geçen hafta istanbuldaydım 2 farklı kullanıcıdan aynı garip arızayı duydum.Ben anlam veremedim bu arıza ile karşılaşan varsa paylaşırsa sewinirim.Röle ismini vermeyeceğim diğer firmalardan biri neyse sorun şu ;Sistem düzgün çalışıyor yük tamamen trifaze ve dengeli ,sorun 3 ile 6 ay sonra hafta sonu rölenin tüm kademeleri çekmesi ile meydana geliyor ve sistem kapasitiften cezaya giriyor.
Sorunun bir periyotu yok dediğim gibi 3 ile 6 ay arası ve devrede hiç yük yokken meydana geliyor.Bu sorun ile karşılaşan var ise özelden paylaşabilir,tekrar belirteyim sorun bizde değil başka bir firmanın reaktif güç kontrol rölesi.
Sayın arkadasım :
siz daha iyi bilirsiniz. cok çeşitli reaktif güc kontrol röleleri var. biz eskiden GEPA kullanıyorduk lakin son zamanalrda kael e gectik.kael rölelerinde büyük gelişmeler oldu.. gepa da durum nedir bilmiyorum...
eski reaktif güc kontrol rölelerinden kısaca söz ediyim ki
misal 12 kademeli bir reaktif güc kontrol rölesinin akım trafosu uclarını dogru baglamak gerekiyordu. K-l uclarını.. sonracıma c*k hassasiyetlik oranını iyi yapmak gerekiyordu.. cünkü c*k oranını büyük secersen RÖLENİN DUYARLILIGINI SAGIRLAŞTIRIYOSUN kondansatör ihtiyacı ollmasına karşın bekleyerek gec almasına. bırakması gerekecegi zaman ise yine bekleyerek gec bırakamsına nende olabiliyordu.. eger c*k oranını kücük tutarsanız ise buseferde aşırı hasasiyetlik göstermesine neden oluyordu.. bu neden önemli derseniz ANİ REAKTİF GÜC DEGİŞİMLERİNDE RÖLE ALMALIMI-ALMAMALIMI. eger c*k oranı büyük olmuş olsa ani reaktif yük girip cıkmasında röle algılamıycak kondansatör devreye girmiycekdirr.. aşırı hassasiyette ise c*k : ani reaktif yükde girp cıkacak malzemelerin ömrünü devamlı kısaltacakdır.. onun icinb c*k yı ii ayarlamak gerekmekdedir.. c*k oranınıda bikere daha hatırlatmak gerekirse 1.kademede kullanılan kondansatör gücünün akım trafosu oranına bölümünden bulunmaktadırr.... burda dikkat edilmesi gerekn önemli bir dipnot da vermek gerekirse akım trafoları ve kondansatör grublarıda güzel hesaplanarak sisteme monte edilmelidirr..
yeni tip reaktif güc kontrol rölelerindende bahseder isek. gayet akıllı cihazlar... herşeyi kendisi hesaplayıp buluyorr.. k-l ucları farklı olsun sorun etmiyor.hangi kademede kac kvarlık kondansatör var, kendisi ögrenme modu ile ögreniyorr.. hatta üc fazlı akım trafolu olan röelyi kullanırsanız son sistem olanalrdan. hangi fazın kac kvarlık kondansatör gücüne ihtiyac oldugunu algılıyor,
sizin hangi fazdan (dengesiz yükler icin) faz-nötr,iki faz bir nötr. üc faz. vs. ihtiyacınızı belirliyor sisteme gerekli olanı kadar alıyor. yani bu sistem rölelerde T fazının 9 kvar a ihtiyacı var ise , r ve s fazlarından deil sadece t fazından uygun gğcteki kvar ı alarak istenen reaktifi karşılıyor.. bu tüp sistemlerde dikkat etmeniz gerekn rölenin kademlerini uygun şekilde kondansatörler koymak..
misal
1. kademe R FAZINDAN 5 KVAR LIK KONDANSATÖR: BAGLANTI ŞEKLİ FAZ NÖTR
2.kademeye S FAZINDAN 5 KVARLIK KONDANSATÖR : BAGLANTI ŞEKLİ FAZ NÖTR
3.Kadenmeye T FAZINDAN 5 KVARLIK KONDANSATÖR:BAGLANTI ŞEKLİ FAZ NÖTR
4.kademe : R-S FAZINDAN 20 KVARLIK KONDANSATÖR
5.kademe: R-T FAZINDAN 20 KVARLIK .
6.kademe : S-T FAZINDAN 20 KVARLIK.
7.kademe: R-S-T FAZINDAN 20 KVARLIK.,
8.kademe: R-S-T FAZINDAN 20 KVARLIK gibi..
yani sadece S ve t fazından kompansazyona ihtiyacı var ise 6.kademe yetiyorsa sadece 6.kademe devreye girmesi gibi.
GELELİM ARKADASIN SORUSUNAA..
1: RÖLE ESKİ TİPLERDEN BAŞDA BAHSETTİGİM GİBİ OLANALRDAN İSE : BU TİP RÖLELER GECİKMELİ DEVREYE GİRİP CIKIYORSA KAPASİTİF YAZMIŞ OLABİLİR.. UZUN VADEDE DİYORSUNUZ 3-6 AY ARASINDA. KÜCÜK KÜCÜK UZUN VADEDE YAZARAK CEZAYA GİRMİŞ OLABİLİRSİNİZZ..
2: SİSTEM DENGESİZ YÜKLENMİŞ İSE ATIYORUM T FAZINADA AKIM TRAFOSU KONMUŞ İSE. TEK AKIM TRAFOLU OLANLARDA SADECE T FAZINI BAZ ALACAGINDAN İNDÜKTÜFE COK GİRMİŞ OLDUGUNU DÜŞÜNDÜGÜNÜZDE R- S NİN BELKİ HİC İHTİYACI YOK İKEN RÖLE T FAZINDAN VAZ ALACAGI İCİN DEVREYE KONDANSATÖR ALDIIGNDA SAAT KÜCÜK KÜCÜK KAPASİTİF YAZIYOR OLABİLİRR..
3.EGER SAYACINIZ ANALOG İSE; .ANOLOG SAYACLARIN HATASI ÜC FAZIN BİLEŞKESİNİ ALARAK HESAP YAPMASI.
SAYACINIZ DİGİTAL İSE : DİGİTAL SAYACLAR İSE HER FAZI AYRI AYRI DEGERLENDİRMESİ Kİ.DENGESİZ YÜKLERİ OLAN BİR FABRİKADA KOMPANSAZYONA COK AMA COOKKK DİKKAT ETMESİ GEREKLİDİRR..HER FAZ AYRI Bİ KOMPANSAZYONA İHTİYACI DUYMAKTADIR