Sn.Darma;
Aynı durumdan bahsediyoruz,fider lerdeki koruma roleleri,aşırı akım ve toprak koruma olarak ikiye ayrılır.
Örnegin benim sistemim,önem arz eden yerleri beslediginden dolayı,bütün rolelerin teb ayarları ince bir hassasiyetle yapıldı,dolayısı ile herhangi bir fiderim toprak ani olarak açtıgı zaman,hat kontrol edilmedigi muddetçe tekrar kapama yapmıyordum,ancak aşırı akım geçikmeli açarsa bir kereye mahsus tekrar kapama yapıyordum.
Bilindigi üzere 4 çeşit açma sinyali vardır.
1_Aşırı akım ani
2_Aşırı akım gecikmeli
3_Toprak ani
4_Toprak gecikmeli
Toprak ani olarak açtıgı zaman,zaten aşırı akımda ani olarak açar bu durumda bilinki kesin hatta bir sıkıntı vardır.
Topraktan bir açma gelmemiş fakat,aşırı akım geçikmeli olarak açmış, bu durumlarda hat tekrar denene bilir.Taşrada bulunan ve ekibe uzak kalan yerlerdeki fiderlere konulan tekrar kapama roleside bunun için konulmuştur.Bir sorun yoksa hat tutar.(Kuş çarpması v.b. )
Aşırı akım ani olarak açmış fakat topraktan herhangi bir açma gelmemiş ise bu genelde ani yüklenmelerden açıga çıkan demeraj akımından kaynaklanıyor.Hat tekrar denene bilir.( ani yük artışı )
Toprak gecikmeli olarak açtıgı zaman hattın denenip denenmeme kararı size kalmıştır.Havayi hatlardaki izalatörler zamanla çatlayıp yagmur yagdıgı zamanlarada içersine su aldıklarında yada hatın altındaki bir agacın dalları iletkene deydiginde toprak gecikmeli olarak açar.
Kısacası sn.darma,butün iş rolelerin teb ayarlarına bakar tabi birazda tecrübeye;