1974 burdur
Üye
bu konuyu kısa bir örnek ve soruyla anlatmaya çalışayım.
etiket değeri 380 v olan bir motora, uygulanacak olan idial gerilim 380 volttur.jenaratör bu gerilimi regüle sistemi ile hızlı bir şekilde ayarlar.yük değişsede gerilim sabittir. bu jenaratöre kondansatör bağlamayı düşünürsek,yük değişimlerinde kondansatörlerin devreye girip çıkması,jenaratörün gerilim regülatör hızına yetişebilecekmi? bu soruya cevap bulursan jenaratörlerde kompanzasyon uygulanıp uygulanmıyacağına karar verirsin.saygılar.
Jeneratörün,kompanzasyonlu ve kompanzasyonsuz çalışma akımlarının farklı olduğu,bilinen
bir gerçektir.Sargılardaki kayıplar,akımın karesi ile orantılı olduğuna ( I*I*R*t ) göre,kom-
panzasyonsuz çalışmada ( yüksek akımda ),fazladan harcayacağı bakır kayıplarının nere-
den karşılanacağının düşünülmesinde yarar vardır.Devresinde 140 kvar kondansatör bağlı
360 kva jeneratör ( Cosq set 0,98 ) 17 yıldır sorunsuz çalışmaktadır.Jeneratör devrelerinde
kompanzasyon yapmakta yarar vardır.Şartlar,forumumuzda tartışılmıştır.
sayın analiazör sizin forumlarda yazdıklarınızı takip ediyorum. Bu konuda kimin kimi veya hangi düşünce grubunun diğerini ikna edeceğini merak ediyorum.
Ama sizin dediğiniz şeyleri kabul etmem için kompanzasyonun fazdası yoktur demem gerekiyor.
sizce de kompanzasyonun hiçbir faydası yok mudur?
eğer kompanzasyonun faydası var derseniz bu forumda yazdıklarınız ile çelişeceksiniz.. çelişmeyecek seniz neden? o zaman kompanzasyon yapmıyalım..
Jeneratör devreye girdiğinde, sistem eğer kapasitife gidiyorsa tabii ki kompanzasyonun devre dışı olmasında yarar vardır. Ancak jeneratör devreye girdiği halde sistem endüktif ise kompanzasyon sisteminin devrede olması zararlı değil, bilakis yakıt tüketimi ve yüklenme bakımından yararlıdır.
Bazı arkadaşlarımızın dediği gibi jeneratör uyartım yoluyla sistemin Cos Fi değerini zaten düzenliyor iddiasındalarsa, kompanzasyonun devrede olması aşırı kapasitif bir durum oluşturacaktır. Elbette ki kompanzasyonun devre dışı edilmesi gerekecektir.
Ayrıca unutmadan ilave de yapmak istiyorum. Santrallerin büyük bir jeneratör oldukları bir gerçektir. Kompanzasyona olan ihtiyaç, enerji iletim hatlarının uzun oluşundan değil, sisteme bağlı alıcıların endüktif etkilerinden dolayıdır.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?