Isik veren led ile IR led ayni seymi

egypt

Üye
Merhabalar
Arkadaslar 5mm lik şeffaf isik veren led ile
5mm lik yine şeffaf olan alici (receiver) led ayni seylermi birbirlerinin gorevlerini yaparlarmi.

Ir led bir isik veren led cesididir. Ancak ir adi ustinde kizil otesi isik yayar ve ciplak gozle gormek mumkun degildir.

Ir led yazmisim basliga IR ifadesi yanlis yazmisim

Sormak istedigim IR ledin (sender) yayfigi isigi alan alici yani receiver ledle normal isik yayan led ayni seymi.

Merhabalar.Hayır,sn.egypt,ikisi de çalışırlarken yaydıkları çok farklı ışıkları nedeniyle çok da farklı türdedirler.Çeşitli Elektronik cihazların uzaktan kumandası (Tv alıcılarının,yani Lcd veya crt,tüplü,müzik seti,vb cihazların) için alıcı (Fotodiyot,fototransistör,vb.) ile verici (Kumanda kısmı) arasındaki kuplaj IR (kızılötesi) ışınlar ile sağlanır.Karanlık bir ortam olsa bile bunlar gözle yine de görülemez,ancak vücudumuda yaptıkları ısı (sıcaklık artışına neden olamalrından) bu varlıkları kolayca fark edilebilir.Çok sıcak bir ütünün tabanından veya kalorifer panelinin çok yakınındayken bizim yüzümüze yayılan,UFO sobalar adıyla da bilinen ve yüksekteyken havadan ışımayla (radyasyonla) yüzümüze gelen ışınlar da yine IR ışınlarıdır.Bir ütü bize hiç temas etmese bile,karanlıkta bile elimizi ısıtan bu ışınlarla bu ısıtmayı sağlayan etki IR (Kızılötesi) ışınlarıdır.Bir alıcı ve verici fotoledin veya fototransistör kısmında arada tam bir kuplaj kontrolünü ışıkla sağlayan da bu türden olan ışınlardır,normal gözle ışığı görülür ve çok çeşitli renklerdeki ledlerden çok farklı olarak.Optokuplör adı verilen tam izole edilip ayrılamsı gereken iki ayrı bölümü (örneğin 220 vac ve 12-24 volt dc. tarafı gibi) olan bir devrede ,220 vac'ye göre tam bir Elektrik izolasyonunu 2 ayrı bölümü tam ayırıp da çalışan bu elektronik elemanlarında da yine IR ışınlar,optokuplör elemanlarının kendi iç yapılarında IR ışıkla yapılan bu kuplajda da kullanılır.Kolay gelsin.Saygılarımla.

7VXd6v.jpg

Resimdeki alicilarin saglamligi nasil kontrol edilir.

Merhaba.Bakın,bu resimdeki ledlerin hepsi de seri bağlı olup bir IC (Entegre) ile sürülüp de yanıyorsa eğer,tek bir tanesinde arıza varsa eğer hiçbiri yanamaz,yoksa hepsi de yanar,ama IR oldukları için gözle görülerek de değil,devreden atıyorum,biri bozuk olup da 25 mA çekiyor ve bozuk olmayıp da tümü yanıyor iken tam da 120 mA çekiliyorsa,bu 10 IR LED tam çalışıyor ve görev yapıyor da deriz.

W69aBq.jpg

* 12 voltta 1000 ohm dirençte I=V/R'den I=12/1000 I=12 mA akım geçer.(Kırmızı ledden)

* 470 ohm direnç ve 9 voltta (9) voltluk bir pil ile) bu ledden I=9/470 kadar bir akım (Yukarıdaki led devresinden) geçecektir.(Yukarıdaki bu led devresinde de "any color" yani herhangi bir renkteki de dememiştir,yani IR led için bile bu devreyi yine rahatça kullanabilirsiniz demektir bu.

Ama içlerinde hangisi bozuktur,onu anlamanın da basit bir yolu da vardır;basit bir led devresi kurup pilden önce bir avometrenin amper ölçen (mA ölçen kısmından) bu geçen mA değerini her IR LED için ayrı ayrı da yapmaktır.İçlerinden bozuk olanlarından şüpheleniyorsanız eğer,yapılacak en sağlam iş budur.Yani havya kullanıp ledleri pcb'den tek tek sökmek /Veya yapabiliyorsanız eğer,bu led deversini geçici süreliğine havya ile IR ledlerin pcb tersinden lehimleyip sağlamlığını (Örneğin 12 mA geçti veya hiç bir mA de geçmedi şeklinde tam saptayarak) kontrol edip tam emin olduktan sonra bu geçici lehim bağlantılarını da tam olarak sökersiniz.Biraz elinizin de bu işe alışık ve çok yatkın olabilmesi de test işlemi yapma hızınızı büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.Bu test işleminizde azami başarılar da dilerim sn.egypt.Kolay gelsin

Sayin binbaşı bu ledler alici verici degil.
Bu ledlerin karsisinda baska ledler var evet onlar verici dediginiz gibi gozle gorulmeyen kizilotesi isik yayiyor onlarin saglamligini telefon kamerasindan bakarak kontrol ettim saglamlar.
Ancak resimdekiler saglam olanlardan gelen kizilotesi isinlari alan kisim oluyor.

4ZqOX7.png

Soldaki evet sizin dediginiz gibi IR verici.

sagdaki sembol ise vericinin gonderdigi IR isinlari toplayan kisimdan bahsediyorum

Ben yanlismi anliyorum yoksa

Estafurullah,sn.egypt.Bakın,sözü edilen bu led grupları tam olarak hangi cihaza kumanda ediyor,onu tam olarak belirtirseniz bir çözüme ulaşmak (Arızalı ledi tam anlamak gibi) daha kolay olacaktır.Ben de zaten alıcı-verici tam tümleşiktir şeklinde değil,kızılötesi ledin uygulamasına bir örnek olarak optokuplörü bir örnek olarak da söylemiştim.Son çizdiğiniz ise bir optokuplör diyot (alıcı-verici diyot) görünümündedir.Ben de bunu tam olarak en baştan tam da anlayamamıştım açıkçası.Bu durumda da ortak,tek noktada uyuşup tek bir sonuca gitmemiz de epeyce zor gibi görünüyordu.

Eski mesajınıza geri dönüş yaparak, alıcı-verici'de yani receiver-sender 'da kullanılan ledlerin ayni olması,yani her iki taraftakilerin de enfraruj led olması gerekli,biri normal led şeklinde kullanılırsa diğer alıcı (receiver'daki) bunu hiç algılayamaz çünkü.Kullandıkları bu ışığın dalga formu çok farklı olur.Bir de şunu yine tekrar ederek sorayım; alıcıdakiler mi yoksa vericideki bazı ledlerin tamamen de çalışmadığından şüpheleniyorsunuz?

Not:Alıcı devrelerdeki IR ledler seri bağlıdır varsayımımı da ben öylesine yapmıştım.Çünkü 16 adet led ayrı ayrı parametreler dahilinde IC (entegreye) gelen bu IR ışıkla ayrı ayrı etkileşip data (Sinyali) ayrı ayrı işleyerek (Son çizdiğiniz optik kuplajla da) çalışıyor olmalıdır mutlaka.Bu ihtimal çok daha mantıklıdır çünkü.Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Verici kısmındaki IR diyotların bir web kamerası veya cep kamerası ile çalışıp çalışmadığı da kolayca görülebilir,sizin de en başta belirttiğiniz gibi.Alıcı kısmındaki fotodiyotlar (IR) için; bunların tek tek çalışıp çalışmadığını kontrol etmek amaçlı,normal bir diyot gibi ayrı ayrı avometredeki ohm ölçer kısmına (hassas omaj kademe ayarını tam yaparak) bağlayın.Üzerini tam kapatın.Işık olmadığında sonsuz bir direnç de okumalısınız.Işığı gördüğünde ise normal bir diyot haline de kolayca geleceklerdir.(Tam sağlam olanları belirli bir omaj değerini tam da IR ışık üzerine gelince belirli şekilde de göstererek) Kolay gelsin.

Alıcı tarafı foto transistor kullanılır ama görünüm/yapı bakımından 2 pinlidir, farksızdır.
Ledi ters bağlayarak mcu larla ışık algılayıcı olarak kullanabilirsin. Sağlamlık kontrolü DMM ile de olur tabi krokodillerle 3. elin varsa yine mümkün :p sık karşılaşıyorsan kendine test devresi yapmak mantıklı ;)
Nette detay bulabilirsin. Saygılar.

Forum istatistikleri

Konular
129,735
Kullanıcılar
452,457
Son üye
powerotomasyon.net

Yeni konular

Geri