Hangi Tablo Doğru

oneflyman

Üye
Katılım
20 Eyl 2006
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
40
Merhaba arkadaslar eke 2 adet dosya koyuyorum ıkısıde kabloların akım tasıma kapasıtelerını barındırıyor. yalnız tabloların bırınde; kablonun akım tasıma kapasıtesı topraktaki daha fazla gosterılmısken dıgerınde tam tersı yanı toprakta daha az havada daha fazla gosterılıyor (0,6/1 kV) Aradakı farkı bilen varsa yardımlerını beklııyorum sımdıden tesekkurler.yada hangısı dogru. Saygılar...
 

Ekli dosyalar

  • akım+taşı...doc
    53.5 KB · Görüntüleme: 104
  • akmtamakapasitelerianmakq4.jpg
    akmtamakapasitelerianmakq4.jpg
    70.2 KB · Görüntüleme: 143
Merhaba arkadaslar eke 2 adet dosya koyuyorum ıkısıde kabloların akım tasıma kapasıtelerını barındırıyor. yalnız tabloların bırınde; kablonun akım tasıma kapasıtesı topraktaki daha fazla gosterılmısken dıgerınde tam tersı yanı toprakta daha az havada daha fazla gosterılıyor (0,6/1 kV) Aradakı farkı bilen varsa yardımlerını beklııyorum sımdıden tesekkurler.yada hangısı dogru. Saygılar...

Ben de bu soruna uzun süredir cevap aramaktayım.

https://www.kontrolkalemi.com/forum...-lik-kabloya-ek-olur-mu/sayfa3.html#post81421

https://www.kontrolkalemi.com/forum...-lik-kabloya-ek-olur-mu/sayfa3.html#post81631


Benim ulaştığım sonuçlar ve kanaatim şöyle oldu, bazı açıklamaları da linkte dile getirdim.


* Toprakta ve havada diye location belirtilmekte fakat parantez içerisinde de sıcaklık dereceleri verilmektedir ve nasıl oluyor ki havada daha sıcak olan bir locationda akım taşıma kapasitesi yüksek olabiliyor. Fakat dikkatinizi çekmek istediğim mevzu tek damarlı kablolarda belirli kesitten sonra olmaktadır. Türkiye'nin en büyük kablo üreticilerinden bir firma bunun sayfalarca formülleri olduğunu ve sonuçta böyle olduğunu belirtiyor. Ben açıkçası katılmıyorum yada eksik biliyorum.


* Benim bu konudaki düşüncem, topraktaki akım taşıma kapasitelerindeki farklılık toprak derinliği ile değişen akım taşıma kapasitesinden kaynaklanan farklılıklar olabileceğidir. Linkteki üyenin açıklayıp, sunmuş olduğu bu parabol bunu biraz da olsa açıklamaktadır.
 
aslında her ikiside doğru. jpg formatıyla verdiğiniz liste EMO ajandası NYM kablorı için kullanılan listeye benziyor. word dosyası olarak gönderdiğiniz liste ise protodur kablolara aittir. yani kabloların üretim teknikleri farklı. protodur kablolar genellikle hastahanelerde terminallerde kumanda devreleri için kullanılıyor.NYM kabloları ise enerji iletimininde kullanılır. o yüzden hangi tür kablo kullanılacaksa o kablonun akım taşıma kapasiteleri göz önüne alınır. ayrıca NYM kabloların akım taşıma kapasiteleride üretim firmalarına göre birbirinden farklı olduklarıda gözlenir. kolay gelsin.
 
roboelektronık gonderdıgın lınkı ınceledım gercekten cok guzel sormussun

''Bazı firmaların akım taşıma kapasite cetvellerinde belirli bir kesitten sonra tek damarlı kablolar için akım taşıma kapasitesi, havadaki topraktan daha yüksek. Halbuki, toprakta akım taşıma kapasitesi daha yüksek olması gereklidir. Bu durumu, çok uzun formül ve hesaplamalar sonucu olduğunu ve buna bağladıklarını söylemektelerdir. Peki, aynı hesap ve formüller çok damarlı için olduğundan durum çok daha farklı olmaktadır. Kesit ne olursa olsun, topraktaki akım taşıma kapasiteleri, havadaki akım taşıma kapasitelerinden yüksektir. Bu durumu bir imalatçı olarak nasıl değerlendiriyorsunuz.''

