Arkadaşlar öncelikle,konuya biraz geç dahil oldum,fakat çoğu mesajı da okuma fırsatı oldum.Çoğumuz teknik olarak bu konuları okulda makina derslerinde gördük,sadece generatör kapasitif çalışma modu'nu incelersek,kapasitif çalışma sonucunda çıkış geriliminin yükseldiğini göreceğiz.Şebeke kesildiğinde yüklerin devreden çıktığı 1sn den de az olan bu sürede tekrar devreye alındığında özellikle endüktif reaktif yüklerin nominal çalışabilmesi için belli bir süre gerekecektir.Bu süre boyunca da,eğer kompanzasyon devrede olursa,deneydeki gibi göreceğiz ki gerilim seviyesi artacak.Arkadaşlarımızın dediği kısıma gelirsek de;yüklerin tam kapasite devre oldukları sürede,çekilecek endüktif reaktif akımların etkisini azaltılmak için kompanzasyon yapılabilir mi,tabii ki yapılabilir,mantıken bir sakıncası da yoktur fakat bir işletmenin kompanzasyon yapmasındaki amaç,dağıtım şirketinin şebekesinden çekilen endüktif yükün,kompanzasyon yoluyla azaltılmasını sağlamak ve hattın yükünü azaltmaktır.Jeneratör de çalışırken ölçü yapan sayacım yazmayacağından herhangi bir cezai yaptırım da olmayacağından,gerek olmayacaktır kompanzasyona.Asıl burada dert,sizin jeneratör için seçimini yaptığınız kablo olabilir,bunu da uygun hesaplarla yaptıysanız bir sorun teşkil etmeyecektir.
Not:Jeneratörün beslediği yüklerde arttırım olursa da,ona uygun kesitte kablo ile değiştirilmesi veya aynı kesitten başka bir kablonun sisteme montajı uygun olacaktır.
Bayağı uzun bir yazı oldu fakat benim düşüncelerim böyle.Saygılar,iyi çalışmalar...