HP spektrum analizör ve frekans sayıcısı

Güç kaynağını söktüm

scaled_20180123_185548.jpg


scaled_20180123_190136.jpg


İnternette bir parça listesi dokümanı buldum bunun benzeri olan bir cihaz için. Burada dediğine göre, bu güç kaynağı, komponent bazında tamir edilmiyor ve komple değişiyor diyor. Yani bunun anlamı, bunun şemasını bulma şansı hiç yok. Zaten güç kaynağını bulma şansı da yok satın almak istesem.

Güç kaynağının metal muhafazalarını söküp, kartların da birbirine veya soğutucuya temas etmeyecek şekilde masaya koydum. Sonra da benim varyak üzerinden enerji verdim. Ama varyak'a seri durumda olan halojen lamba üzerinden.

Ve enerji veriri vermez, halojen lamba projetör gibi yanmaya başladı. Bunun anlamı aşırı akım çekiliyor. Daha önce bakmıştım multimetre ile, girişte kısa devre falan yok.

Girişteki köprü diyotu söktüm. 35 senelik lehimleri sökmek de ayrı bir eğlenceli oluyor :eek: Kullanılmış iç lastik gibi kokuyor. Ve köprü diyodun altına bakınca zaten ölçmeden ne olduğu belli oluyor. İçi dışına çıkmış durumda. Bu iyi, belki de bunu değiştirince herşey düzelecek :rolleyes:

Ama belki de bu ikincil arıza. Yenisini takınca tekrar gidecek. Göreceğiz.

scaled_20180123_222716.jpg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Hocam power supplyi bence temir etme ile uğraşmayın kaç volt veriyorsa normal ac trafo ve regülatörlerle verin (eğer 12v 5v ise pc power supply olur)

Çünkü küçük bi hatada voltaj artımı olursa 20-50GHZ lik :eek::eek: fetleri yakabilir.

Umarum zaten böyle olmamsıştır :D devre zarar görmemiştir :rolleyes:.
 
Aslında benim de aklımdan geçmiyor değil. Güç kaynağı şunları veriyor:

scaled_20180123_224339.jpg


Bu değerleri veren lineer bir güç kaynağı koyabilir miyim acaba oraya onu düşünüyorum. Trafo boyutu önemli. Bunda 4, 5 tane SMPS var.

Part number 1977 diyor. 41 senelik tasarım. O zamanlar SMPS var mıydı yav :D
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sıradan güç kaynaklarının uygun olacağını sanmıyorum.
Cihazın içerisindeki PC ve digital bölümler için uygun görülebilir ama diğer devrelerin aşırı low-noise özellikli güç devresi gerektirdiğini düşünmekteyim.
Bu güç devreleri ana güç kaynağı haricinde ise, o zaman olanaklar daha fazla olabilir.
 
Bu değerleri veren lineer bir güç kaynağı koyabilir miyim acaba oraya onu düşünüyorum. Trafo boyutu önemli. Bunda 4, 5 tane SMPS var.

Part number 1977 diyor. 41 senelik tasarım. O zamanlar SMPS var mıydı yav :D

Çalıştığım firmanın 80 yıllara ait ilk frekans sürücülü soğutma guruplarının kataloglarını görmüştüm. Sonradan o kadar arasamda bulamadım o dökümanları .. Saklayacaktım inceleyecektim ama olmadı.

Smps varmıydı bilmiyorum ama aklımda soru işaretleri oluşmadı değil.
 
Çalıştığım firmanın 80 yıllara ait ilk frekans sürücülü soğutma guruplarının kataloglarını görmüştüm.

Zaten buna da genel olarak baktığın zaman bir test cihazından çok bir klimanın içine benziyor :D

scaled_20180123_010444.jpg


Köprü diyodun aynı bacak yapısında olanı yoktu, mecbur türk usulü başka bir köprü ile değiştirdim. Enerji verince halojen lamba zayıf yandı. Bu iyiye işaret.

scaled_20180123_232053.jpg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Hocam bu gibi cihazları görünce beni gudurtular basıyor :D
Ama kıytırık bir osiloskopu tamir edemediğim için de, haddimi bilip, oturayım oturduğum yerde diyorum artık.
 
Hocam bu gibi cihazları görünce beni gudurtular basıyor :D
Ama kıytırık bir osiloskopu tamir edemediğim için de, haddimi bilip, oturayım oturduğum yerde diyorum artık.

Ya o osiloskobu halledelim hakkaten :) Serkan'ı da çağıralım bende buluşalım. Evde de kimse yok zaten. Biraz beyin fırtınası ile çözeriz onu.

Şimdi şöyle bir durum var. Bir osiloskobu tamir etmek için gene osiloskop lazım. Aslında bu spektrum analizörün de güç kaynağı dışında bir arızası varsa, gene bunu da tamir etmek için spektrum analizör lazım olacak :) Benim osiloskop 1 GHz e kadar spektrum analizör işi görür, ama ondan öte bir test gerekirse yapacağım birşey kalmayacak. Böyle yani. Youtube'da bakın tamir videolarına, genelde bu şekilde.
 
Geçmiş olsun ve başarılar kolay gelsin, nerden edindiğimi hatırlamadığım bir bilgi 1950 lerde ilk smps çalışması yapılmış veya ortaya fikri atılmış. Sene 2018 hala çözmeye uğraşıyorum üstesinden gelemediğim noktalarla karşılaşıyorum :D.
 
Kafamı masanın altına saklayıp direkt 220V verdim cihaza :) Neyseki patlama falan olmadı.

Köprü diyot çıkışında 310V DC yi görüyorum. Ama SMPS'lerin hiçbirisi birşey üretmiyor. Muhtelemen ana cihazdan "voltajları aç" diye bir sinyal bekliyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,187
Mesajlar
934,095
Kullanıcılar
453,330
Son üye
Mehmet Efe gür

Yeni konular

Geri
Üst