ordakı egrı cızımınde bır katsayı kullanmıs toprağın ısı dırencını bulurken (σE) ve bu degerı yazmıs eger havanınkının sabıt degerı yazsaydı orda gercekten cok yardımcı olurdu bu konuda bıze. o degerın havada ne kadar oldugunu bulmaya calıscam. yalnız ılgınc olan su ki; dışarda degısık arkadaslara sordum ve hepsınden farklı cevaplar aldım.

bende o zaman kullandıgınız tabloları gonderın dedım. onlarda bunları gonderdı.

Sayın adem celık;

verdıgınız bılgı için tesekkur ederım. Ama şöyle bırsey var prototodur kablo ıle ılgılı bır tablo daha bulmustum ondada gondermiş oldugum word dosyasındakının tam tersıydı. hatta aynı tablo ama toprakda ve havada sütunlarını yer degıstırmıstı. yanı tam tersi. kablo cinsi ne olursa olsun bu sorunun cevabının tek olması gerekmezmı. örnek havada cok daha fazla ısınır yada toprakda daha fazla ısınır gıbı...

Yani soru esasında şu; kablo havadamı daha fazla akıma dayanabılır yoksa toprakta mı
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sayın oneflyman


Göndermiş olduğunuz tabloları inceleme durumum olmadı ama sorunuzu anladım. Aynı sorunu yaşadığımdan. Konunun açılıp gündeme gelmesi güzel oldu, teşekkür ederim. Umarım devamı gelir.

NYY kablolar için konuşmaktayım.

Bir kablonun nasıl olurda daha yüksek sıcaklıkta akım taşıma kapasitesi daha yüksek olabilir, bunu anlayamıyorum. Üreticiler farklı farklı açıklamalar yapmaktalar.

Toprak 20 Derece, Hava 30 Derece belirtiliyor. Tek damarlı kabloda belirli bir dereceden sonra havadaki akım taşıma kapasitesi daha yüksek olmaktadır. Bu duruma yapılan açıklama şu şekildedir;

Bunun çok uzun, 10 sayfaya yakın formülü var. Birçok standartlar var bu yüzden. Peki aynı durum çok damarlı kabloda niye olmamaktadır. Standartların çok olduğu, deneme aşamalarının sık olduğunu doğrudur, katılıyorum. Fakat bu farklılığın açıklaması olmalıdır.


En son yukarıda bahsettiğim durum ile ilgili bir açıklama getirebilmekteyim. Durumu toprakta farklı locationların olmasından kaynaklı olduğuna bağlamaktayım. Konuda verilen tablo ile de bu sonuca varmama yardımcı oldu. Tam olarak doğru bir kanı mıdır, bilemeyeğim tabii. Umarım konu hakkında tatmin edici, destekli açıklamalar olur.
 
Şimdi arkadaslar ınternette yaptıgım arastırmada asagıdakı bulguları elde ettım;

''BORULARDAKİ ISI KAYIPLARI VE YALITIM ÖRNEKLERİ''
Alpin Kemal DAĞSÖZ
Hüseyin M. YÜKSEL

Makalesinde toprak altındakı borulardakı ısı kayıplarıyla ılgılı yapılan hesaplamalara yer verılmıs burada,
Toprak içindeki boru halinde 1 m uzunluğundaki borudan olan ısı geçişi genel halde
KİB : Boru ile ilgili iletimle toplam ısı geçiş katsayısı
KİT : Toprak ile ilgili iletimle toplam ısı geçiş katsayısı
t1a : Borunun içindeki akışkan sıcaklığı
tTy : Toprak yüzeyi sıcaklığı
tTy : Toprağın ısı iletim katsayısı
tanıtımlarını yaptıkdan sonra eklde gonderdıgım ornegı cozmus. cozulen ornekde dıkkat edersenız. topragın ısı ıletım katsayısı verılmıs. asagıdakı lınkde ıse butun madddelerın ısı ıletım katsayıları gorulmekte.
Thermal Conductivity of some common Materials

