.

hastane olması ve toki işin içinde olması dolayısıyla ayrı bir önem arz ediyor.
 
hastane projelerinde keşif çıkarırken kullanılabilecek pratik hesaplama yöntemleri bilen var mı arkadaşlar?
 
Keşif çıkarmanın pratik hesaplama yöntemi olabileceğini düşünmüyorum.Bütün malzemelerin adetlerini bulman ve metrajları çıkarman sistemleri anlaman gerekir.Aynı tür projelere çalışmak seni hızlandırır.Ben bir hastane keşfini ortama 4 saat gibi bir sürede çıkarıyorum.Autocad te lisplerin çok desteği var tabi...
 
Keşif hazırlamada pratikliği bu işi çokca yaparak kazanabilirsin. Keşif hazırlamanın pratik metodları vardır. Aklımdakileri sıralamaya çalışayım;
1-Autocad üzerinden bloklanmış elemanların sayılarını çok kısa bir sürede tespit edebilirsin. Bunun için filter komutunu kullanıp çıkan pencerede select filter yerinde block name seçip ardından select üzerinden bloklanmış simgenin kodunu girdiktikten sonra add to list butonuna basıp ardından apply tuşuna basarak proje üzerinde sayım yapacağınız alanı tararsanız size projenin taradığınız alanı içinde o sembolden kaç adet olduğunu sol altta verecektir. Bu yöntemde blocklanmadan çizilmiş elemanlar var ise toplamda görülmez buna dikkat etmelisiniz.
2-Zamanınız az ise şalt malzeme sayımı için tek hat şeması ile oyalanmak yerine yükleme cetvelini kullanmanızı tavsiye ederim.
3-Sorti sayarken 1 normal sorti 1 armatüre 1 komitatör sorti 2 armatüre tekabül eder kalan armatür sayısı size paralel sorti sayısını verir. Proje üzerinden tek tek sorti saymanıza gerek yok.
4-Kablo metrajı belirlerken örneğin yangın ihbar projesinde dedektörler arası mesafe genelde aynıdır örneğin 10m siz bunu yangın ihbar santraline giden loop çıkışlarındaki mesafe opsiyonu ile mesela (projesine göre değişir) 20m alıp dedektör sayısı ile çarparsanız metrajı pratik olarak belirlemiş olursunuz.
5-Pursantajlı işlerde adeti 1 olan pozdan yola çıkıp tüm kalemlerin miktarlarını tespit edebilirsiniz. Mesela jeneratör pursantajı belli kurum fiyatı belli adeti 1. Burdan toplam bedel bulunur kalemlerin pursantajları üzerinden hesapla parasal değerleri bulunur bunlar o kalemlerin kurum birim fiyatlarına bölünürse miktarlar bulunmuş olur.

Daha çok pratik metod var şimdilik aklıma gelenler bunlar...
 
harika bilgiler.çok teşekkür ederim.
 
itiraf etmem gerekirse çok zorlandığımı söyleyebilirim.projeye sonradan katılmanın dezavantajını yaşıyorum.
 
Genellikle keşif çıkarmak çok özel şartlar haricinde çok kolaydır.Mimari orojeyi takip edip mahallere ayırısanız metrajlarda çok rahat edersiniz.Geçici kabul ve kesin kabulde ise mahal listesinden o mahalde ne kadar kablo kanalı, ne kadar kablo ne kadar armatür multi dedektör falan var hepsini görebilirsiniz.Yani mimari projeyi mahallere göre ayırın!!!
 
dediğiniz gibi,mahallere ayırmak en mantıklısı gibi.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,835
Mesajlar
930,600
Kullanıcılar
452,663
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst