Havai Hat Arıza

Sn.darma ,blacktooth ,BuRçin. ,Roboelektronik 'in görüşlerine bende katılıyorum.Sorunuzun tam cevabı:hayır hattı beslemeden olmuyor.Uygulamada da hat beslenerek eğer açma varsa röle sinyaline bakılıyor.Mesafe rölesi de 154 ve daha yüksek gerilim seviyelerinde var.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Doğrudur bende birçok kişinin fikrini aldım ancak yaptığım değerlendirmeler neticesinde hattaki kısa devre halinin devam edip etmediğini anlamanın bir yolu yok. Hepinize fikirleriniz için çok teşekkür ederim.
 
Var sayın darma;
Bakınız egerki hat açtıktan sonra faz kalemi ile o fiderin fazlarına teker keker deger isen indiksiyondan dolayı faz kalemi sönük bir şekilde yanar,ama eger kısa devre varsa zaten indüksiyon gerilimi felan kalmamıştır.Dolayısı ile hat kısa devredir.Çogu kez ben bu şekilde bakardım.
Saygılarımla;

Şunuda belirtmek isterim ki bu roleler iki kategoriye ayrılır;

1_Ters zamanlı aşırı akım ve toprak koruma rolesi,
2_Düz zamanlı aşırı akım ve toprak koruma rolesi,

Ters zamanlılar akımın boyutuna göre açar,Düz zamanlılar ise geçen akımın süresine göre açar.
Aynı w otomatlardaki B ve C serisi gibi töleranslı,töleranssız.
 
blacktooth ' Alıntı:
Sn.Darma;
Aynı durumdan bahsediyoruz,fider lerdeki koruma roleleri,aşırı akım ve toprak koruma olarak ikiye ayrılır.
Örnegin benim sistemim,önem arz eden yerleri beslediginden dolayı,bütün rolelerin teb ayarları ince bir hassasiyetle yapıldı,dolayısı ile herhangi bir fiderim toprak ani olarak açtıgı zaman,hat kontrol edilmedigi muddetçe tekrar kapama yapmıyordum,ancak aşırı akım geçikmeli açarsa bir kereye mahsus tekrar kapama yapıyordum.

Bilindigi üzere 4 çeşit açma sinyali vardır.

1_Aşırı akım ani
2_Aşırı akım gecikmeli
3_Toprak ani
4_Toprak gecikmeli

Toprak ani olarak açtıgı zaman,zaten aşırı akımda ani olarak açar bu durumda bilinki kesin hatta bir sıkıntı vardır.
Topraktan bir açma gelmemiş fakat,aşırı akım geçikmeli olarak açmış, bu durumlarda hat tekrar denene bilir.Taşrada bulunan ve ekibe uzak kalan yerlerdeki fiderlere konulan tekrar kapama roleside bunun için konulmuştur.Bir sorun yoksa hat tutar.(Kuş çarpması v.b. )
Aşırı akım ani olarak açmış fakat topraktan herhangi bir açma gelmemiş ise bu genelde ani yüklenmelerden açıga çıkan demeraj akımından kaynaklanıyor.Hat tekrar denene bilir.( ani yük artışı )
Toprak gecikmeli olarak açtıgı zaman hattın denenip denenmeme kararı size kalmıştır.Havayi hatlardaki izalatörler zamanla çatlayıp yagmur yagdıgı zamanlarada içersine su aldıklarında yada hatın altındaki bir agacın dalları iletkene deydiginde toprak gecikmeli olarak açar.

Kısacası sn.darma,butün iş rolelerin teb ayarlarına bakar tabi birazda tecrübeye;

Arkadaşımızın dediğine aynen katılıyorum. Belirtiği arıza sinyallerine göre açıklamaları ve yaptıkları bence doğrudur.
 
blacktooth ' Alıntı:
Var sayın darma;
Bakınız egerki hat ...

Sayın Blacktooth,
Önce paylaştığınız tecrubenizden dolayı size çok teşekkür ederim. Kafama tam oturtamadığım nokta şu.Hatta biryerde bir araç çarptı ve direk biraz yattı diyelim. Teller birbirine dolandı ve kısa devreden dolayı oluşan aşırı akımdan koruma rölesi kesiciyi açtırdı. Toprakla herhangi bir bağlantı yok sadece teller birbirine dolandı. Bu durumda hatta indiksiyon olmazmı. Tamam toprakla birşekilde temas etse hat topraklanacağından indiksiyon olmaz ama bu anlattığım durumda indiksiyon olur diye tahmin ediyorum.

Bir diğer konuda yine sizin yazdığınız bir konudan. Demişsiniz ki toprak ani açtığında aşırı akımda açacağından kesin hatta birşey vardır ve yeniden dedenmemelidir. Sadece bu durumda tekrar denemeyi sakıncalı bulmuşsunuz. Oysaki bizde sadece aşırı akımdan açtı fider bunun sebebi de aşırı yüklenme değildi tellerin dolanmasıydı. Bu durum çok istisnai bir durum heralde. İstisnalara da yapacak fazla birşeyimiz yok diye düşünüyorum.Yorumlarınız için teşekkürler.
 
Sn.darma ;
Dediginiz gibi sadece istisnadır bu durum,şunu belirteyim faz faz arası kısa devrelerde iletkende indiksiyon gerilimi olmaz çünki kısadevre vardır iletkende.
 
Hatta çıkmadan bulmak imkansız.önce arızayı daraltacaksınız jamper ayırarak.Mecbur hattı denemek zorundazınız.tabiki iletkenler sıkıbağdan falan traverse düşmüş ise besleme sırasında iletkenleri kopartarak 2.bir arıza meydana getirebilir.
 
Sn.bulent37 ;
Yaptıgıınız açıklamada çelişkiler var ve inanın bunlarda kişlere göre degişir.Demişsinizki;
" hatta çıkmadan bulmak imkansız,arkasından mecbur hattı denemek zorundasınız ve buna mütakıben iletken sıkıbagdan felan kopmuş ise iletken koparak ikinci bir arıza olur."
Şimdi burada ya hat gezilerek arıza gözlemlenir arıza var ise bulunur,yada bütün risk göze alınarak ( ikinci bir arızanın olması )ya tutar ya kopar misali hat bir kez denenir.Tutarsa zaten sorun yok demektir,tutmaz ise ya iletken kopar yada bir yerler patlar.
Saygılarımla;
 
beyler bu arkadaşın kullandığı role kısa devre akımını gösteriyorsa arızanın sebebinide gösterir.
 
Arıza olarak faz toprak arası kısa devre gösteriyor açma anında. Ancak daha sonra arızanın devam edip etmediği önemli bizim için.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,845
Mesajlar
920,959
Kullanıcılar
450,950
Son üye
BERKEN

Yeni konular

Geri
Üst