ekdekı ornekde topragın ısı ıletım katsayısı yerıne havanın ısı ıletım katsayısını kullandıgımız zaman (lınkdekı air degeri=0,024 dür kı topragınkınden cok cok kucukdur) ısı kaybının daha az olacagı yorumunu yapabılırız.(yanlısım olabılır,makine muhendısı arkadas varsa yardımcı olsun).

Burdanda su sonucu elde edebılırmiyiz;

Topragın ısı ıletım katsayısı fazla oldugu ıcın toprakdan gecen bır ıletkendekı/borudakı ısı kaybı havadakıne nazaran daha fazladır. Boylece daha ıyı sogur ve akım tasıma kapasıtesı dahada artar. Ayrıca toprakdakı sıcaklıgın havadakıne gore daha dusuk oldugunu bılıyoruz.,Roboelektronık arkadasım gercekten bununla ılgılı ınternette onlarca sayfa hesaplamalar var.en sade sekılde sunup eger yanlısım yoksa bır sonuca ulasmaya calıstım.

Ayrıca ek de İngilizce ama cok guzel bır çalışmayı gonderıyorum. ingce bılmeye gerek yok pdf ıcersınde kablonun matematıksel modelını cıkartıp:) kablonun bakır ıletkendekı, dıs ceperındekı ve dıs yalıtkanındaki ısı degişimlerini vermıs. rahatlıkla gorebılırsınız

(Not: Yorumlarım hatalı olabılır makıne muhendısı veya bılen bı arkadas yardımcı olursa sevınırım)Saygılar..
 

Ekli dosyalar

  • ısı1.JPG
    ısı1.JPG
    46.2 KB · Görüntüleme: 36
  • kablosıcaklıgı.pdf
    1.1 MB · Görüntüleme: 34
Sayın oneflyman

Katkılarınızıdan dolayı teşekkür ederim. Ekleri inceledim. Burdan vardığımız sonuçlar vahim gözükmekte eğer eksik veya hatalı düşünmedik isek. Türkiye'nin en büyük kablo üreticilerinin kılavuzlarında hata mı var, hata yoksa nasıl bir açıklaması var. Gerçekten ilginç.
 
Bu güzel akıl yürütme için öncelikle arkadaşlarıma teşekkür ederim... Bu durumla ben de karşılaşmıştım...Önceleri, suçu, internetten indirdiğim tabloda buldum. Fakat standart ve güvenilir kaynakları inceledeğimde bunun basit bir tablo hatası olmadığını anladım.
Bunu kendime bir şekilde açıklayabilmem gerekiyordı ve vardığım nokta şu oldu : Belli bir güçten sonra, güç yükseldiğinden, sıcaklık da yüksek oranda artmakta ve bu durumda hava, ısıyı dağıtan, toprak ise ; ısıyı hapsedip dışarı atılmasını önleyen bir faktör olmaya başlamakta. Olaya bir de bu açıdan bakarsak sis perdesi aralanmaya başlıyor. Saygılarımla.
 
Yalnız ınceledigımız tablolarda belırlı bır kesıtten sonra degıl, butun kesıtlerde fark var. yani bir tabloda kobloların havada daha fazla akım tasıyacagı gosterılmısken, dıgerınde toprakda daha fazla akım tasıyabılecegı gosterılmıs.(en kucuk kesıtten ıtıbaren bıle)
 

Forum istatistikleri

Konular
130,239
Mesajlar
934,704
Kullanıcılar
453,451
Son üye
urucoğlu

Yeni konular

Geri
Üst