Köşk Tipi Trafo Merkezinde Yönetmeliğe İstinaden Yangın Söndürme Sistemi Uygulanması

famey13

Üye
Katılım
22 Kas 2012
Mesajlar
16
Puanları
1
Herkese kolay gelsin arkadaşlar,

Size bir sorum olacaktı: Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte Madde 65'de Yağlı trafolarla alakalı Yağlı Tip Transformatör kullanılması halinde "Uygun tipte otomatik yangın algılama ve söndürme sistemi yapılır" denilmiş.

Biz yapacağımız bir işletmede köşk tipi 630kVA Hermetik trafo kullanacağız İtfaiye birimi bize bu maddeye istinaden köşkün içine gazlı söndürme yapılmasını istiyor. Yaptığım araştırmada köşk tipi trafolarda gazlı söndürme uygulanmış örnek bulamadım. Ayrıca gazlı söndürme sistemi içinde, hazır gelecek olan trafo köşkünde alanda yok ve yeni bir alan oluşturmamız gerekecek. Tedaş da hiçbir köşkte gazlı söndürme yapmamakta.

Bu maddeye istinaden bizden gazlı söndürme istenilmesi doğrumudur? Bu şekilde bir zorunluluk varmıdır? Konu ile alakalı yardımcı olursanız sevinirim.
 
Merhaba,
tam da aradığım konuydu o yüzden yeni başlık açmak istemedim. Kuracağımız dağıtım binasında odanın birisinde de hermetik tipte trafomuz olacak. Arkadaşlarımızdan birisi trafonun bulunduğu odaya ve jeneratörün bulunduğu odaya gazlı söndürme sistemi kurmamız gerektiğini söyledi. Sözleşmemiz kapsamında böyle bir imalat yok fakat TSI, NFPA ya da herhangi bir standartta bir şey tariflenmişse, sözleşmemizde olmasa da yapıyoruz. Yaptığım araştırmalarda herhangi bir standartta trafo ya da jeneratör odalarında gazlı söndürme yapılmalıdır yazmıyor (ya da ben bulamadım). sadece binalarda yangın yönetmeliğinde "Uygun tipte otomatik yangın algılama ve söndürme sistemi yapılır." ifadesi geçiyor. Gazlı söndürme yapılmasına dair bir zorunluluk var mı gerçekten? İtfaiyenin bu konulara müdahil olduğunu da bilmiyordum, bu duruma da bakılıyor mu?
 
Yönetmelik olarak genel bir tabir olabilir, belki zorunluluk olarak ta olmayabilir ama Sigorta şirketleri isteyebiliyor

trafo odalarına aerosol söndürme, fm200 tip gazlı söndürme yapılan gördüm ( ancak trafo odasındaki ortamın olumsuz durumda tüpün yeterliliğinin iyi hesaplanması hatta bir boy büyük takılması önemli zira yağın harlanma durumu var)

aerosol'ün bakımı zahmetli (yetkili firmaların yapması gerekli)
fm200 ise tüp basınç kontrolü yapılması ve eksikse yeniden doldurtulması gerekli

örnek kendi işletmemizden vereyim sigorta şirketi tüm fabrika da adresli yangın algılama olduğu halde, her katta 2 adet hidrant hattı ve tüm panolarda fm200 gazlı söndürme sistemi de olduğu hande pano odasına ek aeresol sistemi istedi bizde yaptırdık. İtfaiye kendi sisteme nasıl müdahalede bulunacaksa kendi tecrübesine göre veya temel yönetmeliğe göre rapor hazırlıyor kanaatindeyim ancak sigorta şirketleri para söz konusu olduğundan ek veya fazla tedbir aldırtabiliyor .

tecrübeli bir şirketten yardım almanızı öneririm
 

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
931,002
Kullanıcılar
452,758
Son üye
aprnck

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst