KAÇAK AKIM RÖLESİ HESAPI

ibrahim1996

Katılımcı Üye
Katılım
18 Nis 2014
Mesajlar
1,387
Puanları
56
sigortanın başına yada sonuna takılan kaçak akım koruma rölesi nin akımını hesaplama .
mesale 6 tane Sigorta var
1.6A R
2.10A S
3.25A T
4.16A R
5.32A S
6.80A T
şeklinde sıralandı

R fazından 22A çekiliyor
S fazından 42A çekiliyor
T fazından 105A çekiliyor

KONULMASI GEREKEN KAÇAK AKIM KORUMA RÖLESİ KAÇ AMPER OLMALISI GEREKTİGİNİN FORMÜLÜ VB PROGRAMI VARMI İLGİLENENLERE TEŞEKKÜRLER
 
benim bildigim herhangi bir program veya formul yok..yapacaginiz sey 6 adet Sigorta icin 2 veya duruma gore 3 grup olacak sekilde Kakr si baglamaktir..aydinlatma, priz ve motor beslemeleri seklinde gruplara ayirirsaniz ariza bulma gidermede daha hizli yol katedersiniz..Tek role kullanicam diyorsaniz eger 4x125 a lik role kullanmalisiniz verdiginiz amper degerlerine gore
 
Burada dıkkatimi çeken toplam 169 A bir yük fazlar arasında dengeli dağıtılmalıdır. Yük dengesizliğinden kakr ve sigortalarda zorlanma olacağını düşünyorum.
 
KAR röle maksımım 40 amper cıvarındadır. Sİz, bu durumda, trıod bobın ve röle devresini kullanmalısınız.Ama yıne mumkun oldugu kadar akımları eşitlemızde fayda var.
 
Şimdi baktım 100A kadar var Siemens de ancak burada bir sıkıntı var fazlar dengeli dağıtılmamış.Ama bu sorunu yok sayarsak burada en yüksek amper değerine göre tercih yapmamız lazım ki kaçak akımın kontakları dayansın.Ama size tavsiyem güçteki dengesiz dağılımı giderin ve daha küçük amperli bir kaçak akım kullanın.
 
125A'e kadar Monoblok kaçak akım rölesi bulmak mümkündür. Bu değerin üzerinde de 4 kutuplu kompakt şalter görünümlü monoblok (termik+manyetik+kaçak korumalı) yeni nesil koruma elemanları bulunmakta.
Bir faz 20A civarında akım çekerken diğeri 100A civarında akım çekmemeli. Önce dengesiz yüklenme olabildiğince minimum seviyeye indirilmeli !
 
KAR röle maksımım 40 amper cıvarındadır. Sİz, bu durumda, trıod bobın ve röle devresini kullanmalısınız.Ama yıne mumkun oldugu kadar akımları eşitlemızde fayda var.


Bu konu ile ilgili yeni bir çalışma tamamladık.Bakanlık müfettişlerinin denetleme sonucu talebi üzerine tüm fabrikayı KAR ile donattık.
250 Ampere kadar acak akımlar roleli.
400 amperde toroid baslıyor.
80A 100A std Sigorta gövdesi gibi modeller var.
125 Amperde kompakt tipi gövde başlıyor.

Konuyu acan arkadasa cevaben ise böyle dengesiz faz dağlımı olmaz.Fazları dengeleyip 4x80A 30mA KAR takmanızı öneririm.
 
Önemli olan seçtiğiniz kaçak akım koruma sistemi nominal değerinin yük akımından büyük olması ve açma eşik değerinin ayarlanabilirliğidir yani istersen 100A'e de şalter+açtırma bobini+toroid kullanılabilir. Bununla ilgili hiç kimse sınırlandırma getiremez.
 
Şimdi baktım 100A kadar var Siemens de ancak burada bir sıkıntı var fazlar dengeli dağıtılmamış.Ama bu sorunu yok sayarsak burada en yüksek amper değerine göre tercih yapmamız lazım ki kaçak akımın kontakları dayansın.Ama size tavsiyem güçteki dengesiz dağılımı giderin ve daha küçük amper li bir kaçak akım kullanın.
sayın forum üyeleri dedikleriniz doğru ama benim soruda da belir dim ki diyelim ki akımlar böyle kakr baglarsak nasıl hesaplayacağız konusuydu...
 
Akımlar bu şekildeyken en yüksek amper değerini alıp ona göre bir kakr kullanmamız gereklidir.Aksi takdirde KAKR nin akım geçen kontakları aşırı akımdan dolayı arızalanır!Kaçak akım röleleri Sigorta gibi aşırı akımda atmaz onlar faz-nötr arasındaki amper akışına göre çalışır eğer ki fazlardan geçen akım nötr den döner ve KAKR bu akım hareketini takip eder toprağa kaçak olması veya bir insana Elektrik akımı geçtiğinde KAKR rölesinin değerine göre 30mA ise 30 mA değerinde 300mA ise 300mA değerinde açar!Ama devrede çekilen amperden daha küçük kontak amperli seçim yapılırsa yüksek amperden dolayı KAKR kontakları yanar!
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst