Hidroelektrik Santralleri

FREKANS KONTOLÜ VE ÇEŞİTLERİ


PRİMARY CONTROL’ÜN AMACI:

Primary Control’ün Amacı:Enterkonnekte sisteminde üretilen enerji ile tüketilen enerji arasındaki dengeyi sağlamaktır.Eğer bir dalgalanma durumunda dönel enerjilerini kaybetmeye başlayan üretim sistemlerine ( generatörlere ) ilave bir enerji verilmezse ( vanaların açma-kapama yaparak kaybedilen dönel enerjiyi idame etmesi ) sistem frekansı ya sıfırlanacak yada aşırı artarak, sisteme bağlı üretim sistemlerinin durmasına ( trip ) neden olacaktır.
Sistemde bu olayın oluşmasını önlemek Load Sheedıng ( sistemdeki bazı yüklerin atılması ) için enterkonnekte sistemine bağlı genereatörlerin bir kısmı primary frekans kontrolüne atılır. Genellikle üretim sisteminin rated yükünün % 2.5 - % 5 reserve yükü bırakılarak ve primary frekans kontrölüne atılan üretim sistemlerinin 5-10 sn içerisinde sistemde oluşan frekens sapmalarını gidermek için üretimlerini frekansın bir fonksiyonu ile ayarlanarak cevap vermesi istenir.
Hangi generatörün hangi ortamda üretim - tüketim dengesine katılacağı ilgili generatörün Speed Droop setine ve reserve olarak bırakılan yüke bağlıdır.
Speed Droop: Droop bir generatörün speed hız kontrol sisteminde set edilen bir parametredir ve bu parametre generatör primary frekans kontrolünde çalışırken hız,yük ilişkisini belirler. Droop, network sisteminin yarı rejim haldeki ( guasi-steady-state ) bağıl frekans sapmasının primary kontrol sistemi sonucu oluşan generatör çıkış yükünün bağıl değişimi oranıdır.
Droop bir generatörün çıkış yükünün %100 değişiminde ( 1Pu ) , frekansın ne kadar değişeceğini belirler.( Yani ne kadarlık frekans değişimindeki generatör yükü 1Pu değişir. )
1Pu = PGn dir. Şebeke dalgalanmasının ( frekans sapma düzeltilmesindeki bir generatör katkısı genel anlamıyla iligili generatörün speed hız droop ve primer kontrol reserve yükünün set edilmesine bağlıdır.Aynı rated ve reserve yüklerine sahip,fakat doopları farklı olan A ve B generatörleri network sisteminde oluşan bir dalgalanmaya ( frekans sapmasına ) karşı primer kontrol davranışı farklı olacaktır.

SEKONDER CONTROL’ÜN AMACI:

Sekonder kontrolün amacı : Frekans değerini set edilen değere yeniden çekilmesi, Primer kontrol sonucu oluşan üretim programındaki değişiklikleri yeniden istenilen değere çekilmesi ve primer reserve yükünün yeniden maksimum olacak şekilde oluşturmasıdır.
Primer kontrolde tüm üretim sistemleri oluşan dengesizliği gidermek için ve reserve yükleri ile katkıda bulunurken, sekonder kontrolde ise sorumluluk belli üretim sistemlerine verilir ve çok bölgeli kontrol sistemi uygulanan enterkonnekte sistemlerde bu görev ilgili bölgedeki ( dengesizliğe sebep olan bölge ) üretim sistemine verilir.

GOVERNOR MOD’DA ÇALIŞMA

Ünitenin çalışması speed kontrol tarafından belirlenir.Fakat frekansın çok hızlı artması ve çok hızlı düşmesi durumunda,”Load Control” insiyatifi ele alır ve Load Limit değerini son Load Limit değerinin %5 üzerine çıkarır.Ünite “Governor Mode” atıldığında Load Limit değeri seçilen çalışma noktasının %5 üstündeki bir değerde olacak şekilde kontrol sistemi tarafından otomatik olarak setlenir.

