Sn. bay_elk.... Fahri bey'in de dedigi gibi forumumuzda fazlasiyla bilgi var...Fakat ben yine de birkac sey ozetlemek istiyorum...Oncelikle her bir fazin cektigi akimin yaninda faz notr gerilimi ve cos fi bilgisini de yazsaydiniz daha net bir hesap olurdu...Yaklasik olarak 0.7 aliyorum...
Ote yandan, tesisiniz sabit mi, yuk artisi ihtimali kesinlikle yok mu, eger verdiginiz bu akim degerleri asla artmaz diyorsaniz,hesabinizi bu degerlere gore yapabilirsiniz...Normalde ana panonuzun ana salter degeri, jeneratorunuzun de ana salter degeridir cunku...(ben sadece verdiginiz akimlari karsilayacak bir jeneratoru hesapliyorum)
Sisteminizde 3 fazli motorlar var midir,bunlarin yol alma sekli nedir,gucleri nelerdir....Jenerator seciminde, motorlarin demeraj akimlari cok onemlidir...(tesisinizde buyuk guclu veya direkt kalkinan hic bir motor olmadigini kabul ediyorum)
Yapacaginiz hesap sudur :
Her bir fazin gucunu ayri ayri hesaplayip ,toplamak :
1.Fazin cektigi guc P1=UxIxCosfi=220x75x0.7=11.55 KW
2.Fazin cektigi guc P2=UxIxCosfi=220x80x0.7=12.32 KW
3.Fazin cektigi guc P3=UxIxCosfi=220x80x0.7=12.32 KW ISE tOPLAM GUC = 36.19 KW bulunur.
Jeneratorler KVA cinsinden tarif edildikleri icin S=P/Cosfi den S=36.19/0.7=51.7 KVA bulunur...
Jeneratorlerin gucu belirlenirken %20 opsiyon birakilmasi uygundur : 51.7x1.2 = 62.04 KVA bulunur...
Bu durumda 66 KVA lik jenerator isinizi gorur...Ama dedigim gibi mesela burasi bir marketse hic sorun olmaz ama motor demeraj akimlari sozkonusu ise kesinlikle ayri bir hesaplama gereklidir...Saygilar