yg işletme sorumluluğu eğitimi EMOnun şubelerinde veriliyor. yaklaşık ayda bir kurs açılıyor.
arkadaşlar bazı bilgiler yazmışlar, teşekkürler, ben de birkaç şey ekleyeyim dedim: su regülatör veya barajda durdurulur, depolanır, sonra iletim kanalı ile yükleme havuzuna gelir.
yükleme havuzundan cebri boru vasıtasıyla santral binasına gelir. burada kaç ünite olacaksa o kadar sayıya bölünür cebri boru.
sonra kelebek vanadan geçerek, salyangoz içerisinden geçerek çarka çarparak çarkı döndürür.
(çark seçiminden arkadaşlar daha önce bahsetmiş)
dakikadaki Dönüş sayısı frekansı sağlamak içindir. türbin ve çark çeşidine göre değişir. (dakikada 500, 600, 1000 olabilir) generatörde;rotor stator vardır, bunlardan rotor dönen kısım stator sabit kısımdır.
ikaz sistemi ise kimi sistemde kendinden ikazlı kiminde ikaz trafosu kömürler vs. o şekilde yapılır.
generatör gerilim çıkışı genel olarak 6.3 kV veya 10,5 kV dur.
bunlar bağlanılacak hattın durumuna göre trafolar vasıtasıyla istenilen gerilim seviyesine yükseltilir. 34,5 veya 154 kV olabilir. tabi 154 veya 380 kV şalt sahası tesisi de yapılmalı.
şunu unutmamak gerekir; her santralin kendine göre bir karakteristiği vardır. buna göre hareket edilmeli. herkes kendi santralini iyi bilmeli.
santrallerde artık çoğu işlem PLC sisteminden yapılıyor. hatta uzaktan izleme ve kumanda sistemi sağlanıyor. PLC sistemine sahadaki tüm bilgiler getirip kumandasını sağlayabilrisiniz. işletmeci için artıkkritik konu PLC dir. tabi çalışanlar montajı görmeli.
saygılarımla,