Jeneratörde nötr ve faz paradoksu


sayın servetd;

bu konuya ilgi göstermemin sebebi koyu renkle işaretlediğim kısımlar. şimdi soru şu.?
"haraketli bir manyetik alan içersisinde sabit duran iletken üzerinde bir gerilim endüklenir [/B] ifadesine göre;

uçlar herhangi bir yere bağlı değilken uçların toprağa göre potansiyeli nedir? iki ucun birbirine göre potansiyeli var fakat bu iki ucun toprağa göre potansiyeli nedir? düğüm burda gizli.. uçlardan birinde gerilim oluşurken diğerinde oluşmayacak mı? yada her ikisinde de mi oluşacak.???

saygılar...
 
sevet bey in söylediklerinden yola çıkarsak yıldız bağlı bobinlerden nötr diye bahsettiğimiz yıldız noktası topraklanmıştır. Eğer biz ölçü aletimizin + ucunu bobinin bu ucuna - ucunu toprağa dokundurduğumuzda 0 V okuruz. + ucu alıp bobinin diğer ucuna dokundurduğumuzda 220 V okuruz
 
monofaze altarnatörlerde sıkça karşılaşılan bir durum.özellikle kondansatör ikazlı altarnatörlerde görülür.jeneratör sisteme bağlanırken jeneratörün nötr ucu ile şebeke nötrü birbirine sabit olarak bağlanır ve bu problem ortadan kalkar.
 
jeneratörlerin yakınlarında yüksek gerilim hattı varmı?bazen dijital devreler ,avr'ler ve manyetik alan ihtiyacı duyan aletlerde garip etkileşimleri oluyor yüksek gerilim hatlarının
 
tirifaze altarnatörlerde yıdıznoktasına nötr bağlanır aynı şekidemonofaze altarnatöründe bir ucuna nötr verilmelidir yoksasizin öçtüğünüz gibi iki uçtandatoprağa eşit referanstan dolayı 110 volt alırsınız ama bazen tesisattan kaynaklanan topraklamaya referans faz veya nötr tarafına baskın çıkar ve siz 220 -0 volt ölçersiniz bunun için bir rfazlı jeneratörler nötr verilmese bile ayrı bir topraklamayla sıfırlanması gerekir tek şarnamesinde sıfırlama herhangibir ac kaynağın torağa göre sıfır terminalinin bulunulan bölgenin toprağıyla arasında bulunan potansiyel farkını sıfırlamak kaldıkijeneratö terminallerinden biri toraklanmadığında toprağa göre sıfır terminaden söz etmek mümkün değidir yapılması gereke nötr vermek yada sıfırlama topraklaması yapmaktır işin teorisibudur
 
bence senin sistemde jeneratör çıkışlarında topraga kaçak var. kontrol kalemi faz toprak arası potansiyel farkı gösterir.jeneratörde işletme topraklaması olmadıgı için Sigorta attırmaz.
başımdan geçen olayı anlatayım direk tipi trafo var kontrol kalemi ile bakıldıgında nötr de elk var fazın birinde elk.yok.10 kere gitmişler sorunu çözememişler.önce voltajları ölçtüm normal ilk aklıma gelen faz toprak kaçagıydı.
sorun çok garip sokak lambaları sayacı yanmış topraga kaçak var ve topraklamalar iyi olmadıgı için sigorta attırmıyor.
 



Sn. servetd yıldız noktasının topraklanması ne jeneratörlerde nede trafolarda dengesizliği düzeltmez sadece nötr hatının hangisi olduğunu belirler bir sürü trafonun nötr noktasının kaydığına ve dengesizlik akımlarının kaydığına şahit oldum hepsininde koruma ve işletme topraklaması vardı.
Bunu düzeltmek için yükleri dengelersiniz yada arızasını bulursunuz topraklamayla çözülecek iş değildir.
 
Burdaki konu hakkında değil ama bir sorum olacak, cevaplarsanız sevinirim.

4 zamanlı 1 fazlı 2.4 kva jeneratörüm var. Elektirikler gittiğinde binanın girişindeki panodan dairemin sigortasını attırıyorum ve jeneratörden gelen erkek fişi dairemin herhangi bir prizine takıyor ve jeneratörü bu şekilde çalıştırıyorum. Ancak bazı arkadaşlar bu durumda şebekenin nötrünü kullandığımı, jeneratörün nötrü ile şebekenin nötrünün çakıştığını, bunun hassas cihazlara zarar vereceğini, dairenin şalterini attırıp fazı kestiğim gibi nötrü de kesmem gerektiğini söylüyorlar. Yukarıda okuduğum kadarıyla bazılarınız 1 fazlı jeneratörün nötrü olmadığını söylüyor, bu durumda ben panoya 2P Sigorta takıp dairenin hem fazını hem nötrünü kesersem, jeneratör yine cihazları çalıştırır mı? Yani jeneratör fazı ürettiği gibi nötrü de veriyor mu?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…