HES'de Sürekli Aşırı Akım Toprak Arızası

tonyukuk83

Üye
Katılım
22 Eki 2007
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
40
Merhaba Arkadaşlar,

Yeni devreye alınan hidroelektrik santralinde günde ortalama 6-8 kere aşırı akım toprak arızası geliyor. Santralin yükseltici trafosu 800 kVA, hat çıkışında kullanılan röle Microelettrica marka FMR röledir(Girişte MC30 röle). Röle ayarları:

Akım trafosu 20/5

t1I>1,1 In 0,25 sn
t2I>4 In 0,05 sn
t1Io>0,2 In 0,25 sn
t2Io>0,5 In 0,05 sn

Tesis devreye alınalı bir ay oldu ve kesici yaklaşık 150 defa açmış. FMR röle arıza kayıtlarında okuduğum bazı değerler aşağıda tabloda verilmiştir. Kablo başlıklarından arıza geldiğini düşündük fakat bukadar açmada başlık muhtemelen patlardı. Parafudr ları hattan ayırdık yine düzelmedi. TEDAŞ hattına baktık değen ağaç yok. İzalatör çatlağı olsa yine bu kadar darbede patlardı diye düşünüyorum. Akım trafosu sekonderlerini kontrol ettik gevşeklik yok. Giriş hücresindeki MC30 röleside yaklaşık aynı arıza akımlarını gösteriyor. Denemek için t2Io> açma zamanını 0,5 sn yaptım gelen arızalarda akan akımlar şöyle oldu. Ia:16 /Ib:9,8/ Ic: 17 /Io: 2169 ve Ia:9 /Ib:16/ Ic: 15,9 /Io: 2050 A. Tek hat şemasıda ekledim. Bu konuda tecrübe sahibi arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim. Çünkü herhangi bir çözüm bulamadık ve santralin üretimi aksıyor. Teşekkürler.

tekhat.jpg
 
Tesis topraklama ağı örgülü bakır iletkeni kesiti minimum: 120 mm2. olmalıdır.Bu değeri kontrol edermisiniz.
 
Topraklama iletkeni kesiti 70 mm2 dir. Burda ozellikle merak ettigim Io ariza akimi diger faz akimlarinin aritmetik toplami gibi.Bu konuya yorum getirebilecek arkadaslara ihtiyacim var. Cunku sorunu hala cozemedik.
 
evet bencede röle ayarlarını düzeltmeniz gerekir...
 
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Nasıl düzeltmemiz gerekir acaba? Bu arada bir çok şey denedik fakat açmalar hep devam etti. Sadece yükseltici trafo nötrünü topraktan ayırınca arıza gelmiyor. Sorun ne olabilir sizce?
 
Faz akımları 20/5A akım trafosundan alındığını belirtmişsniz. Io toprak arızası için kullandığınız nötr akım trafosunun değeri nedir? veya Io akımını nereden okuyorsunuz. Datalardan görülen diğer ilginç bir nokta o akımı 3 faz akımının mutlak toplamından oluşuyor. Bu da röleye gelen bağlantılarda ya da rölenin ayarında bir sorun olduğunu düşündürüyor. Örnek faz akımları 18 9 18 A, vektörel toplamı 9A yapar. Fakat Io da üçünün toplamı olan 18+9+18=45 A okumuyor. Diğer arzaılarda da aynı durum var.
 
Io akımı için akım trafosu yok faz akımlarının vektörel toplamından okuyor.(Yani öyle olmalı) Transformatör Nötr direncinde 1000/5 akım trafosu var ama o ayrı bir toprak koruma rölesine bağlı tek hat şemasında ki gibi.
Önceki mesajımda ben de değinmiştim arıza akımı faz akımlarının aritmetik toplamı gibi gözüküyor. FMR röledede böyle MC30 rölede böyle. Her iki röledede aynı şekilde olduğu için bağlantılarda sıkıntı yoktur diye düşündüm. Yinede üretici firmadan teknik eleman isteyip kontrol ettirdik fakat bir sorun olmadığı söylendi.Röleler, akım trafoları ve bağlantıların kontrolünü yaptılar.
Bir de toprak arızalarında arıza akımlarının dağılımı bu şekilde olmaması gerekiyor sanki. Arızalı olan fazın akımı yükselmeli, burada hepsi dengeli bir şekilde yükseliyor.
 
Io akımı nötr direnci yoksa 2 şekilde röle tarafından bulunur. Birincisi 3 faz akımı rölenin faz girişlerinden çıktıktan sonra birleştirilir ve ortak uç röledeki nötr noktasına bağlanır, nötr çıkışı da topraklanır. Diğer yöntem ise röle program ile 3 fazı içindeki yazılımla vektörel olarak toplar. 2. yöntem kullanılmışsa röle bu 3 fazı vektörel olarak toplayıp toplamadığına bakılır. sekonder test cihazı ile 3 faz akım vererek test edebilirsiniz.
 
Rölenin bağlantılarında hata olduğunun düşünüyorum, özellikle yıldız noktası bağlantısını kontrol etmelisiniz.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,045
Mesajlar
932,489
Kullanıcılar
453,015
Son üye
saer42

Yeni konular

Geri
Üst