kaçak akım koruma rölesi

mukoclar

Üye
Katılım
31 Tem 2010
Mesajlar
5
Puanları
1
Merhabalar Arkadaşlar.nötr koparsa kaçak akım rölesi açar mı ?ben açar dedim ancak bugün bu konu hakkında tartıştığım iki arkadaş kesinlikle açmaz dediler.yorumlarınızı merakla bekliyorum...cevaplar için şimdiden teşekkür ederim .
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Nötr koptuğunda kaçak akım rölesi açmaz. Kaçak akım rölesi fazdan geçen akımla nötrden geçen akım arasında 30 mA lik akım farkını aşarsa devreyi açar. Nötr koptuğunda devrede bir akım geçişi olmaz.
 

peki diyelim fazdan 3 amper akım geçiyor..nötr koptuğunda nötr den akım geçmeyecek ve 0 olacak...akım farkı 3 amper oldu.açması gerekmez mi ?
 
Bir fazlı sistemde nötr koparsa alıcılar devreyi tamamlamaz ve çalışmaz böylece fazdan da akım geçmez. Ama üç faz bağlı binalarda bina girişinde nötr kopması durumu var, o ise başka bir konu. Forumda yeterince tartışıldı bulabilirsiniz. Ama o sistemde de röle yine açmaz çünkü toprağa bir kaçak söz konusu değil.
 
peki diyelim fazdan 3 amper akım geçiyor..nötr koptuğunda nötr den akım geçmeyecek ve 0 olacak...akım farkı 3 amper oldu.açması gerekmez mi ?
Kirşof akımlar kanununa göre: Bir düğüm noktasına gelen akımların toplamı o düğüm noktasını terk eden akımların toplamına eşittir. Yani devrede ne kadar yük olursa olsun kaçak akımın faz çıkışıyla nötr çıkışı akım geçişi eşit olmak zorunda. Eğer eşit değilse devrede bir kaçak olduğu anlamına gelir. ( ör; elektrik çarpılması )

Sizin verdiğiniz örneği ele alırsak; Eğer f
azdan 3 A akım geçip nötrden de 0 A akım geçiyorsa akım devreyi nötr vasıtasıyla değilde toprak vasıtasıyla tamamladığı anlama gelir. Buda devrede bir kaçak olduğunu gösterir. Bir akımın oluşabilmesi için akımın akması gerekir. Eğer fazdan 3 A akım geçiyorsa muhakkak ki nötr ve topraktan toplam 3 A akım geçmek zorunda.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…