Hidroelektrik Santrali Çalışma Prensibi!

aliplc

Üye
Katılım
1 Mar 2007
Mesajlar
356
Puanları
1
Yaş
53
arkadaşlar kolay gelsin,

hidroelektrik santrallerinin çalışma prensiblerini detaylı olarak veya bildiğini paylaşabilecek arkadaşlardan rica ediyorum. sistem nasıl çalışır, türbinlere nasıl yol verilir, senkronizasyon nasıl sağlanır, senkronizasyonu sağlayan sistemler nasıldır. bu konuda tecrübelerinizi yazılarınızı bekliyorum. tekrar kolay gelsin.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
barajın üzerinden aşağı doğru inen cebri borular vardır. Bu borular aşağı indikçe daralır ve salyangoz boru adı verilen bir boru hattına bağlanır. Daralan boru seçilme sebebi su basıncını artırmaktır. Debi ne kdr yüksek olursa su basıncıda o denli büyük olur ve sisteme bağlanacak olan alternatör gücü ona göre seçilir. alternatörler sabit devirde dönmesi gerekirki frekans sabit kalsın. Sabit devirde döndürmek için boru çıkışındaki suyun basıncını ayarlayan bir sistem mevcuttur. Suda biliyosunuzki alternatör tirbünlerine giriyor ve mekanik enerji elde ediliyor. Santraller arası haberleşme kuranportör adı verilen bir cihazla enerji hattı üzerinden yapılır. İki santralin birbirine paralel bağlanması için gerekli şartların sağlanması lazım önce. Nedir bu şartlar senkronizasyon, çıkış voltajı ve yük durumu. Yani A santrali ile B santralinin faz derecesi, voltajı ve frekansı tamamen hatasız aynı olması gerekli. Aksi olursa ne olur faz çakışması olur ve 2 santralde havayamı uçar artık allah bilir.
Ben hirfanlı hidroelektrik santralinden örnek vereceğim. Alternatör çıkış voltajı 10600 volttur. Şalt sahasına giden hattın başında ise 1.06 kv/154kv Yg trafosu vardır. 3 adet alternatör var santralde ve 1 tanesi çalışırken aşırı yük durumunda 2 ci devreye girip paralel bağlanmaktadır. 3 cü ise yedekte bırakılmakta arıza ve belli sürelerle Bakım çalışması sırasında 3 cü devreye alınarak sisteme sürekli enerji verilmesi sağlanmaktadır.
Umarım faydalı olmuştur.
 
hidroelektrik santralinde çalışıyorum.Sorduğunuz soru hakkıında sayfalarca yazı yazılabilir.çünki hergeçen sizinde tahmin edeceğiniz gibi yeni ürünler yeni teknolojiler geliştiriliyor.Yücel arkadasımda çok ii bi örnekleme yapmış. bende çalıştığım santral ile ilgili örnekler verecem fakat dediğim gibi bu her santralde değişiklik gösterebilir. cebri boru ile yükleme havuzu dediğimiz türbinlere suyu gönderen havuz vardır.havuzdan cebri boru veya borular ile (ünite sayısına ve cebri boru çapına göre ) su türbinlere verilir.Şunu da söleme gerekirki kurulacak olan santralin enerjisi suyun debisi ve düşüsü ile orantılıdır.cebri boru türbin sayısına göre paça denilen ayrımla ayrılabilir.suyun türbine girişini kontrol etmek için genelde iki vana bulunur.bunlardan biri bypass diğeri girş vana..bypass vana cebri boru ile türbin içindeki basıncı eşitlemek için kullanılır ve eşitlediğinde giriş vana açılabilir.türbin içiinde suyun geçişini ayarlamak için kanatlar mevcuttur.bu kanatlar hidrolik sistemle kontrol edilir.bu sayede elde edilen mekanik enerjiyide generatörler sayesinde elektrik enerjisine döndürülür.Üretilen enerji trafo ile yükseltildikten sonra trafo merkezni veya anlaşmalı oldugu tüketici varsa ona gönderilir.Birde generatörlerii, sistemi herhangi bir arıza veya şebekedeki dalgalanmalardan korunmak için v.b. ayırıcı ve kesiciler kullanılır.kesiciler yük altında çalışabilir.ayırıcılar yüksüz çalışabilir.kumanda hakkında da çalıştığım sistemi örnek vereceğim.S5 kullanıyoruz.Santral kuruldugunda 10 sene önceki en iyi teknolojiydi. fakat hala çok iyi ve on senedir büyük bi arıza ilekarşılaşılmadı.cebri boru üzerindeki vanaalar,hidrolik sistem sayesinde knatlar gibi kontroller edilebiliyor ve generatör - trafo gibi sıcaklık değerleri okunabilir.senkranizayonun da zaten kelime anlamıeşzamanlama -eşleme dir.iki-üç gibi ayrı generatörün gerilim, frekans , faz sırasının eşitlendiği anda paralele girebilirsin.
inş bişeyleri hayal etmeni sağlamıştır.
 
Hidro elektrik santrali
şöyle izah edeyim gövdeden gelen su cebri boruyla salyangoza ulaşır cebri boru basınca su akışından dolayı olabilecek zararlara karşı içi krom nikel kaplıdır bu borunun çapı suyun yüksekltisi hızı genaratörün gücüyle orantılıdır. Gelen su kelebek vana denen vana aracılıgıyla salyangoza girer. Malumunuz bildigimiz salyangoz silindiriktir genişten sonra dar noktaya dogrudur genaratör yapılarıda yatay ve dik olarak degişir. Salyangozun içinden geçen suorda bulunan türibünü çevirir çark diyelim çark döndümü genaratör dönmeye başlar devri aldıktan sonra ikaz verilir ve rotor sıtatör ilişkisinden dönenkısmının ikazlanmasından sargılarda gerilim düşümü meydana gelir bunu kablolarla trafolara alırız
üretilen enerjiyi azaltıp çogaltmak salyangozdan önce bulunan ayar kanatlarıyla yaparız az su az elektrk çoksu çok elektirik.
Görmeden yazıyla anlatmak zor bu prensip her yerde aynı bir derede yada kocaman bir nehirde
cebri borudan geçen su ayarkanatlarıyla ayarlanıp salyangozun içersinde bulunan çarklara trbüne çarparak dairesel hareketle döndürür dogru akımdan rotor ikazlanır statör üzerine düşen endüklenen enerjiyi izole bara ve kablolarla güç trafolarına alırız
 
merhaba ben enerji sistemleri mühendisliği öğrencisiyim . proje için küçük bir hes kurmamız gerekiyor gerekli detaylı bilgiyi nereden bulabilirim ?
 
Hidro elektrik değil kardeşim Hidroelektrik
 
ben elektrik teknisyeniyim ve yakın bir zamanda hidroelektrik santarlinde işe başlamyı düşünüyorum konu hakkında bilgi var ama pratikte hiç çalışmadığım için bu beni düşündürüyor yapabilirmiyim diye acaba hidroelektirk santarlinde çalışan arkladaşlar varsa ne gibi işler yapıyosunuz bilgilendirirseniz sevinirim
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,691
Mesajlar
929,046
Kullanıcılar
452,397
Son üye
otomasyon1es

Yeni konular

Geri
Üst