Isı pompası toprak hattı bağlanınca kaçak akım rolesini attırıyor

GokhanTe

Üye
Katılım
7 Ocak 2023
Mesajlar
23
Puanları
1
Yaş
43
Herkese selamlar, birkaç gündür ısı pompası kurulumu için elektrik tesisatı ile cebelleşiyorum. Kurulum öncesi hem elektrikçi hem ısı pompasını kuracak olan usta tesisatta sorun olmayacağını söylemişti. Siemens 40A 30ma kaçak akım rolesi var. Isı pompası için 3x4 kablo çekildi.

Her şey çalışıyor olmalı ama ısı pompası test edilirken ilk sefer attı. Fırın da çalışıyordu.

Elektriçi de ordaydı, toprak hattını söküp denemelerini söyledi. Toprak hattı sökülmüş şekilde fırın çalışırken atmadı.

Fırını kapatmamızı söylediler. Fırını kapattık, yine attı.

Bir süre sonra fırın kapalı ve toprak hattı takılı şekilde denedik ve kaçak akım rolesi atmadı.

Sorun ne olabilir? Elektrikçiye göre ısı pompası cihazında sorun var. Isı pompacıya göre kaçak akım rolesi yeterli gelmiyor 300ma takılmalı...

Elektrikçi evlerde 300ma kullanılmadığını söylüyor. Isı pompası buna karşı çıkıyor ve bu şekilde herkese taktığını söylüyor.

Biraz araştırınca 300ma yangın koruması için 30ma ise insan koruması için olduğunu gördüm. Yani elektrikçi doğru söylüyor ama mevcut uygulamada bu böyle mi? Yani 40a 30ma kaçak akım rolesi yoğun elektrik kullanımı olan bir ev için yeterli mi? Isı pompası, fırın, tekli indüksiyon ocak, termosifon ve zaman zaman elektrikli aracın şarjı (3.5 ve 16a ile şarj ediyorum).

Sonuç olarak sorun nerde olabilir? Isı pompasında mı? Yoksa rolede mi? 300ma role kullansak bu sağlıklı olur mu?
 
Son düzenleme:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Kaçak akım tipiniz AC ise,öncelikle onu F,Hpi,A Sİ tiplerden birisi ile değiştirin.Sonucu gördükten sonra yeniden haberleşelim.Isı pompasında 300 mA kullanılmaz.
 

Ekli dosyalar

  • ABB RCD.pdf
    8.8 MB · Görüntüleme: 1
  • ABB TİPLER.pdf
    174.9 KB · Görüntüleme: 0
  • ABB YELPAZESİ.jpg
    ABB YELPAZESİ.jpg
    218.2 KB · Görüntüleme: 2
  • KAÇAK TİPLERİ.pdf
    386 KB · Görüntüleme: 1
  • SİMENS TİP SEÇİM.jpg
    SİMENS TİP SEÇİM.jpg
    342.1 KB · Görüntüleme: 1
  • ABB SEÇİM.pdf
    529.2 KB · Görüntüleme: 0
  • Schneider Electric_Acti9-iID_A9R61440.pdf
    169 KB · Görüntüleme: 0
Son düzenleme:
Kaçak akım tipiniz AC ise,öncelikle onu F,Hpi,A Sİ tiplerden birisi ile değiştirin.Sonucu gördükten sonra yeniden haberleşelim.Isı pompasında 300 mA kullanılmaz.

Cevap için çok teşekkür ederim, bu iş başımızı ağrıtacak gibi görünüyor çünkü konuyu taraflara iletince 300ma konusunda ısrar ettiklerini görüyorum.

Gün içersinde 3 elektrikçiden, ardından tanıdıklar vasıtasıyla 2 elektrikçiden ve internette konuyla ilgili bilgi bulamamıştım.

Bize tarafların söylediği ve anladığım kadarıyla durum şu diyorlar. Trafo kaynaklı (uzaklık ya da yoğun kullanım) dalgalanmaların buna sebep olduğunu söylüyor. Isı pompası çalışmaya başladıktan 7-8 dakika sonra kaçak akımı attırdı, bu kompresörlerin devreye girmesi zamanına denk geliyor. Eğer cihazda kaçak olsa direkt attırır, yüklenme yaptığında attırması trafo kaynaklıdır deniyor. Bunun da çözümü sahada hep 300ma taktırılarak yapılmış.

Yani bu konuda ısrarcılar, ne yapmalıyız?

Şu an ben kaçak akım rölesinin değişimine razıyım ama hangi kaçak akım alacağım konusunda tamamen kafam karışmış durumda. Sizin önerdiğiniz tiplerden 30ma kaçak akım rölesi alıp taktırdığımda yine atarsa 300ma olmalı diyecekler çünkü sorunun kaçak akım rölesi tipinden değil trafo kaynaklı olduğunu düşünüyorlar.

Belki bir ihtimal onların da tanıdığı elektrikçi vasıtası ile farklı kaçak akım rölesi deneme şansımız olursa ancak bu işi böyle çözeriz gibi ama gerçekten bu kadar temel güvenlikle ilgili bir konuda net bir tavır olmamasına çok şaşırdığımı söylemem gerek. 300ma'nın ev kullanımı için büyük risk taşıdığı ortada...
 
Daha açık konuşmak gerekirse,kaçak akımın,söylediğimiz tiplerle değişmesi halindede sorun devam ediyor ise,tesisatta veya ısı pompasında sorun var demektir.Elektronik devrelerin,bazı noktalarda ! topraklanmış ! olmasıda sorun yaratıyor olabilir.Ustalarımızın,o konuyu biliyor olmaları gerekir.300 mA,kesinlikle uygun değildir.
 
Daha açık konuşmak gerekirse,kaçak akımın,söylediğimiz tiplerle değişmesi halindede sorun devam ediyor ise,tesisatta veya ısı pompasında sorun var demektir.Elektronik devrelerin,bazı noktalarda ! topraklanmış ! olmasıda sorun yaratıyor olabilir.Ustalarımızın,o konuyu biliyor olmaları gerekir.300 mA,kesinlikle uygun değildir.

Evet bunu anlıyorum ama sanırım konu ya 300ma takın ya da ısı pompasını iade alalım noktasına gelecek gibi görünüyor (iş o noktaya gelmedi ama muhtemelen sadece makinasından bahsediliyor, harcanan malzeme ve işçiliğin iadesi de olmaz gibi).

Bu kadar bariz bir konuda ısrarcı olmalarını anlayamıyorum. Yani tamam uygun bir tipte kaçak akımla çalışacaktır, o şekilde halledelim demiyorlar. 300ma ya da kaçak akıma girmeden çalıştırılması gerektiğini söylüyorlar.

Bu durum insanı iyice şüphelendiriyor. Acaba ısı pompasının kaçak akım rölesini attıran sorunu direkt olarak üzerinden ölçerek tespit etme şansı yok mu? Bunu bugünkü elektrikçiye sordum bilemedi, yarın bir başkasına daha soracağım ama bir de burada sormak istedim.

Yani kaçak akım rölesi farklı tipte alıp denemeden direkt ısı pompasında sorun olup olmadığını test etmiş olsak, bunun basit pratik bir yolu var mı acaba?

Ekleme: Şunu demek istiyorum, eğer ısı pompasını bir şekilde test edersek bu arkadaşların 300ma ısrarına rağmen 30ma uygun bir tipte alıp çalıştığını onlara da göstermek isterim.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,440
Mesajlar
926,765
Kullanıcılar
451,995
Son üye
aleynaisahin

Yeni konular

Geri
Üst