Hidrofor genlesme tankindan olabilir mi?

hicbirsey

Profesyonel Üye
Katılım
8 Ocak 2008
Mesajlar
775
Puanları
256
Yaş
46
Konum
Ankara
Arkadaslar gecenlerde kurdugumuz bir hidrofor, sistemden hic su cekilmedigi ( veya cok az bir miktar cekildigi ) halde surekli devreye giriyor.
Pompa 5.5 kW , 30 tonluk su tankindan kendiliginden alip 200 kisilik kampi besliyor. Kamp henuz kullanima acilmadi. 500 litrelik genlesme tanki var.Basinc ayari 3.5-5 bar arasinda. Devrede sadece bir musluk varken bile Hidrofor cok sık aralıkla devreye giriyor. Ben 500 litrelik basinc tankindan supheleniyorum.Devreye alinirken ben yoktum.Benim merak ettigim:
Hidrofor genlesme tanki ilk devreye alinirken neler yapilmali?
Tankin ustunde sibopa benzer bir nokta var, acaba oraya basinc olcer koymak icin mi?
Basinc tankimin basincini nasil olcebilirim, saglamlik kontrolunu nasil yapabilirim. Tesekkur ve saygilarimla
 
Arkadaşım, genelde hıdrofor tankında yeterlı hava basıncı yoksa bahsettiğiniz durum oluşur. Pompanın su emme borusu üzerınde bır sıbop olması lazım, Su basma esnasında oradan hava emer. Veya ayrı bır hava temin edıcı sistem ile, (özel kompresör veya mevcut basınçlı hava sısteminden) hıdrofor tankına presostat vasıtasıyle hava basılması gerekır. Bu yönde kontrol edermısınız.
İy çalışmalar dılerım
 
Tankın üzerinde bulunan siboptur.Tankta hava azalması durumunda,eksik hava buradan tamamlanır.
Tanka basılması ( veya tankta olması lazımgelen ) gereken hava miktarı,dokümanlarında belirtilir.Tank-
ta hava bulunmaması halinde,hidrofor sürekli çalışır.Sürekli çalışmasının ikinci nedeni ,membranın patlak olmasıdır.
Siboba bastığınızda,siboptan su geliyor ise,membran delik demektir.Siz,tankı yeni monte ettiğinizi söylediğinize göre,
tankınızdaki havanın,birşekilde kaçtığı anlaşılıyor.Dokümanında belirtilen basınçtaki havayı basığınızda,sorunun gitme-
si gerekir.
 
sayın hiçbirşey üstadım fahri yetişin yazdıklarına katılıyorum....
sürekli çalışma nedenleri:
-hidrofor tankının havası azalmıştır... bunu anlamak için lastikçilerin kullandığı basit hava ölçerlerle anlıyabilirsin tabi etiket değerindeki hava basıncına bakarak
-otomatik basınç ayarı tam yapılamamıştır
-otomotik basınç rölesi yani hidroforu devreye sokan otomotik bozuktur
-hidrofor çıkışında veya tesistta bi yerlerde patlaklıkta olabilir böyle bir şey olursa otomotik ayarını tutturamazsın.....
bu olayla bende bir kaç kez karşılaştım sebebleri:
kazan hava basıncı azalmıştı hava bastık normale bindi
birinde de otomotik arızalanmıştı değiştik gayet iyi oldu
 
Tankin uzerinde bulunan siboptan hava basip bir daha gozden gecirmem gerekiyor sanirim.Sistem yeni.Hidrofor paket halinde gelmis o yuzden katalogu yok. Bir sekilde gereken bilgilere ulasmaya calisirim.
Halen merak ettigim, hidroforlar , mekanik ve elektik tesisatlar tamamlandiktan sonra, enerjilenmeden once neler yapilmalidir, basinc tankiminin icindeki havanin basincini nasil olcebilirim, sibop dedigimiz noktaya manometre takarak mi?
 
