Hidroelektrik Santralleri

hes santralları ıstatıstıklerını nerden bulabılırm bı bılgı verebılırmsınz yanı turkıyede bulunan hes ler nerelerde ve mw cınsın den urettgıı enerjı bılgı vereblırm sınz

www.euas.gov.tr
www.dsi.gov.tr
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
arkadaşlar heslerde kaç mühendis çalıştırılmadılıdrı neye gore seçiliyor bu acaba


1. Patronun keyfine göre...
2. Hesin büyüklüğüne göre....

Belli bir kısıtlama yoktur. Sadece 1 tane mühendislede bu işi götürebilirsiniz. Mühendisin, EMO YG tesisleri işletme sorumululuğu yetki belgesine sahip olması gerekmektedir. Mühendisin dışında kumanda operatörleri ve Bakım operatörleri (teknisyen veya tekniker- elektrikçiler için EKAT belgeli) olacaktır ve sayısı dediğim gibi hesin büyüklüğüne göre değişir aynı mühendis sayısının değişeceği gibi........


Saygılar...
 
1. Patronun keyfine göre...
2. Hesin büyüklüğüne göre....

Belli bir kısıtlama yoktur. Sadece 1 tane mühendislede bu işi götürebilirsiniz. Mühendisin, EMO YG tesisleri işletme sorumululuğu yetki belgesine sahip olması gerekmektedir. Mühendisin dışında kumanda operatörleri ve bakım operatörleri (teknisyen veya tekniker- elektrikçiler için EKAT belgeli) olacaktır ve sayısı dediğim gibi hesin büyüklüğüne göre değişir aynı mühendis sayısının değişeceği gibi........


Saygılar...




teşekkürşer
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
mesleğe yeni başlayan bir elektrik mühendisi için hes'te çalışmak nasıl olur?
yg tesislerinde işletme sorumluluğu nasıl alınır? bilgilendirirseniz sevinirim.
 
yg işletme sorumluluğu eğitimi EMOnun şubelerinde veriliyor. yaklaşık ayda bir kurs açılıyor.

arkadaşlar bazı bilgiler yazmışlar, teşekkürler, ben de birkaç şey ekleyeyim dedim: su regülatör veya barajda durdurulur, depolanır, sonra iletim kanalı ile yükleme havuzuna gelir.
yükleme havuzundan cebri boru vasıtasıyla santral binasına gelir. burada kaç ünite olacaksa o kadar sayıya bölünür cebri boru.
sonra kelebek vanadan geçerek, salyangoz içerisinden geçerek çarka çarparak çarkı döndürür.
(çark seçiminden arkadaşlar daha önce bahsetmiş)
dakikadaki Dönüş sayısı frekansı sağlamak içindir. türbin ve çark çeşidine göre değişir. (dakikada 500, 600, 1000 olabilir) generatörde;rotor stator vardır, bunlardan rotor dönen kısım stator sabit kısımdır.
ikaz sistemi ise kimi sistemde kendinden ikazlı kiminde ikaz trafosu kömürler vs. o şekilde yapılır.
generatör gerilim çıkışı genel olarak 6.3 kV veya 10,5 kV dur.
bunlar bağlanılacak hattın durumuna göre trafolar vasıtasıyla istenilen gerilim seviyesine yükseltilir. 34,5 veya 154 kV olabilir. tabi 154 veya 380 kV şalt sahası tesisi de yapılmalı.

şunu unutmamak gerekir; her santralin kendine göre bir karakteristiği vardır. buna göre hareket edilmeli. herkes kendi santralini iyi bilmeli.
santrallerde artık çoğu işlem PLC sisteminden yapılıyor. hatta uzaktan izleme ve kumanda sistemi sağlanıyor. PLC sistemine sahadaki tüm bilgiler getirip kumandasını sağlayabilrisiniz. işletmeci için artıkkritik konu PLC dir. tabi çalışanlar montajı görmeli.
saygılarımla,
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
iyi günler abi ben hes e yeni girdim ama bi kaç ustam var sevmediler beni ne sorsan yanlış söylüyorlar mesala abi ikaz governor lokal pano og ölçü hücresi bunlar neye yarıyo abi ben dahaa2 gündür işe başladım yardımcı olursanız çok sevinirim
 
hes'lerle ilgili döküman paylaşailecek olan var mı arkadaşlar cokk acill lazım!!!
 
mrb mkan 2307 bende hidroelektrik santralde çalışıyorum. aktif güç, reaktüf güç, uyartım voltaj ve akımı arasında nasıl bir ilişki var. yani aktif gücü arttırdığımızda veya azalttığımızda uyartım voltajı ve uyartım akımı hangi oranlarda değişiyor ve buna bağlı olarak reaktif gücüde azaltıp veya arttırdığımızda ne gibi değişiklikler oluyor rica etsem açıklayabilirmisiniz.
 
hes'lerle ilgili döküman paylaşailecek olan var mı arkadaşlar cokk acill lazım!!!
ne gibi bir döküman?


@merin

HESlerde aktif gücü arttırıp azaltmak ya tüketicinin devreye girmesi/devreden çıkmasıyla kendiliğinden olur.Ya da yük tevziiden gelen talebe göre yük alır veya atarsınız.Yük alma/atma talimatları da genelde frekans kontrolüyle ilgilidir. Örneğin aşırı yüklenmeden dolayı Şebeke frekansında azalma olmuşsa ve santralde frekans düzenlemesi amaçlı rezerviniz(yedekte bekleyen gücünüz) varsa bu rezervi devreye sokarak frekansın yükselmesine katkıda bulunursunuz.
Bunu yapabilmek için ise türbin kanatlarına gelen su miktarını arttırırsınız.(Governor yardımıyla)Uyarma gerilimine bir müdahaleniz olmaz.

Öte yandan reaktif gücü arttırıp azaltmak için doğrudan uyarma akımına müdahale edilir.(yani reaktif gücü değiştirdiğimizde uyarma akımı değişmez.Uyarma akımını değiştirdiğimizde reaktif güç değişir.) Uyarma akımını azalttığınızda generatör şebekeye kapasitif güç verir.Yüksek uyarma akımı içinse endüktif olarak çalışır."Neye göre yüksek neye göre düşük " diye sorabilirsiniz:Şebekeyle reaktif güç alış verişinin sıfır olduğu uyarma akımı değerine göre... Bunu deneysel olarak belirlemek mümkündür.Ama üreticinin buna ilişkin veriyi (uyarma karakteristiği vs. adı altında) kullanıcıya sağlamış olması gerekir normalde
 
Selamlar!

Benim çok acil bir bilgiye sahip olmam gerek ve sizin bilgi verdiğinize göre bi sorayım dedim, daha önce de Keban dan TEİAŞ -Kürşad Bey ile görüşmüştüm. Bende Elazığlıyım (Şahinkaya) ama soruma gelince, Radyo Modemleri HES lerin hangi bölümünde kullanılıyor. Lütfen bu bilgiyi bana mail olarak : [email protected] ' e atınız.


Cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum,


Saygılar sunarım
 

Forum istatistikleri

Konular
129,703
Mesajlar
929,097
Kullanıcılar
452,408
Son üye
octaiceri

Yeni konular

Geri
Üst