HES'de Sürekli Aşırı Akım Toprak Arızası

toprak akımı 2000 a akamaz büyük ihtimalle. jeneratör topraklama direnci değeri nedir? jeneratör çıkış gerilimi nedir?mesajla bildirirsen sorunu kısa sürede çözebilirim.

tek hat şemasını gönderirsen hallederiz.
 
Evet 2000 A civarı akım hatalı ölçümden dolayı imiş. Yazılım hatasından dolayı 50 kat fazla ölçülmüş. Fakat mesajın başında tablo olarak verdiğim ölçümler doğru. Jeneratör çıkış gerilimi 400 V, nötrü direk topraklı direnç yok. Tesiste hemen hemen tüm kontrolleri yaptık. Arızalı herhangi bir teçhizat bulamadık.
 
arkadaşım direklerin altında kuş veya karga ölüsüne dikkat edin. Direklerin bazıların da camper atlaması vardır muhtemelen direk konsoluna yakın yapılıyor. aynı sorun bizim santralde de vardı sorunu gidermek için camper atlamasını Alpek kablo yaptık. kolay gelsin..
 
kardeş yükseltici trafonun nötr hücresine giden o.g kablosu nötr hücresine bağlantı yapılırken 1000/5 akım trf içinden geçiyordur,akım trafosunun yönünü değiştirin yani p1 aşağı bakacak p2yukarı bakacak s1 ve s2 bağlantılarına dokunmayın.
 
xlpe kablolarının her iki ucu da topraklanmıştır büyük bir ihtimalle,kabloların bir ucundaki topraklamaları iptal et tabiki önce araştır sonra işlem üretici firma ile bağlantıya geç (xlpe kablo üreticisi) bu konuyla ilgili bana da bilgi verirsen sevinirim

- - - Updated - - -

xlpe kablolarının her iki ucu da topraklanmıştır büyük bir ihtimalle,kabloların bir ucundaki topraklamaları iptal et tabiki önce araştır sonra işlem üretici firma ile bağlantıya geç (xlpe kablo üreticisi) bu konuyla ilgili bana da bilgi verirsen sevinirim
 
?????????????????????????
 
Son düzenleme:
Merhaba Tonyukuk83. Arızanın meydana geldiği saatler genelde aynı mı ? Mesela gece gibi? Nemin yüksek olabileceği saatler gibi? Çünkü trafonun nötrünü ayırdığınızda arızanın oluşmadığını söylemişsiniz. Bu bence gerçek bir toprak arızasının göstergesidir. Anladığım kadarı ile röle toprak arızalarını toplama yaparak ölçüp buna göre değerlendirme yapıyor. Bu durumda nötür noktasının toprağını söktüğünüzde toprak üzerinden akım geçmediği için de röle fark akımı görmediği için açma yapmıyor. Bunun yanında ciddi bir toprak arızası olsaydı ( sizin söylediğiniz kablo başlığı yada kablo problemi gibi ) bu kadar açma yaptırana kadar çok defa patlamış olurdu. Buda benim aklıma bazı zamanlardaki izolasyon zayıflamalarından dolayı ( mesela nem gibi ) anlık kısmı deşarjları getiriyor. Hücrelerinizde ısıtıcılarınız çalışıyor mu bence bunu bir kontrol edebilirsiniz. Ayrıca nötür için ayrı bir akım trafosu ve toprak rölesi olduğunu belirtmişsiniz. Toprak arızası sırasında , 2 röledeki akım değerleri ( primer değerler ) aynı mı kotrol ettiniz mi ? Eğer vaktiniz varsa akım traolarının polaritelerini kontrol etmeniz iyi olabilir. Çünkü normal de toprak akımı vektörel fark kadar olmalıdır. Fakat sizin rölenizde vektörel toplam kadar oluyor. Bu da 1 faza ait polaritelerden birinin ters olabileceğini düşündürüyor. iyi çalışmalar kolay gelsin.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,045
Mesajlar
932,489
Kullanıcılar
453,015
Son üye
saer42

Yeni konular

Geri
Üst