ÜÇÜNCÜ KONTROL (TRTIARY CONTROL)

Tertiary kontrol,sekonder kontrole iştirak eden üretim sistemlerinin ( Generatörlerin ) çalışma noktasının otomatikveya manuel olarak kaydırmak için kullanılır.
Yeterli bir sekonder kontrol reserve yükü garantisi sekonder kontrol yükünü ekonomik kriterler göz önünde bulundurarark en uygun generatörler arasında dağıtımının sağlanması şu amaçlarla yapılabilir:
• Yeni yüklerin devreye girmesi veya üretim sistemlerinin devreden çıkması
• Sekonder kontrole iştirak eden generatörler arasında yük dağıtımının yeniden yapılması
• Garanti edilen yük mübadele programının değişmesi
• Yük kontrolünün yapılması
Tertiary kontrol Sekonder Kontrol range değerinin yeniden oluşturulması amacıyla kullanılır ve kontrol aralığı küçük olan reserve yüküne sahiptir.
 
PSS (Power sistem stabilite) :Güç dengeleme stabil etme sistemi
Enterkonnekteden kaynaklanan bir anlık güç dalgalanmalarından dolayı generatörlerin trip etmesini (korumaya geçip devreden çıkmasını) önlemek için kullanılan sistemdir.
 
arkadşlar lm 6000 -lm 2500- taarus- 70 gaz türbinleri ve kombine çevrim hakkında bilgi isteyen varsa yardımcı olabilirim
 
bende giresun doğankent hes de çalışıyorum elk.tam. bak. ust. yrd. en kısa zamanda yüksek gerilim belgesi için hazırladığım notları buraya koyarım bizimki nehir tipi bi santral yani bi baraj gölümüz yok nehirden gelen su ile elektrik üretiyoruz isteyene her zaman yardımcı olabilirim herkese kolay gelsin
 
selam bende 6 yıldır biraz küçük ama tek başına herşeyiyle ilgilendiğim 5 mw lık bir kojenerasyon tesisi işletiyorum stajımı hidro elektrik santralde yapmıştım o zaman dan beri hep bu işi düşünmüştüm ama hiç bir enerji tesisi hes lerin yerini tutmaz.
 
Merhaba kardeş ben menzelet hes e yeni başaladın ve heslerde kullanılan türbin , cebri borular ,kelebek vana , ikaz sistemi vb. (oryantasyon raporu) birçok konuyla ilgili dökümana ve varsa fotoğrafa ihtiyacım var sistemlerin gerçek görünüşünü merak ediyorum bana yada foruma bununla alakalı bir döküme temin edersen çok memnun olurum. şimdiden çok teşekkr ederim.
******@mynet.com
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
safur arkadassım yazdıgın turbın modellerı hakkında uzun zamandır bende turkce dokuman arıyorum eger yardımcı olabılırsen sevınırım ******@hotmail
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
özel hes calısmaktayım.meslekte yenıyımm..bılgıye acım.bilgi paylasılınca güzeldir..o zaman deger kazanır..şimdiden tüm meslektaşlarıma sevgilerimi sunuyorum.yardımlarınızı bekliyorumm.... ******@hotmail.com iletişim
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
arkadaşlar hidroelektrik santralinde elektrik üretimi nasıl oluyor detaylı bilgi istiyorum.aşama aşama yazacak olan biri varsa memnun olurum.

___________________________________

bu devir sayısı aynı olmasına rağmen nasıl fazla yük yükleniyo genaratöre bilgisi olan varsa devir sayısı ile ilgili bilgi verirse sevinirim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
merhaba arkadaşlar...
bende asıl mesleğim hes..hes mezunuyum..ama şuanda bir gaz türbininde çalışmaktayım..
gaz türbini işletmesi hakkında hiç bir bilgim yok..bilgiye açım.bu konuda bana yardımcı olurmusunuz.türbünümüz fm 6001 b modeli.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,728
Mesajlar
929,293
Kullanıcılar
452,446
Son üye
Sinan avşar

Yeni konular

Geri
Üst