Silikonun üzerine spreyli hızlı yapıştırıcıların spreyinden sıkın,
benim bir çok defa işime yaradı,
çabuk sökülüyor.
Bunu denedim, biraz faydası oldu teşekkürler.
Bütün kapasitörleri değiştirdim ve kartı da izopropil alkol ile biraz temizledim
Bunlar da çıkanlar. Silikonu örselerken bir tane de seramik kondansatör zayiatı verdim
Temizlikten sora, metal distanslar kullanarak kartı biraz stabil hale getirdim
Bu şekilde gene masa altından enerji verdim. Patlama yok. ON sinyalini verdim, bütün voltaj LED'leri yandı. 5.2 V çıkışı daha önce boşta iken 4.9V gibiydi, şimdi boşta 5.2V veriyordu. Ama 4.7 Ohm yükü takınca gene kapattı kendini.
Diğer voltaj çıkışlarını denemek istedim. 12V'a bağladım direnci, voltaj 8V'a düştü, çektim. Sonra -15V a bağladım ve, o çok tanıdık cırcır böceği sesi geldi. Hemen kapattım ve sonrasında da koku geldi zaten.
15V çıkışa 4.7 Ohm bağlayınca 3.5 amper akım çekmiş oldum, halbuki o çıkışın verebileceği 2 amper. Aşırı akımdan 15V devresindeki MOSFET'i yakmışım. Burada bazı malzemeleri bulunduran bir otomasyoncu var, gittim 4N50 almaya, 4N60 var dedi. Ver kardeşim ver... Aldım birkaç tane ve diğer sağlam olan MOSFET'i de değiştirdim, karışık olmasın diye.
Tekrar masa altından enerji verdim, patlama yok, ON sinyalini gönderdim, öyle bir patladı ki, neredeyse sandalyeden aşağı düştüm
Lanet olası şey, gene noldu diye bakarken, MOSFET'lerde ve civardaki elemanlarda bir sorun görünmüyor. MOSFET ayaklarına yakından baktım ve sorunu gördüm. Daha önce MOSFET giderken, oluşan ark nedeniyle, baskı devrenin orası kömürleşmiş. O kömür de iletkendir. Hele voltaj 600V larda ise, gayet iyi iletkendir. Kömürü kazıdım, tekrar masa altından enerji, patlama yok, ON sinyali verdim, gene patlama yok.
Bütün gün uğraştım ve neticede başa döndim