Şimdi arkadaslar ınternette yaptıgım arastırmada asagıdakı bulguları elde ettım;
''BORULARDAKİ ISI KAYIPLARI VE YALITIM ÖRNEKLERİ''
Alpin Kemal DAĞSÖZ
Hüseyin M. YÜKSEL
Makalesinde toprak altındakı borulardakı ısı kayıplarıyla ılgılı yapılan hesaplamalara yer verılmıs burada,
Toprak içindeki boru halinde 1 m uzunluğundaki borudan olan ısı geçişi genel halde
KİB : Boru ile ilgili iletimle toplam ısı geçiş katsayısı
KİT : Toprak ile ilgili iletimle toplam ısı geçiş katsayısı
t1a : Borunun içindeki akışkan sıcaklığı
tTy : Toprak yüzeyi sıcaklığı
tTy : Toprağın ısı iletim katsayısı
tanıtımlarını yaptıkdan sonra eklde gonderdıgım ornegı cozmus. cozulen ornekde dıkkat edersenız. topragın ısı ıletım katsayısı verılmıs. asagıdakı lınkde ıse butun madddelerın ısı ıletım katsayıları gorulmekte.
Thermal Conductivity of some common Materials
ekdekı ornekde topragın ısı ıletım katsayısı yerıne havanın ısı ıletım katsayısını kullandıgımız zaman (lınkdekı air degeri=0,024 dür kı topragınkınden cok cok kucukdur) ısı kaybının daha az olacagı yorumunu yapabılırız.(yanlısım olabılır,makine muhendısı arkadas varsa yardımcı olsun).
Burdanda su sonucu elde edebılırmiyiz;
Topragın ısı ıletım katsayısı fazla oldugu ıcın toprakdan gecen bır ıletkendekı/borudakı ısı kaybı havadakıne nazaran daha fazladır. Boylece daha ıyı sogur ve akım tasıma kapasıtesı dahada artar. Ayrıca toprakdakı sıcaklıgın havadakıne gore daha dusuk oldugunu bılıyoruz.,Roboelektronık arkadasım gercekten bununla ılgılı ınternette onlarca sayfa hesaplamalar var.en sade sekılde sunup eger yanlısım yoksa bır sonuca ulasmaya calıstım.
Ayrıca ek de İngilizce ama cok guzel bır çalışmayı gonderıyorum. ingce bılmeye gerek yok pdf ıcersınde kablonun matematıksel modelını cıkartıp
kablonun bakır ıletkendekı, dıs ceperındekı ve dıs yalıtkanındaki ısı degişimlerini vermıs. rahatlıkla gorebılırsınız
(Not: Yorumlarım hatalı olabılır makıne muhendısı veya bılen bı arkadas yardımcı olursa sevınırım)Saygılar..