harici topraklama

Kesinlikle öyle ustam.cevre mühendisi müfettiş..istediği şeylerin hepsini yaptık.denetime geldiğinde öyle bir baktı yalandan he tamam olmuş dedi..yani topraklama yapmayıp kablo kanalının içinden boş bir kabloyu gövdeye baglasak inanacak o derece.olcum vs hiç bisi yok.kaba taslak bildiği bazı bilgilerle müfettişlik oynuyorlar..biz de ne deseler yapmak zorunda kalıyoruz
 
EK-4/22 düzenlemesinin yer aldığı ilgili yönetmelik ektedir.

Ayrıca yürürlükten kaldırılan işçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğünde "gövde güvenlik topraklaması" ilgili bazı düzenlemeler aşağıdaki gibiydi:
Madde 326 – Elektrik kaynak makinaları ve teçhizatı yalıtılmış ve topraklanmış kaynak penseleri kabzalı ve
dış yüzleri yalıtılmış olacaktır.
Yürürlükten kaldırılmışsa örnek vermek için uygun-doğru bir kaynak mı?

Kaynak pensesi hiç görmüşler mi? Yalıtımlı olacak diye şart koymuşlar ama şase yalıtımsız (ilk günden beri diye bahsetmiyeceğim geçmişe sünger çektik varsayalım) fabrikasında bile, acaba fabrikaya hiç İSG uzmanı arkadaşlarınız uğramamakta mıdır, yoksa denetimden muaf mıdır? :D

Tüm maddelere bakmadım ama normal seviyedeki ben bile kanunda açık görüyorsam uzman kişi neler görür neden itiraz etmez düşünmek dahi istemem!

İlk sorudaki isg uzmanının evindeki beyaz eşyaları nasıldır acaba hepsine bağımsız topraklama çekmiş midir???
 
Yürürlükten kaldırılan söz konusu mevzuatı örnek vermek maksadıyla değil, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatında " gövde güvenlik topraklaması" ile ilgili yaklaşımı biraz daha somut olarak ortaya koymak için paylaştım.

Nitekim, Avrupa Birliği uyum süreci kapsamında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çıkarılan yönetmeliklerdeki düzenlemelerin çoğu soyut ifadeler içermektedir. Örneğin;

2.19. Bütün iş ekipmanları, çalışanların doğrudan veya dolaylı olarak elektrikle temas riskinden korunmasına uygun olur.
(İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği)


Şimdi yukarıdaki düzenleme kapsamında işveren işyerine özgü durumu değerlendirerek, elektrikle ilgili temas riskinin korumasına ilişkin yapılacak çalışmalara karar vermesi gerekiyor ve iş güvenliği uzmanından alacağı rehberliği de dikkate alarak ekipmanlarının gövde güvenlik topraklamasının yapılması dahil alınması gerekli önlemlere karar vermesi ve uygulaması gerekiyor.

Ancak; işveren işyerinin elektrikçisi ve iş güvenliği uzmanında yer alacağı risk değerlendirmesi ekibi ile yapacağı değerlendirmede "gövde güvenlik topraklaması" yapılmamasına karar verebilir.

Daha sonraki süreçte devlet eliyle iş müfettişleri mariferityle yapılacak iş sağlığı ve güvenliği yönünden yapılacak teftişlerde, müfettişler işyerinde kullanılan elektrikli iş ekipmanlarında doğrudan veya dolaylı temas riskinin bertaraf edilmediği tespitini yapabilir( tabii ki müfettişlerde de bu kanaatin oluşmasında yürürlükten kaldırılan somut düzenlemeler dahil, mesleki kitaplar, yayınlar,makaleler dayanak olabilir) bu durumda idari yaptırıma maruz kalmamak için "gövde güvenlik topraklaması" dahil alınması gereken önlemlere tekrar karar verilmesi ve uygulanması gerekmektedir.

Ancak bazı istisna durumlar var tabi; mesele yapı işyerleri yönetmeliğinde daha somut bir düzenleme bulunmakta ve " Elektrikle çalışan iş ekipmanlarının gövde güvenlik topraklaması yapılır.(Ek-4/22)" denilmektedir, bu durumda yapı işyerlerine denetime gelen müfettiş gövde güvenlik topraklamasını direkt olarak isteyebilir, çünkü yapı işyerleri için elektrikle temas riskinin önlemesinde gövde güvenlik topraklamasının yapılması emredici hüküm olarak bulunmaktadır.
 
Gövde güvenlik topraklaması yapılır ibaresinin neresinden sen bu cihazın gövdesini direk bir kazık ve iletkenle toprağa bağla yorumu çıkıyor . Ben bu cihazı topraklama sistemine topraklı bir fiş ve priz ile dahil ettiğim zaman niye topraklama olmuyor ? Ayrıca her ünite için ayrı bir topraklama istemek topraklama yönetmeliğini okuyup ya da okumayıp da yanlış anlamakdır.
 
Son düzenleme:
Bu da bu mevzu ile ilgili bulduğum güzel bir döküman ; http://www.bettermann.de/downloads/tr/kataloge/tbs_potential_tr.pdf
Farklı farklı topraklamalar demek farklı cihaz yüzeylerinde farklı potansiyeller demektir ; bu noktada bir elektriksel hata durumunda hata akımının izleyeceği yolu kimse tahmin edemez . Hangi cihazın ve hangi canlının zarar göreceği bile öngörülemez....
Doğru örnekler :
topraklama.2.png

Potansiyel-Dengeleme-Uygulamas%C4%B1.jpg
 
Son düzenleme:
Topraklama Yönetmeliğinden İnciler
6.1.3) TT sisteminde yapılacak kontroller:

6.1.3.1) Gözle muayene: Madde 10-b ve Madde 10-c61.1/i’de belirtilen hususlar gözönünde bulundurularak gözle muayene yapılır. Ek olarak, aynı anda dokunulabilecek veya ortak bir koruma düzenine bağlı bütün cihaz gövdelerinin ortak topraklayıcılarının olup olmadığı tespit edilmelidir.
 
Gövde güvenlik topraklaması yapılır ibaresinin neresinden sen bu cihazın gövdesini direk bir kazık ve iletkenle toprağa bağla yorumu çıkıyor . Ben bu cihazı topraklama sistemine topraklı bir fiş ve priz ile dahil ettiğim zaman niye topraklama olmuyor ? Ayrıca her ünite için ayrı bir topraklama istemek topraklama yönetmeliğini okuyup ya da okumayıp da yanlış anlamakdır.

Ekipmanın gövdesinin direkt bir kazık ve iletkenle toprağa bağlanması yorumunun çıkarıldığını nasıl çıkardınız merak ettim doğrusu.

Durum şu ki,gövde topraklaması kapsamında(koruma topraklaması) işletme topraklaması dışında metal gövdeden ayrı bir iletken ile eş potansiyel baraya bağlantı yapılmadır.
 
Topraklı fişteki topraklama,topraklama-
dan sayılmıyor yani ! Adını değiştirelim o zaman.Pirizden yapılanlara,topraklara
ma değil,çamurlama diyelim mesela.
Yoksa,bir adı varda bizmi bilmiyoruz.
Gitti bi çuval incir.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,784
Mesajlar
930,082
Kullanıcılar
452,564
Son üye
nes3sx

Yeni konular

Geri
Üst