harici topraklama

Keşke,makina gövdesine topraklama bağlanmalımı, nerede yazıyor diye soran çevre mühendisi güvenlik uzmanımızada birşeyler söyleyebilseydiniz.250 kw motor devresine 30 mA lik kaçak akım isteyen uzmanlarımıza da buradan ayrıca selam olsun.
 
Son düzenleme:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Keşke,makina gövdesine topraklama bağ-
lanmalımı, nerede yazıyor diye soran çevre mühendisi güvenlik uzmanımızada birşeyler
söyleyebilseydiniz.250 kw motor devresi-
ne 30 mA lik kaçak akım isteyen uzmanla-
rımıza da buradan ayrıca selam olsun.

Dikkat ederseniz, makina gövdesine topraklama bağlanmalı mı nerede yazıyor diyen soran elektrikçi arkadaşımız, çevre mühendisi unvanına sahip müfettiş ise gövde güvenlik topraklaması istemiş.
 
Gövde güvenlikle makina gövdesi ! çok farklıymış,afedersiniz.Dikkat ederseniz , " yapacağı işi adam gibi yapan " demiştim.Uzmanı böyle olanın,elektrikçisinin öyle olmasında yadırganacak bir taraf yok.
Bu vesile ile,EK 4/22 ile ilgili dokümanı ekleyebilirseniz memnun olurum.
 
Son düzenleme:
Ustalarim
İsyerimize bakanliktan isg mufettisleri geldi ve sanayi tip bulasik makinalarina bagimsiz topraklama yapilmasini istedi..
Bu ne kadar dogru?
Yani harici topraklama diye bir sey var mi yokmu?
Binamizda topraklama zaten var..niye ayrica bu makinalara topraklama yapilmasini istiyor?
Yonetmelikte boyle bir sey var mi?
bulaşık makinası priz ile besleniyor ise priz topraklı olmalı.
eğer doğrudan panodan besleme varsa panodan yekpare toprak hattı gelmeli.
 
Son düzenleme:
Mevzunun saçmalığı şu ki prizle topraklama hattı gelince elektriksel bir topraklama ; makina gövdesi direk iletken ve kazıkla ayrıca topraklanırsa mekanik topraklama yapılıyor sanılmasıdır. Zaten cihaz topraklaması demek elektrikli cihazın normalde elektrikle hemhal olmayan metal kısımlarının topraklama sistemiyle irtibatlandırılması demekdir. Topraklı bir fiş ile topraklama tesisatına bağlı bir cihaz için ayrıca topraklama istemek saçmalıktır. Dahası eşpotansiyel topraklamaya da ihanettir.
http://www.emo.org.tr/ekler/504e3eeff19b74f_ek.pdf?dergi=
Binalarda yapılan topraklama tesisleri incelendiğinde eşpotansiyel bara oluşturulması kuralına fazla riayet edilmediği, yürürlükte bulunan Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği’nin en önemli felsefesi olan potansiyel dengeleme kavramının benimsenemediği görülmektedir. Örneğin UPS, bilgisayar, tomogra , yıldırım, doğalgaz topraklamakarının ayrı ayrı yapılması gibi talepler ve imalatlar sürüp gitmektedir. Topraklamaların ayrı yapılması yerine tüm topraklama hatlarının binada oluşturulacak eşpotansiyel barada toplanması yönetmelik gereğidir. Doğalgaz kolon hattı topraklamasında ise durum daha da tehlikelidir. Özellikle topraklaması bulunmayan ve artık akım anahtarı (RCD) tesis edilmemiş binalarda doğal gaz kolon hattının kebap şişine benzeyen bir adet çubuk ile güvenliğe alınması düşünülemez. Böyle binaların gaz alma kontrolları aşamasında topraklama, eşpotansiyel bara ve artık akım anahtarı eksiklerinin tamamlatılması ile elektriksel güvenliğin sağlanması fırsatı kaçırılmaktadır. Bu tip ayrı ayrı topraklamaları bulunan binaları kontrol eden veya topraklama ölçümü için giden meslektaşlarımızın yönetmeliğin uygulanması konusunda çok dikkatli olması gerekir. Ölçüm ve kontrollar elektrik çarpmasına ve yangın risklerine karşı korunma bağlamında tüm bina perspekti nden yapılmalıdır. Örneğin sadece ayrı yapılan topraklamanın ölçülmesi üstelik de ölçümün tesisattan ayırmadan yapılması ve herhangi bir karşılaştırma yapılmadan, kendilerince belirlenen bir direnç değerinden küçük değer bulunması halinde; “uygun” yorumu yapılması sorumlu bir yaklaşım olmayıp yürürlükteki yönetmeliğe de aykırıdır
 
Son düzenleme:
İnspektor=müfettiş olan kişinin aynı zamanda bilirkişilik yapabilecek donanıma sahip olması lazım bunun için profesör gibi elindeki meslek dallarının yönetmeliklerine de hakim olabilmeli sular seller gibi bilmelidir, tabiri caizse Kutsal Kitabımız Kur'an-ı Kerim'i hatmeden hafızlar gibi olmalıdır.
 
