kaçak akım koruma cihazlarında kA değeri ne olmalıdır

alidemir017

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
17 Eki 2009
Mesajlar
986
Puanları
131
Yaş
53
Değerli meslektaşlarım
Elektrik İç Tesisat yönetmeliğinde linye sigortaları için 3kA, kofra içinse 10kA asgari sınır bulunmaktadır.
Tüm aramama rağmen kaçak akım koruma cihazlarına ait; kısa devre akımına ilişkin yönetmelik maddesi bulamadım.
Kofra sigortası için 10kA talep edildiğine göre KAR için de geçerli olmalıdır.Bu benim yorumum.Bunu yorum yerine yönetmelik,tebliğe dayandırmak istesem nereye bakmalıyım?

teşekkür ederim
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
insan hayatı için hayati tehlike 30 mA sonra başlar ve kaçak akım röleleri bu prensibe göre üretilirler yani evde kullanılan kaçak akım röleleri 30 mA dir ve sizi elektrik çarpmalarına karşı korur, sizin bahsettiğiniz konu ise tamamen projeyle alakalı ve projelerde sizin yaptığınız tesisatın projesine uygun olarak tesisatınız üzerinden ne kadarlık bir güç geçecekse o güce uygun olarak amperaj değerlendirmesi yapılır ve bu projede belirtilerek kaçak akım rölesi ona uygun olarak takılır.onun dışında iç tesisatta şu kadar amperlik kaçak akım kullanılacaktır diye bir şey yoktur çünkü her tesisatın gücü farklı farklıdır.
 

Soruyu anlamadığınızı görüyorum.Sorum Kaç amperlik kaçak akım rolesi değil.Kaç kA 'lik (kısa devre dayanım akımı)olduğu ve bunun yönetmelikteki yeridir.
 
kA değeri,kısa devre akımına dayanımla ilgili bir büyüklüktür.Kaçak akım şalterlerinde,kısa
devrede açma özelliği bulunmadığından,bu değerin,belirtilmesine gerek yoktur.Kaçak akım
şalterinden önce,kısa devreyi açabilecek kapasitede sigorta öngörülmesinin sebebi budur.
Hem kısa devre,hem kaçak akım görevi gören devre elemanlarında ise,kA olarak,kısa devre
dayanım akımı yazmaktadır.Simens ve Merlin Gerin firmalarında,bu değer 4,5 kA olarak ve-
rilmektedir.
 
moeller firmasında standart 6 ka olarak satılmaktadır.
 


Sn Fahriyetiş bey;

Schneider ve siemens de KAKR'inde 30mA, 300mA seçenekleri ile sadece rölenin dayanabileceği maksimum nominal akım mevcuttur. Ne siemens de ne schneider de kısa devre açan aynı zamanda kaçak akımı gören bir cihaz görülmüyor. Bu nedenle belirttiğiniz gibi, kısadevreye dayanınıklı bir koruma elemanının röleden önce takılması doğrusudur...
 
Son düzenleme:
Simens'in 5SU1353-1KK... serileri ve Schneider'in DPN serileri,kombine cihaz ( kaçak akım + sigorta ) olup,kısa devre akımları 4,5 kA dir.
 
Son düzenleme:
teşekkür ederim fahri yetiş bilgilendirme için. Aynı malzeme legrand da var....
 
kak'ın kA beraberindeki sigortaya uyumlu olmalı. yani, örneğin, 6kA 30 A'lik otomatik şalterle beraber monte edilen kak en az 6 kA 30 A nominal güçte olmalıdır. buradaki amaç, kak'lar kısa devre ve aşırı akımlarda koruma sağlayamadıklarından bu güçte geçecek akıma dayanmalıdırlar. yoksa eriyip giderler. muhtemel kısa devre yükü 6 kA olan devreye 3 kA'lik kak bağlarsan ve olur da 4 kA'lık kısa devre olursa kak yanar. bilgine.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…