Erdem arkadaşım,
hatalı laf kullandığını kabul etmek yerine laf oyunuyla haklı olmaya çalıştığını görüyorum.
hemen her cevabında, yazdığım yazıdaki ifademi değiştirip aleyhime kullanman, hatta kendi söylediğin lafın bile tersini söyleyerek, hala haklılık yarışındasın. geçmiş yazışmalarımız ortadadır. örnekmi? en sonuncusu, (ben değişiklik yapmadan aynısını kopyalıyorum)
1."reaktif tehlikeli demişsin nesi tehlikeli acaba o olmadan AC akım diye bi kavram olmayacağını biliyosundur sanırım"
2."iletim için gerekli olan yani sinüs şeklinin oluşması için gerekli olan reaktif güçtür"
bunlar önceki sözleriniz. bugün;
3."incelersen reaktif gücün sinüsoidal işaretin bir sonucu olduğunu görürsün"
bu 3 madde birbiriyle aynı anlamımı taşıyor? önce reaktif güç olmazsa iletim ve ac akım olmaz diyorsun, sonra reaktif güç ac akımın sonucu oluştuğunu söylüyorsun. Tabiki, ya AC vardır ya DC.
DC akım doğru akımdır zaten, reaktif güç oluşturmayacağını konuyla ilgili herkesin bilmesi de gerekir.
Bu kadar laf söylüyorum ama, 3. maddedeki açıklamanda bile hatalı genellemeler var. Sinüsoidal işaret taşıyan bir enerjiye bağlanan her yükün reaktif güç oluşturacağı anlamı var. yanlışmıyım? Ac akıma rezistansta bağlanıyor ama reaktif güç oluşturmuyor. Neyse, bu konuda birşekilde son açıklamana kadar olan 1.ve 2. maddelerdeki ifadeyi son defasında desteklememişsin ya, bu da birşeydir.
Yükün karakteristiği ile oynanabildiğini, ısrarla hala söylemen hakkında dumur halim devam etmekte
bu ifadede "yük karakteristiği" yerine "şebeke karakteristiği", "hat karakteristiği" veya "işletmenin reaktif güç karakteristiği" vb. ifadeleri kullanılsaydı hiç kimse birşey diyemezdi, bende arkanda olurdum. ama "yük karakteristiği" demişsin. bu değiştirilemez. kompanzasyon konusunda bugüne kadar üretilebilmiş en iddialı, yani her fazın cosφ sini 1.00 (± 0.01)'de tuttuğunu iddia ettiğim Dycom adlı cihazım bile, işletme yüklerinin karakteristiğini değiştiremez. Bunu bilmiyorsan, alırsın eline basit bir cosφmetre, kompanzasyonu mükemmel sağlanmış bir işletmede, istediğin yük çeşidinin hemen önüne takarsın. yük neyse o olduğunu görürsün. rezistifse cosφ 1.00'dir, kondansatörse -0.00'dır, indüktif yükse özelliğine göre +0.00 ... 0.99 değerlerinde birşeydir. yani yük neyse o dur. yani karakteristik değişmez.
Jeneratör, yüküne göre akım ile gerilim arasında otomatik açı farkı oluturabilirmi diyede, Allah aşkına bir jeneratör üreticisine aç sor. ben sordum çünkü. Tam bilmediğim konularda ya fikir üretmem, ya da birkaç yerden emin olmadan cevap vermem. Aldığım cevap, ne yerli ne yabancı hiçbir markanın böyle bir özelliği olmayacağı. zaten
Elektrik enerjisinin üretilmesi prensibinde bu olamaz. akım ve gerilim genlikleri aynı fazda olur. bunun ayarlanabilmesi demek, mesela üretilen gerilim pozitif alternansta iken akımın 90º faz farklı bölümü negatif alternansta olması gerekirdi.
Gönderdiğin eğriyi tabiki görüyorum. burda ne var anlayamadım. Gayet sıradan bir indüktif yükün yarattığı rektif güç eğrisi ve formülleri, jeneratör enerjisinin sinüs eğrisi ve aktif ile reaktif güç arasındanki fark arttıkça çekilen akımında artacağı, dolayısıyla akım koruma sisteminin devreye gireceği. ayrıca yüksüz durumda da bir koruma sistemi varmış.
ha! bu arada bu sonuncusu benim tezimi, yani jeneratör kompanze edilirse (konvansiyonel sistemle değil) tasarruf sağlar tezimi destekleyici bir eğri. teşekkür ederim.
hepsini tek tek inceliyorum, akımla gerilimin farklı fazlarda üretilebildiğini göremiyorum. peki siz ne görüyorsunuz? analiz edebilirmisiniz? konu uzayabildiği kadar uzadı zaten.
Bu arada bana formül filan göndermeyin. Benim hakkımda yetersiz bilginiz olduğu belli. 15 yıldır, içinde (piyasada hala başarıyla çalışmakta olan) reaktif röle de olan yüzlerce ürün tasarımını bi fiil yapmış bir zat'ım. Tek fark bu yıldan itibaren kendi firmamla ve tek başınayım. bunca zamandır pek bilinmeyen ismimle çok şeye daha imza atacağımı ve bugüne kadar yapılamayanı başaracağımıda iftiharla belirtirim. Dycom bunların ilkidir. ayrıca Dycom'u incelemediğinizde belli, pek çok kişi benden katalog istedi ve gönderdim. siz neden istemediniz de direk suçlama ve yüzyıllarca matbaayı yurda sokmayan bir mantıkla davrandınız?