Hamburgercide çalışan bir arkadaşın nasıl A tipi iş güvenliği uzmanı olduğunun hikayesi internette yazıyor. Bu memlekette bu tip garabetler bitmez. Ziraat mühendisi de gıda mühendisi de iş yönetmeliklerini ezberleyip denetim yapmaya kalkarsa olacak sonuç bu mevzudaki gibidir.
www.resulkurt.com/?artikel,7659/ Hikayenin linki.....
 
Son düzenleme:
Ben , o hikayeyi atlamışım .:)
 
Bu mevzu üzerine son bir kaç kelam etmek istiyorum . Hiçbir meslek sahibini küçük ve hor görmek ve beğenmemek gibi bir tavrımız asla yok ve olamaz . Alın teriyle çalışılan ve emek sarfedilen her meslek güzeldir , makbuldur.
Bizim olmasını istediğimiz ve özlediğimiz durum her meslek sahibinin kendi mesleğinin incelikleriyle ilgilenmesi , bu konuda uzmanlaşıp derinleşmesidir. Elektrik tesisini denetleyen elektrik mühendisi , makina tesisini denetleyen makina mühendisliğinin en uzman ve kalifiye elemanı olmalıdır vs....
Peki bizim ülkemizde bu garabetler bitecek mi ? Asla bitmeyecek . Biz teknolojiyi ve bilimi üreten bir toplum değil ; tüketen ve pazarlanan bir toplumuz . Bilimin teknolojinin bir kültürü eğitimi ve edebi adabı vardır kendi içinde , sırf şekil değildir . Biz önce şekli kısmını edinip sonra kültürünü edinmeye çalışıyoruz ( İstim arkadan gelsin mantığı ) .
Mevzu üzerine bir örnek : Bizde sporda niye büyük başarılar gelmiyor ; biz sporun sadece görünen oyun kısmını alıp bunun altyapı eğitim yatırım kısmını almıyoruz ya da almış görünüyoruz ( Aslında bir sürü altyapı tesisi ve oyuncu olduğu halde üstyapıda hiç yerli yıldız oyuncu yok ) ; başarının nasıl geleceğine dair bir fikrimiz yok ; başarızlığa tahammülümüz ve başarısızlıktan ders almaya vaktimiz hiç yok . Sporcumuzun sporcu gibi yaşamaya , yöneticimizin bu işin eğitimini almaya gereği ise hiç yok. Yani biz bu işin kültürünü almamışız almaya da merakımız yok . İngiltere de bir Alex Ferguson 20 küsur yıl Manchester United in başında antrönör olarak kaldı ; peki takım 20 kere şampiyon oldu mu ? Yok hayır . Türkiye de olsa arkasına teneke bağlayıp kovarlardı 20 günde. Bu mevzuyu toplu olarak anlatan bir örnek . Her duruma uyarlanabilir bir örnek . Olup biten mevzulara karşı analitik ve bilimsel düşünme sabrımız ve isteğimiz yok . Herşey iyi hoş olsun güzel olsun ama hemen olsun .
Çevirelim mevzuyu iş güvenliğine . İş güvenliği olsun ; ama hemen olsun ; şimdi olsun .
Kanun çıkartıp yönetmelik çoğaltmakla yeni olmayan görevler ve ünvanlar meydana getirmekle bu iş olmaz. Olmaz olmaz olamaz.....
Teknolojide ve sanayide ve mühendislikte de yurt dışında ne varsa paketleyip alıp sonra eğitimiyle ve kültürüyle yoğrulmaya çalışıyoruz . Mevzu sadece boyanarak üstü kapatılabilecek kadar paslanmış bir durum değil .
Bu mevzu üzerine bir kitap okumak isteyen arkadaşlara İsmet Özel in Üç Mesele kitabını tavsiye ederim . Çok ufuk açıcıdır.
 
