Merhabalar, Elektrik üzerine yazılar yazarak alan ile ilgilenen insanları bilgilendirmek amacıyla teknik yazı dizileri tekrar sizlerle.
Yazı: Kaçak Akım Koruma Şalterinin Açma Nedenleri
---------
Kaçak Akım Koruma Şalterinin açma nedenlerinden bazıları;
Kaçak akım koruma şalterlerinin açma sebeplerini tek bir çatı altında toplamak yanlış bilgi edinilmesine sebep olacaktır. Kaçak akım koruma şalterinin açmasının sebebi tesisata bağlanacağı gibi kullanılan cihazlara da bağlanabilir.
Kaçak akım koruma şalterinin açma sebeplerinden bir kısmı aşağıda belirtilmiştir.
Kullanılan kaçak koruma şalterlerinin akım taşıma kapasitesinin kendisinden önce devreye bağlanan otomatik sigortadan düşük olması dolayısıyla ürünün deforme olması.
Konutlarda kullanılan elektrikli aletlerin ve kabloların deforme olması sonucu izolasyon kaçağı oluşması. Her linyede ortalama 2-3 mA izolasyon kaçağı olabilmektedir. Buna bağlı olarak her 5 linyeye bir kaçak akım bağlanması tavsiye edilir.
Mutfakta kullanılan su ısıtıcısı gibi malzemelerin elektrikli bölgelerine su kaçması ve kullanım sırasında kaçak akım oluşması.
Prizlerin içlerinde oluşan nemler fişle bağlantı esnasında faz-toprak arası kaçak akıma yol açabilir. Bu durumla banyo vb. yerlerde sıkça rastlanabilir.
İlave olarak aşağıdaki bilgileri de faydalı bulduğum için paylaşmak istedim;
Yük tiplerine uygun kaçak akım koruma anahtarı seçiniz, (AC kaçak akıma sahip yükler için AC tipi, DC bileşenli kaçak akıma sahip yükler için A tipi, 1 fazlı sürücüler için A APR tipi ve 3 fazlı sürücüler için B tipi seçilmeli