JOG çalışma nedir?

sansal54

Üye
Katılım
11 Ara 2007
Mesajlar
118
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba Arkadaşlar,

Sürücülerde bahsi geçen jog çalışmanın tam olarak ne olduğunu ne işe yarayabileceğini öğrenebilir miyim?

Teşekkürler.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
jog çalışma örneğin herhangi bir makina düşün! Diyelim starta bastığında sana etiket kesecek varsayıyorum. O kesme motoruda bir sürücüye bağlı olsun. Herhangi bir marka olabilir. Tabii bu etikette yazı veya resim var. Ama makinayı açtın starta bastın. Doğal olarak bu senin istediğin gibi tam resime ve yazıya göre istediğin noktadan kesemeyecek. Sen ne yapacaksın? İstediğin noktadan kesmesi için ayar yapman gerekecek..Sürücünün panelinden jog olarak çevireceksin. Yani yavaş olarak bağımsız ileri geri hareket ettirme. Tabii bu hızı sen parametrelerden de ayarlayabilirsin yavaşlığını. Bu şu demek inverterin montajını yaptığında kullanma klavuzunda motoru ileri geri hareketirmek için buton veya bir röle ile kumanda etmen istenir. Ama jog parametrelerinde sen direk buton veya röle kullanmadan sürücünün ekranından sağ sol veyahut ileri geri olarak tuş takımından manuel çevirirsin.....
 
Benim anladigim jog calisma, motorun manuel olarak sabit hizla ilerletilmesidir. Bu, surucu uzerindeki bir dugmeye basilarak veya I/O pinlerinden biri tetiklenerek yapilabilir. Yani motorun en basit kullanimidir. Degisken olmayan bir hizla, siz dur diyene kadar gider.
 
jog çalışma iki devirli makinalarda kullanılır.makina ilk açıldığında çalıştığı hızdan farklı bir hızda da çalışması gerekiyorsa sürücünün parametrelerinden ayarlamş olduğun ikinci hıza yani jog konumuna geçer.ama bunu yaparken ya bir siwich yada bir butonla bu iki devirin geçişini yaparsın.bazı sürücülerin kendi üstündede jog butonu vardır.sürücünün üstündeki bağlantı klemenslerinde yine sürücünün üstünden aldığın (24 vdc olur genelde) +24 vdc jog klemensine bir siwich veya buton üstünden bağlarsın.(makinanın üstündeki power supply'den alma problem çıkabilir.
 
Sürücülerde bahsi geçen jog çalışma motoru önceden set edilen bir hızda manuel çalıştırmak demektir.

Bu çalışma şeklinde siz jog düğmesine bastığınız sürece veya jog girişini tetiklediğiniz sürece motor belirlediğiniz hızda döner.
 
jog olayını ben de merak ettim. yorumları okudum son yoruma kadar kafamda düzgün birşey şekillenmedi. son yorum iyi olmuş. teşekkürler
 
Jog çalışma makinanın ayarlarını yapana kadar manuel olarak düşük hızda çalıştırılmasıdır. Bir butona basarsınız ve basılı tutarsınız. Makina en düşük hızında çalışmaya başlar. Bu arada yapmanız gereken birtakım ayarları yaparsınız. Bu iş tamamlandıktan sonra start butonuna basıp makinanın normal şekilde çalışmaya başlamasını sağlarsınız.
 
JOG yöntemi için çok saçma sapan yorumlar yapılmış arkadaşlar bilmiyorsanız yazmayın da insanlar da yanlış öğrenmesin. Öncelikle JOG hızı motor max limit hızına kadar set edilebilir. JOG (1)olduğu sürece motor çalışır, JOG (0)olunca motor durur. Yani JOG aktif olduğu süre zarfınca motor çalışır. Diğer yöntemde bir kere start verildi mi durdurmak için stop u aktif etmek gerekiyor.
 
JOG yöntemi için çok saçma sapan yorumlar yapılmış arkadaşlar bilmiyorsanız yazmayın da insanlar da yanlış öğrenmesin. Öncelikle JOG hızı motor max limit hızına kadar set edilebilir. JOG (1)olduğu sürece motor çalışır, JOG (0)olunca motor durur. Yani JOG aktif olduğu süre zarfınca motor çalışır. Diğer yöntemde bir kere start verildi mi durdurmak için stop u aktif etmek gerekiyor.
pantacio bence sen saçmalıyorsun. Arkadaşların yorumunda herhangi bir problem yok. Saygılı davranmanı tavsiye ederim. Burası mesleki yardımlaşma platformu. Eksik yazılmış olabilir. Sen fazla biliyorsan katkı yapabilirsin. Mesela benim baştaki yorumum joq çalışmayı kavramsal olarak açıkladım. Bu sürücüden sürücüye değişebilir. Sen yazında joq çalışmayı anlatmıyorsun ki.
Sürücü parametrelerinde start-stop veya joq çalışma şekillerini kendi isteğine göre ayarlayabilirsin. Arkadaş zaten joq çalışmanın ne anlama geldiğini soruyor. joq çalışma hızı yok max limite gelemez diye yazan mı var? Sonuçta joq sürücülerde hali hazırda bir hız aralığını hemen uygulamak için düşünülmüş kullanıcı dostu bir özellikdir. Senin yazdığın kanunlar içerisinde çalışması gerekmiyor zaten.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,926
Mesajlar
921,741
Kullanıcılar
451,094
Son üye
ulbeya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst