Isik veren led ile IR led ayni seymi

krokodillerle 3. elin varsa yine mümkün :p
:karekok::karekok::karekok:
:D:D
 
IR led'i çalıştırıp cep telefonunun kamerasını açıp IR led'e bakarsan ledin yandığını görebilirsin. ;)
 
Merhabalar
Arkadaslar 5mm lik şeffaf isik veren led ile
5mm lik yine şeffaf olan alici (receiver) led ayni seylermi birbirlerinin gorevlerini yaparlarmi.

Dostum merhabalar.

ir led ile ir receiver led birbirine çok benzeselerde yapı itibari ile birbiri ile hiçbir alakaları yoktur. Biri kızılötesi dalga boyunda ışık yayarken diğeri aksine ışık yaymaz.
Aşağıda örnek bir iki resim görebilirsiniz.
cropir-sensors.jpg


Ben denemedim ancak ir receiver ledin sağlamlık testini şu şekilde yapılabileceği yazıyor. Lede ışık varken iç direnci ve yok iken iç dirençleri farklılık gösteriyor. Burada gündüz gün ışığı kullanılmış ancak ir bir kaynak kullanılsa daha sağlıklı bir test olur. Test ile ilgili bilgileri aldığım site şu adresten ulaşabilirsiniz.

Test için böyle basit bir devre yapılabilir.Nihayetinde ir receiver led bir yarı iletken ve tetiklemesinde kızılötesi dalga boyundaki ışınlar etkilidir. Bu bağlamda ledin iletime geçmesi için kızılötesi ışına ihtiyaç duyacaktır. Işın yok iken ledin iç direnci büyük olacak yalıtımda olacaktır. Ne zman ışına maruz kaldı o zaman yarı iletken iletime geçecek ve üzerindeki direnç düşecektir. Bu yöntemle test edebilirsiniz. ( ölçerken anod katod yönlerine dikkat etmelisiniz. )

https://elecrom.wordpress.com/2008/02/19/how-to-make-simple-infrared-sensor-modules/

sir-sensor-open.jpg
sir-sensor-covered.jpg
 
100tane verici ledin karsisina 100 tane alici led
1led=1cm ye deng gelecek
100 tanesi 1mt olacak
ALICI ILE VERICI arasina bir cisim girdi diyelim bu cismin boyu 30 ledin onunu kapatti
Cismin kapattigi ledlerin uretecegi volt veya direncleri ve cektikleri akimlari bu cismin 30cm boyunda oldugunu verecek bir sistem
 

Merhaba.Bakın,bu seri fotodiyotları 100'lü gruplar şeklinde toplu olarak da test edemezsiniz.Nedeni de aslında şudur; gruptaki bir veya birkaçındaki açık devre (Sonsuz omajlı olması) veya kapalı (İçten kısa devre,sıfır omaj) oluştuğunda gruba tümden sağlamdır/bozuktur şeklinde olan bir kararınızda,bu durum sizi çok ciddi şekilde de yanıltabilir.Kısa devre olanlar yüzünden 100 adet fotodiyodun tümünü sağlam olarak kabul edebilir,açık devre halinde de hiçbirinden akım geçemeyip (Önlerindeki bu ışık kapatılmayıp elle de açılsa bile) tümünün bozuk olabileceği kanaatine de sizi sokabilir.

Bir de bu test işlemi mutlaka IR yayan diyotlarla da (karşılarında yanan 100 adet ledle) ışıkla anahtarlanarak da sadece gerçekleşemez.Çünkü normal ışıkta da bizim bildiğimiz gibi IR ışınlar (Ultraviyole,normal dalga boylu olanlarıyla birlikte) yer de aldığı için,sadece bu 100 ayrı diyoda (isterseniz yerinden sökmeden gerisinden krokodil uçlarını fotodiyot gerisindeki uçlardan bağlayıp) sadece normal ışığın da gelmesiyle de (Karşılarında 100 adet IR lede de gerek yoktur bu durumda) oluşan bu omaj değişimini gözler ve bu sonuca göre tek tek,bu tüm 100 fotodiyot hakkında bir sonuca da ulaşırsınız.Ama daha sağlıklısı bu amaç için uygulaması da yapılan fotodiyot test cihazını,netten alıp yaparak tek tek diyotların kontrolünü (Bu sağlamlık testini ölçerek) yapabilmektir bence.Bu yöndeki bir seçim de sizindir.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
100tane verici ledin karsisina 100 tane alici led
1led=1cm ye deng gelecek
100 tanesi 1mt olacak
ALICI ILE VERICI arasina bir cisim girdi diyelim bu cismin boyu 30 ledin onunu kapatti
Cismin kapattigi ledlerin uretecegi volt veya direncleri ve cektikleri akimlari bu cismin 30cm boyunda oldugunu verecek bir sistem

Aynı anda farklı yerde girişim kesinti olursa hesabın doğru çalışır mı? Aklıma bak ne geldi; fax optik sensorünü kullan 1 metre boyunda yapmana gerek kalmaz, hatta renkleri (tarayıcıdan ise gerçi bu uzun olur) bile ayırır ;) yapman gereken yansımayı (optik) kullanmak. aA4 kağıdın boyunu biliyorsun sana fikir versin sensör bu kadarcık :). Bunların aktif hücrelerine bağlı bar ledlerle o andaki cismin boyutunu izlemek mümkün sanıyorum. Tam amaç bilinmediğindenverdiğin örnek üzerine konuştum.

Ir ışınları da normal ışınlar gibi koni şeklinde yayılır laser ışını gibi doğrusal değil, dolayısyla 100 verici karşısına 100 alıcı koymak durumu etkiler, sonucu saptırır hatırlatmakta fayda var.

Saygılarımla.

banner-linescan.jpg


CCD_line_sensor.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
128,926
Mesajlar
921,740
Kullanıcılar
451,093
Son üye
Mustii54

Yeni konular

Geri
Üst