Analizör
Üye
Bu forumdaki maksadımız doğruları bulmak içindir.
Sayın analizör, o halde ben sorumu şu şekilde sorayım.
Jeneratör ile beraber kompanzasyon sistemini de çalıştırdığımızda tesisteki reaktif yükler yok edilmektedir. Bu durumda daha fazla aktif gücü besleyebilir bir pozisyona ulaşıyoruz. Bu noktada hemfikir miyiz?
Ben bizzat test etmedim ancak reaktif yükün yakıt tüketimine bir etkisinin olduğunu düşünüyorum. Eğer tüketime bir etkisi yoksa jeneratör firmalarındaki arkadaşlardan ricamız test raporlarını yayınlasınlar.
Ve bilimsel açıdan da olaya yaklaşırsak,
Eğer reaktifin jeneratör yakıtına bir etkisi yoksa, o halde reaktif "yük" veya reaktif "enerji" denmemelidir bence.
Tabiiki amacımız doğruları bulmak sn durceylan benim mesleki olarak ilgi duyduğum son birkaç senedir üzerinde durduğum bir konu. Aksa jeneratör yetkili servis sahibi samimi arkadaşım kendiside Elektrik mühendisi. İkaz kayıplarından doğan bir güç kaybı var oda devede kulak bile değil elle tutulur bir tasarruf söz konusu değil diyor. Entes şirketinde Elektrik mühendisi Macit BUL bey ile de görüştüm düşüncelerimi belirttim aramızda bir samimiyet olmasına rağmen bana konuyla ilgili rapor ve açıklamalarını mail atacağını söylemesine rağmen dönmedi 6aydan uzun bir zaman geçti. Teksan jeneratörde Tufan TÜRKEÇ ve Elk.müh ibrahim TOPAÇ beylerde jeneratör çalışmada kompanzasyonun gereksiz hatta zararlı olacağını ikaz devresine olan olumsuz etkilerinden bahsettiler.(Zararı konusunda kendileri ile hem fikir değildim bunuda ayrıca belirteyim). Yine E.M.O eğitimlerinden birinde aynı soruları İ.T.Ü 'de Doç.Dr. Belgin TÜRKAY hanfendiye sordum kendiside jeneratör çalışmada kompanzasyon yapmanın son derece gereksiz olduğunu söyledi.
kompanzasyonla endüktif reaktif güç yok edilmekte ancak endüktif reaktif güç zaten ikaz akımı arttırılarak sağlanmış olunuyor dolayısıyla aynı avantaj mevcut.
Jeneratörlerde aktif güç giriş enerjisi arttırılarak sağlanıyor yani motoru çalıştıran enerji yani yakıt. Aktif güç (P) Zahiri güç(S) adı üzerinde gerçek olmayan güçtür çünkü reaktif bileşeni vardır iş yapan güç aktif güçtür.
Gerek yetkili servis sahibi arkadaşımın deneyleri gerek bu konularda uzman olan farklı kişilerin değerlendirmeleri gerek mesleki bilgi birikimimin neticeleri jeneratör çalışmada kompanzasyonun gereksiz (ancaK zararınında olmadığı)yönünde net bir fikir oluşturdu.
Not: Verdiğim isimler bizzat görüştüğüm kişilerdir isteyenler ilgili kişilere aynı soruları sorabilirler.
TEKSAN JENERATÖR ELK.MÜH.İBRAHİM TOPAÇ BEY