iki radyonun birbirini etkilemesi

By lent,

Sorun yok ben eski bir yasadigim olayi yeniden yapmak istedim. Universite yillarinda kaldigim yatakhanede genelde radyo dinlerdik. Kiminin walkman i kiminin radyosu vardi.

Ben bir arkadasim radyo dinlerken kendi radyomda kanal aradigimda bir frekansta arkadasimin radyosu calmayi kesiyordu. Buna anlam verememistim. Sonradan ogrendim. Benim radyom calan radyonun icerisindeki osilator frekansini duyuyormus.

Bu testi su an tekrarlamak istedim. Ama olmadi.

telefonlarda fm radyo kısımları ana işlemci tarafından yönetilir. tek chiptedir hepsi. super hetorodin mantığı yoktur. PLL (phase locked loop) frekansa kilitlenmeli dijital sistem ve dijital datayla standart
veriyolundan gelen datalardan haberleşerek frekans değiştirir. basit bir radyodur, süper hetorodin değildir,
anten alıcı kısmı oldukça kuvvetlendirilmiştir.

@aisik ustam in anlattığı gibi bende yaptığım sizin yapmak istedin seyi faha once yapmistim.
başlıyorum
önce 1tane varyabl li bir radyoyu heba edeceksin radyonun osilator transistorunu bul eline bir tel al transistorun bacaklarına dökün
radyo çalışırken diyer radyo dinlemek için olucak yani birini donusturcez
diğeriyle dinleyeceksin rx
2 radyoda fm de olucak donusturcegin radyonun sesini kis diğerinin sesini aç radyon 95mhz lerde olsun sesi açık olan donusturcegin radyoyla fm de yavaş yavaş gezin göreceksin diyer radyonun hisirtisi kesilecek
o zaman donusturcegin radyonun osc tr sini bulacaksın
eğer radyo entegre li bile olsa 3- 5 sarılmış bir bobin var hava aralıklı bininin bir ucu varyabl a gider oraya anten bagliyicam
1-20pf mercimek lazim bunu bu kondanstourun bir ayağını varyabila diğer ayağını antene antenle 75cm falan tel olsun tr nin beyz ini bibul 100klik bir dirence 100pf lik bir mercimek seri bağla mercimeğin diyer ucuna mp4 veya telefonun kulaklık girişinden yayın ver bak bakalım frekansta gram kayma olmaz gucu 1w civarı
FM:FREKANS MODULASYONU
AM:AMPLITUDE MODULASYON GENLIK MODULASYONUDUR
ülkemizdeki kısa dalga sw yayınları çok güçlüdür ve en fazla istasyon buradadır.
ASLA FREKANS KAYMAZ PLL
BU ARADA bunları nerden biliyorsan dersen 8yıllık amatör lisanslı radyo amatoruyum.zamanında neleri dinleme dik ki :) pehh
biraz uzun oldu ama

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri