Havai Hat çekilmesi

darma

Üye
Katılım
5 Haz 2007
Mesajlar
205
Puanları
1
Arkadaşlar havai hat nasıl çekilir? İletkenler nasıl gerdirilir ve gerginlik ayarı nasıl yapılır? İzolatörler iletkene dik olana kadarmı gerdirilir. Bilgisi olan arkadaşların paylaşımlarını bekliyorum. Resimleriniz varsa çok daha memnun olurum.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İletkenler çekilirken hattın başına iletken makaraları özel sehpa veya sistemler üzerinde yerleştirilir. Bu işlem iletkenin cinsine yani makaranın ağırlığına bağlıdır. Bazen her makara için fren tertibatlı arabalı özel araçlar gerekebilir. İletkenler kapma, çorap v.s. gibi özel malzemelerle iletkenin ağırlığına göre traktör veya dozer gibi bir araca bağlanır. Her direkte makaralara alınarak son direğe veya durdurucuya gelinerek sıcaklık durumuna göre gözle veya gerilme kuvvetine göre dinamometre ile sehimleri alınarak hattın uçları ilk ve son direklere sabitlenir. Yaklaşık bir gün bekledikten sonra sehimler tekrar kontrol edilir sonra makaraların olduğu noktalardan izolatörlere tam dik olarak bağlanırlar. Eğer izolatörler tam dik değilse ya doğru bağlanmamış ya da hatta sonradan bir arıza olmuş demektir. Bu durum taşıyıcı direğe gereğinden fazla bir yük getirerek yıkılmasına sebep olabilir. En kısa zamanda düzeltilip hattın tamamı kontrol edilmelidir. Bazen bu hata hattın tamamının makaraya alınıp tekrar izolatöre bağlanmasını gerektirebilir.
Ben Meslek lisesinde Yüksek Gerilim Derslerine giriyorum. Daha önce TEDAŞ'ta çalıştım ve benzeri konularda uygulamalarım oldu. Yüksek Gerilim konularında bilgim ve zamanım oldukça isteyene yardımcı olabilirim. Tabii ki sitenin kurallarına uymak kaydıyla.
****@hotmail.com
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Arkadaşlar havai hat nasıl çekilir? İletkenler nasıl gerdirilir ve gerginlik ayarı nasıl yapılır? İzolatörler iletkene dik olana kadarmı gerdirilir. Bilgisi olan arkadaşların paylaşımlarını bekliyorum. Resimleriniz varsa çok daha memnun olurum.
Sayın arkadaşım havayı hatti önce ayııcinin yani artak olan durdurucudan hattı cekmeye baslarsın gerginligiyi ise kapmayla alırsın kapmayı makaraya takar kapmayı tele takarsın ve sonra yavasca cekarsin ve seyim alınır hayır telin gerginligine göre
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
bilgim ve zamanım oldukça isteyene yardımcı olabilirim. Tabii ki siteniİletkenler çekilirken hattın başına iletken makaraları özel sehpa veya sistemler üzerinde yerleştirilir. Bu işlem iletkenin cinsine yani makaranın ağırlığına bağlıdır. Bazen her makara için fren tertibatlı arabalı özel araçlar gerekebilir. İletkenler kapma, çorap v.s. gibi özel malzemelerle iletkenin ağırlığına göre traktör veya dozer gibi bir araca bağlanır. Her direkte makaralara alınarak son direğe veya durdurucuya gelinerek sıcaklık durumuna göre gözle veya gerilme kuvvetine göre dinamometre ile sehimleri alınarak hattın uçları ilk ve son direklere sabitlenir. Yaklaşık bir gün bekledikten sonra sehimler tekrar kontrol edilir sonra makaraların olduğu noktalardan izolatörlere tam dik olarak bağlanırlar. Eğer izolatörler tam dik değilse ya doğru bağlanmamış ya da hatta sonradan bir arıza olmuş demektir. Bu durum taşıyıcı direğe gereğinden fazla bir yük getirerek yıkılmasına sebep olabilir. En kısa zamanda düzeltilip hattın tamamı kontrol edilmelidir. Bazen bu hata hattın tamamının makaraya alınıp tekrar izolatöre bağlanmasını gerektirebilir.
Ben Meslek lisesinde Yüksek Gerilim Derslerine giriyorum. Daha önce TEDAŞ'ta çalıştım ve benzeri konularda uygulamalarım oldu. Yüksek Gerilim konularında n kurallarına uymak kaydıyla.
****@hotmail.com

siz ne mezunusunuz ( merkımı bağışlayın)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,844
Mesajlar
920,932
Kullanıcılar
450,943
Son üye
rojka

Yeni konular

Geri
Üst