Rölenin verdiği Alarmlar:
RST (trifaze) kademelerdüzgün seçilmemiş uyarısı
1. 2. 3. fazdaki (monofaze) kademeler düzgün seçilmemiş uyarısı
Kademeler hatalı uyarısı (1…12 kademeler)
Aşırı ve eksik kompanzasyon.
Aşırı gerilim.
Gerilim akım yok uyarısı.
Harmonik uyarısı.(THDV)
Faz sırası hata uyarısı.
Trifaze kademeler hatalı seçilmiş uyarısı.
End. ve kap. bölgelerde ayrı ayarlanılabilen enerji oranının aşılması.
Cihazla ilgili önemli bir bilgi: Cihaz devreye alınıp otomatik tanıma modu seçildiğinde akım ve gerilim bağlantılarını kontrol eder bağlantı hatası olsa bile doğru ölçüm yapar.
jeneratör çalışma için cosfi2 ayarı mevcuttur.
Jeneratör devredeyken kompanzasyon yapmanın gereksiz olduğunu çünkü endüktifgüç talep artışını jeneratör (ikaz) uyartım akımını arttırarak zaten karşıladığını biliyoruz.Sistemi kompanzasyon var diye tasarlarsak iletken kesitinden v.s faydamız olur diye düşünülüyorsa herhangi bir nedenle kompanzasyon sistemi devre dışı kalırsa ne olur bu riske değermi? Ayrıca bir çok jeneratör markası jeneratör devredeyken kompanzasyon sisteminin mutlaka devre dışı olması gerektiğini kondansatör gruplarının devreye girip çıkışındaki gerilim değişimlerinin uyartım devresini olumsuz etkilediğini belirtmekte(örneğin EMO seminerinde TEKSAN Jeneratör firması).
Pekala bu kadar olumsuzluk varken ENTES gibi büyük bir firma rölesine bu özelliği niye koymuştur?
Benim fikrim; Aşırı kompanzasyona mahal vermemek için cosfi2 ayarını daha düşük bir değere set edip endüktif yükü azaltarak jeneratörden çekilen görünür gücü bir miktar azaltmak ve bunun yerine jeneratörden biraz daha fazla aktif güç çekebilmek.
Örneğin karmet firması bu konuda bir araştırma yapmış.
Standart kontaktörlü kompanzasyon sisteminin jeneratör çalışmada yarattığı olumsuzluklara değinmiş.Bununla ilgili bilgileri aşağıda veriyorum;
Netice olarak daha önce de belirttiğim gibi cosfi2 ayarını daha küçük seçerek bahsi geçen olumsuzluklardan jeneratörün daha az etkilenmesi sağlanabilir. Trsitörlü kompanzasyon sisteminde ise bu sorunlar yaşanmamakta cosfi2 değeri 0,99 değerine sorunsuz getirilebilinmekte kompanzasyon öncesi çekilen görünür güç 116,2kVA iken
kompanzasyon sonrası 84,3kVA'ya düşmektedir. Bunu bahsetmiş olduğum firma sisteme analizör bağlayarak denemiş bende bu değerli bilgileri üyelerimizle paylaşmak istedim.