manometre normalde hidroforun üzerinde olması lazım ama bu kazanın değilde tesista bağlandıktan sonra suyun basıncını gösterir..
tankın basıncını ölçmek için lastikçilerin araba lastiklerini ölçtükleri hava ölçer var kaleme benzer basit bir ölçer
eğer imkanın varsa bi lstikçiden ödünç alabilirsin. sibop yerine taktığın gibi ölçü cetveli dışarı atar ve üzerindeki rakamlara bakarak ölçmüş olursun bunuda katalogla karşılaştır eksikse hava bastır...

ayrıca sistemini iyice kontrol et su ve elektrik sonra devreye al ve tüm musluklar kapat hidrofor durması lazım durmazsa otomotik üzerinde basınç ayar vidası var motor durana kjadar ağır ağır ayarla motor durduğu anda ayar tamamlanmış demektir kontrol için herhangi bi musluğu aç motorum basıncı düşecek ve çalışmaya başlayacak taki musluğu kapatana dek değerli üstadım
 
Bir başka ihtimal olarak Su çeken motorun klepesi veya geri kaçırmaz(cekvalf diye de geçiyor) malzemelerinde pislik gelmesinden dolayı kesik kesik çalışma yaptırıyor olabilir.Tecrübeyle sabittir :)
 
basınç şalteri ayarına baktın mı?
 
motorun 3.5-5 bar arası çalıştığını yazmışsınız öncelikle durma ve çalışma basınç aralığı 2 bar ormalı bu birinci kural...genleşmeye gelince her genleşme fabrikadan çıkış verildiği zaman test edilen atüde bırakılır buda minimum 4.5 bar veya 5.5 bar ile sabit tutulur...genleşmedeki hava basıncı, motorun çalışma basıncından daha yüksek olduğundan mevcut motor zaten düzensiz ve dengesiz çalışacaktır...öncelikle çalışma ve durma aralığını 3.5-5.5 değerinde sabit tutmalısın havanında 3 bar'a ayarlanmış olması gerekiyor...fakat benim tafsiyem... basınç anahtarını 4-6'ya ayarlaman ve hava'yı da 3.5 bar'da sabitlemen'den yana...bu durumda basınç anahtarının minimum maksimum hatalarından kurtulmuş olursun...uğraşmak istemiyorum dersen yapman gereken genleşmenin havasını 3 bara düşürmen düzene girecektir....
 
Hidrofor diger santiyede, bugun bir firsatini bulup oraya gidecegim, ilk yapacagim is manometre ile tankin basincini olcmek.Bu olcum sonucuna gore de, tanka hava mi basilacagina yoksa havasinin mi alacagina karar vermek.
Ote yandan minimum calisma araliginin 2 bar olmasi gerektigi uyarisi iyi oldu. Bar basinc ayarini 3.5-6 bar arasina cekecegim.
Kapmta 50 hane var hepsi de prefabrik tek katli.Yani suyun basilacagi alan dumduz. En uzaktaki mesken maksimum 250 metre uzaklikta. Bu durumda, deneyimden gelen bir yaklasiklik ile en fazla kac bar basilabilir? Su tesisatcisi 6 bari gecmemeli diyor yoksa tesisata zarar verir.bu mantikli midir?
Bir de ben pompanin yanlis secilmis oldugu kanaatindeyim.50 haneli bir mesken bolgesinin kullanim suyu icin Q=10 m3/h Hm=80-125 mSS degerlerine sahip. Hm=80-125 olmasi demek, bildigim kadariyla 8-12.5 bar arasi calisabilir ve 10 barda maksimum verim alinir demek, diye biliyorum.Oysa biz bu pompayi 3.5-5 bar arasi calistiriyoruz.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,074
Mesajlar
932,830
Kullanıcılar
453,075
Son üye
GpuAndCpu

Yeni konular

Geri
Üst