Son düzenleme:
Gövde güvenlikle makina gövdesi ! çok farklıymış,afedersiniz.Dikkat ederseniz , " yapacağı işi adam gibi yapan " demiştim.Uzmanı böyle olanın,elektrikçisinin öyle olmasında yadırganacak bir taraf yok.
Bu vesile ile,EK 4/22 ile ilgili dokümanı ekleyebilirseniz memnun olurum.

Şöyle bir yanlış anlaşılma oldu galiba ve konu uzmanlara geldi nedense, durumun netleşmesi adına:

öncelikle ,Çevre mühendisi diye bahsedilen kişi aslında denetime gelen müfettiş yani iş güvenliği uzmanı değil ve bu kişi "gövde güvenlik topraklaması" istemiş, diğer yandan ilk soruyu soran arkadaş muhtemel elektrikçi kendisi bunun hangi mevzuat da yer aldığını öğrenmek istemiş, yani önceki konuları bilmiyorum ama burda konu müfettiş ve işyerinin elektrkçi arasındaki geçmiş, iş güvenliği uzmanının bir dahli yok okuduğum kadarıyla, söylemek isterim.

Konuya tekrar gelecek olursak:

EK-4/22 düzenlemesinin yer aldığı ilgili yönetmelik ektedir.

Ayrıca yürürlükten kaldırılan işçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğünde "gövde güvenlik topraklaması" ilgili bazı düzenlemeler aşağıdaki gibiydi:

Madde 279 – Gerilimi 650 volt veya daha fazla olan ana dağıtım tabloları ve yüksek gerilimle çalışan bütün aletlerin metal koruyucuları topraklanmış olacak veya bunlar, uygun şekilde izole edilecek ve bütün metal kollar ile diğer bütün metal bağlantılar topraklanacaktır. Bunların kontrolünde, Bakım ve onarımında akım kesilecek ve kontrol, bakım veya onarımı yapılan tablo veya pano, diğerlerinden bir paravana veya bir bölme ile ayrılacaktır.


Madde 296 – Elektrik iletkenlerinin mahfazaları, metal mahfaza boruları, elektrik teçhizatının metal koruyucuları ve diğer gerilim altında bulunmayan yalıtılmış kısımları, uygun bir şekilde topraklanacaktır.

Madde 297 – Alternatif veya doğru akım ile çalışan çıplak metal kısımlı elektrik cihazları, uygun bir şekilde topraklanacaktır.

Madde 326 – Elektrik kaynak makinaları ve teçhizatı yalıtılmış ve topraklanmış kaynak penseleri kabzalı ve dış yüzleri yalıtılmış olacaktır.

Madde 330 – Elektrik kaynak veya kesme makinalarında kullanılan elektojen grupları, elektrik redresörleri veya transformatörleri ile bunların gerilim altındaki yalıtılmamış kısımları, dokunmalara karşı korunmuş ve elektrik kaynak makinalarının metal çerçeveleri uygun şekilde topraklanmış olacaktır.

Madde 340 – Tabanca boyası yapılan tesislerde boyanacak veya verniklenecek metal parçalar, boyama hücrelerinin bütün metal kısımları ile davlumbazlar, kaplar, emme tertibatı ve boya tabancaları, uygun bir şekilde topraklanmış olacaktır.

Madde 344 – Maden çatılı veya karkaslı bina, atelye, depo ve benzerleri ile iletken olmayan tabanlar üzerinde kurulmuş makinalar, havagazı, su ve kalorifer tesisatı ve bütün madeni kısımlar, usul ve tekniğe uygun olarak etkili bir şekilde topraklanacaktır.

Madde 451 – Seyyar transportörlerin eğimleri, kriko, sonsuz vida gibi mekanik veya otomatik bir tertibatla ayar edilecek ve seyyar transportörlere elektrik akımı, uygun kablolarla verilecek,gerilim altındaki bütün kısımlar izole edilecek ve metal kısımlar topraklanacaktır.

Madde 471 – Parlayıcı sıvıların veya gazların yüklü bulunduğu vagonlar, boşaltma veya doldurma rampalarında bulunduklarında,bunlar ve bağlantı boruları topraklanacaktır.
 

Ekli dosyalar

  • 6331-Yapi-Islerinde-ISvG-Yonetmeligi.docx
    59 KB · Görüntüleme: 3

Forum istatistikleri

Konular
129,286
Mesajlar
924,983
Kullanıcılar
451,712
Son üye
louygu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst