işletme topraklaması

volky

Üye
Katılım
14 Mar 2008
Mesajlar
392
Puanları
1
Yaş
39
slm arkadaşlar bir jeneratöre dışarıdan topraklama yaparken yaptığımız işletme yada koruma topraklamasının arasındaki fark nedir.işletme topraklaması jeneratöre nasıl yapılacaktır.açıklayabilirseniz sewinirim.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
işletme topraklaması ag hatlarındaki nötrü güçlendirmek amacıyla kullanılır. koruma topraklamas ise og hatlarındaki bütün direklere baglanır ve amacı istenmeyen bi durumda teller direge temas ettiginde akımı topraga yönlendirip şartelin atmasını sağlamaktır.
 
Jeneratörün yıldız noktasına yapacağınız topraklama,işletme topraklamasıdır.Mutlaka,yapıl-
ması gerekir.Makina gövdesine yapılan topraklama ise,koruma topraklamasıdır.Bu toprakla-
manın da mutlaka yapılması gereklidir.Topraklama direncinin çok küçük değerlerde sağlana-
bilmesi durumunda,tek topraklama yapılarak,hem yıldız noktası,hem koruma topraklaması,
aynı topraklamaya bağlanabilir ( genelde,hep böyle yapılır ).
 
sn fahri yetiş koruma ve işletme topraklamasını birleştirdiğimizde sistemde otomatikman nötr ve toprağı kısa devre etmiş olmuyormuyuz. çünkü ben dağıtım panosuna da jeneratörün koruma topraklamasını veriyorum. bu sefer nötr ve toprak birleşmiş oluyor.
 
TNC-TNS topraklama sistemlerini incelemenizde yarar var.
 
arkadaşım jeneratöre işletme topraklaması yapılmaz işletmeye bağlıyacaksan zaten nötürü birleştireceksin ve senin işletme topraklman var ise sorun yok koruma yapman kafi

ne zaman jeneratör tek başına bir sistemi besleyecekse ve yük dengesizse o zaman jeneratörün yıldız noktası kaymasın deye 20 meetre uzağa işletme topraklaması yapabilirsin

işletme topraklamasının amacı trafolarda ve jeneratörlerde yıldız noktsının dengesiz yüklerde kaymasını engelemektir
 
işletme topraklaması elektrik tesislerinde işletme akım devresine ait bir noktanın topraklamasıdır.

koruma topraklaması üzerinden sadece arıza durumunda akım geçebilir ama işletme topraklamasında arıza olmadan da akım geçebilir. dolayısıyla işletme topraklaması ve koruma topraklaması ayrı olmalıdır.
 
Jeneratörün yıldız noktasına yapacağınız topraklama,işletme topraklamasıdır.Mutlaka,yapıl-
ması gerekir.Makina gövdesine yapılan topraklama ise,koruma topraklamasıdır.Bu toprakla-
manın da mutlaka yapılması gereklidir.Topraklama direncinin çok küçük değerlerde sağlana-
bilmesi durumunda,tek topraklama yapılarak,hem yıldız noktası,hem koruma topraklaması,
aynı topraklamaya bağlanabilir ( genelde,hep böyle yapılır ).

Fahri Beyin anlatımına bende katılıyorum ve toprakalama çeşitlerinin iyi incelenmesi gerekiyor bilhassa TN-C , TN-S sistemleri ! Ve bu vesile ile bir başka konuyuda sizlerle paylaşmak istedim.
Büyük güçlü generatörlerde, generatörü aşırı veya kısadevre akımlarına karşı korumak için nötr direnç panoları da kullanılmaktadır. Ve bu panolar veya nötr noktası topraklama direnci düşük olan ve koruma topraklama sistemiyle aynı baraya bağlanabilir ve bağlanmaktadır.
Bu nötr direnç panoları, yerine göre hem generatör nötr noktasına, hemde step-up tarafo kullanılıyorsa ve sekonderi yıldız ise bu yıldız noktasınada nötr direnç panoları konulmaktadır. Kullanılan nötr direnç değerleri gerek generatör imalatçısının izin verdiği akım miktarına vede trafo kısımlarında da faz/nötr arıza akımlarının süre ve miktarına göre değişim gösterebilmektedir.
Böylece nötr noktalarının topraklanaması hem işletme hemde koruma topraklaması olarakta kullanılmış olmaktadır.
 
sabit tesislerde trafonun işletme topraklaması yani nötürü ile jeneratörün nötürü birleştirildiğinden jeneratör için ayrıca işletme topraklamasına gerek yoktur ancak şantiyelerde geçici besleme için kullanılan veya daimi jeneratörden beslenen tesislerde jeneratör işletme topraklaması şarttır .aksi halde nötr-toprak arası gerilim dengesizlikleri görülür
 
ana sistemde bulunan nötr hattı zaten işletme topraklamasıdır.bu hattı kullanacaksın eğer topraklama ağın varsa orayada bağlayabilirsin..ayrıca generatör ve trafoların yışdız noktasından alınarak yapılan topraklama işletme topraklamasıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,969
Mesajlar
922,184
Kullanıcılar
451,164
Son üye
Yalpaslan

Yeni konular

Geri
Üst